Chcete v práci zožať úspech? Robte presne to, za čo vás platia

V každodennom pracovnom zhone sa snažíte stihnúť termíny, odpovedať na každý e-mail, byť včas na porade. Kľúčom k pracovnému úspechu je však rozlišovanie. Nevedie k nemu plnenie nepodstatných rutín, ale posun v oblasti, ktorá je dôležitá. Kľúčové otázky znejú:

  • Robím to, za čo som platený?
  • Čo chce zamestnávateľ predovšetkým? Čo je napísané v pracovnej zmluve?
  • Na základe čoho som každoročne hodnotený?

Ak to neviete, opýtajte sa. Obvykle sa od vás požadujú dva až päť okruhov výsledkov.

Kľúčový indikátor úspechu

Ľudia sa často domnievajú, že poznajú svoje zamestnanie natoľko, že môžu určiť, čo je podstatné. Lenže o tom nerozhodujú len oni, ale aj zamestnávateľ, ktorý ich platí. A jeho predstava bude často odlišná.    

U vedcov nie je hlavným indikátorom úspechu ukončenia experimentu, ale počet článkov vo vedeckých časopisoch. Pre predajcov to nie je dobrá znalosť produktov, ale objem uskutočnených predajov. Pre chirurga je to počet odoperovaných pacientov. A napríklad pre vodiča zase bezpečná jazda

Čo nevidíme, zabúdame

V každodennom zhone má človek tendenciu na to podstatné zabúdať. Preto je dobré mať kritériá úspechu stále na očiach. Na prvej strane pracovného diára, na pozadí počítačovej plochy alebo na nástenke. A aspoň raz denne si pripomenúť niekoľko bodov, ktoré definujú pracovný úspech. Pýtať sa, či niektorý nezanedbávate. To je začiatok.

Čo sa nedá zmerať, to sa neskontroluje

Definujte indikátory úspechu tak, aby boli jednoducho merateľné. Viditeľne si vypíšte, aký je ich ideálny stav a aká je aktuálna situácia.

Môžete zaznamenávať aj subjektívnu spokojnosť s danou oblasťou. Učiteľ napríklad rozdelí svoje hlavné kritériá úspechu na výučbu, prípravu, samoštúdium a administratívu. Pokiaľ zistí, že s jedným nie je spokojný, tak vie, na čo sa teraz orientovať.

Urgentný neznamená dôležitý

Indikátory úspechu ľudia často nepociťujú ako urgentné. Uzavretie obchodu, odučenie hodiny alebo odoslanie článkov sa zdá všeobecnou a nehmatateľnou aktivitou. Zvoniaci telefón či nezodpovedaný e-mail sa naopak javí ako dôležitejší. Preto sa venujú skôr im. Skutočné priority však obvykle ležia inde. Ak si ich dokážete pripomínať a používať ich, potom budete v práci úspešný.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Úspech Povýšenie Motivácia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, idnes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy