Chcete, aby vás v práci povýšili? Tu je 9 krokov, ako na to

"Ľudia sú povyšovaní preto, že ich nadriadení veria, že na to majú, že nové úlohy, ktoré pred nich postavia, jednoducho zvládnu," hovorí Donald Asher, autor knihy Who Gets Promoted, Who Does not, And Why, ktorý venoval celú svoju kariéru ľuďom, ktorí sa chcú dostať ďalej.

Jeho špecializáciou sú tí, ktorí sa usilujú o čo najrýchlejšie povýšenie, teda každých 18 mesiacov. O tom, ako v kariére čo najlepšie rásť, prednáša na vysokých školách po celom svete. A tiež koučuje manažérov. "Ak sa chcete vo vašej firme posunúť ďalej, musíte sa rozvíjať a tiež všetko správne načasovať," tvrdí, "bez toho, aby ste mali prehľad o dianí vo vašej firme, sa budete posúvať len ťažko."

Toto je jeho 9 základných rád, ako sa správať, ak chcete povýšenie aj vy.

  1. Nečakajte na odmenu
    Svet je plný ľudí, ktorí sú tvoriví, ale zároveň poslušne čakajú v kúte, až si ich niekto všimne. Tí sa povýšenia nedočkajú. V prvom rade o sebe musíte dať vedieť a ukázať, že na to máte. Nečakajte, že si vás niekto všimne a povýšenie vám spadne do lona.
  2. Vychovajte si svojho nasledovníka
    Firmy rady prijímajú niekoho zvonku, pretože povýšenie existujúceho zamestnanca znamená dve zmeny – musia totiž nájsť aj niekoho za vás. Človek zvonku znamená menej práce. Riešenie? Nájdite si za seba náhradu a zaškoľte ju, ukážte, že ste na postup pripravený.
  3. Nebuďte nenahraditeľný
    Toto súvisí s predchádzajúcim bodom, a hoci to môže znieť kontraproduktívne, zamyslite sa - ako by vás mohol šéf povýšiť, ak sa bez vás na vašej existujúcej pozícii nezaobíde?
  4. Buďte pripravený
    Správne načasovanie je pre povýšenie kľúčové. Buďte k dispozícii pri veľkých projektoch. Zvyšuje sa tým šanca, že si vás váš šéf všimne a ocení, čo viete. Svoju prácu robte čo najrýchlejšie, aby ste sa mohli bez problémov vrhať do nových výziev.
  5. Sledujte, čo sa vo vašej firme deje
    Aby ste mohli nové príležitosti využiť, musíte o nich vedieť - dávajte teda pozor, čím vaša firma žije, a pýtajte sa, aké sú jej plány do budúcnosti. Jedine tak sa na ne môžete pripraviť a prípadne si určiť, čo vás zaujíma, a zariadiť sa podľa toho.
  6. Pochváľte svojho šéfa
    Nikdy, ale naozaj nikdy nechoďte za nadriadenými svojho šéfa, bez toho aby o tom vedel - toto je jediná výnimka, môžete ho obísť, len ak chcete povedať, v čom je skutočne dobrý. Ale vkusne, pamätajte, že falošné lichôtky vám môžu skôr uškodiť.
  7. Neodmietajte ponuky, ktoré prichádzajú
    Keď vám firma ponúkne nové miesto, vždy ho prijmite. Ak to neurobíte, ďalšie podľa nepísaných pravidiel zrejme nedostanete.
  8. Dajte sa dokopy s hviezdou
    Máte v tíme skvelého kolegu? Začnite s ním spolupracovať, môže vám zadávať úlohy, ktoré vás budú rozvíjať, a vy postupne porastiete. Navyše budete po jeho boku viac vidieť.
  9. Učte sa nové veci a zdokonaľujte sa
    Premýšľajte o tom, čo viete, kam vaša spoločnosť smeruje a čo by od vás mohla potrebovať a snažte sa to naučiť. Šťastie praje pripraveným.


Myslíte si, že povýšenie je v nedohľadne? Možno je čas na zmenu zamestnania. Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Peniaze Pracovisko Práca Povýšenie Nadriadený Kariérny postup
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy