Tento muž zarábal iba 12 dolárov mesačne: Dnes je z neho milionár

pán, smiech, muž, oblek, práca, profesionálpán, smiech, muž, oblek, práca, profesionál

Mnoho ľudí má sen vypracovať sa a uspieť, no nie každému sa to podarí. Keď začínal, sotva mal predstavu o internete a počítačoch, napriek tomu sa mu podarilo vybudovať jednu z najväčších technologických spoločností na svete. Reč je o jednom z najbohatších mužov na svete. Jeho meno je Jack Ma a na Slovensku je známy najmä vďaka spoločnosti AliExpress, ktorú zakladal. Prečítajte si príbeh o tom, ako môže vyzerať úspech.

 

 

Bez peňazí a konexií bolo pre Ma vzdelanie jedinou možnou cestou k úspechu. Po strednej škole sa prihlásil na univerzitu – ale dvakrát sa mu nepodarilo prejsť vstupným testom. Po dlhom čase strávenom v knižnici sa mu na tretíkrát konečne podarilo dostať na učiteľský inštitút v čínskom meste Hangzhou. Po tom, čo štúdium absolvoval, začal sa uchádzať o čo najviac pracovných miest.

Predtým, ako ho prijali do jeho prvého zamestnania, ho odmietlo viac ako dvanásť spoločností – vrátane KFC. Po mnohých neúspechoch bol prijatý na pozíciu učiteľa angličtiny. Ma bol medzi svojimi študentmi obľúbený a svoju prácu miloval - hoci na miestnej univerzite zarobil mesačne iba 12 dolárov.

Ma nemal žiadne skúsenosti s počítačmi alebo kódovaním, ale bol uchvátený internetom, keď ho prvýkrát použil počas cesty do USA v roku 1995. Jeho prvým vyhľadávaným slovom na internete bolo „pivo“, ale bol prekvapený zistením, že vo výsledkoch sa nenachádzali žiadne čínske pivá. Vtedy sa rozhodol založiť internetovú spoločnosť zameranú na Čínu.

Čoskoro začala služba priťahovať ľudí z celého sveta. Do októbra 1999 jeho firma získala 5 miliónov dolárov od spoločnosti Goldman Sachs a 20 miliónov dolárov od japonskej telekomunikačnej spoločnosti SoftBank. Tím spolupracovníkov bol veľmi malý a hašterivý. „Zvládneme to preto, lebo sme mladí a nikdy, nikdy sa nevzdáme,“ povedal Ma na zhromaždení zamestnancov.

V roku 2005 spoločnosť Yahoo investovala do Alibaby 1 miliardu dolárov výmenou za približne 40% podiel v spoločnosti. Pre Alibaba to bolo úžasné - v tom čase sa snažila poraziť eBay v Číne - a nakoniec to bolo aj úžasné víťazstvo pre Yahoo, spoločnosť bola pri vstupe na trh ohodnotená na 10 miliárd dolárov.

Pravdepodobne by ste sa stavili, že Jack Ma je veľmi, veľmi šťastný odkedy si pripísal na svoj účet niekoľko núl. No prehrali by ste. Keď spomínal na obdobie, keď bol učiteľom angličtiny, kedy zarábal iba 12 dolárov mesačne, označil ho za „najšťastnejšie obdobie svojho života“. Keď nemáte veľa peňazí, viete, ako ich minúť, vysvetlil Ma. Keď sa však stanete miliardárom, máte veľkú zodpovednosť. Ma dnes hovorí, že cíti potrebu minúť svoje peniaze „na potreby ľudskej spoločnosti“.

 

Viac o téme: Milionár Práca Čína Internet Bohatstvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: pixabay, quora
 
Staršie správy
Staršie správy