Nezahadzujte svoj život: 5 príznakov, že vás ovládla rutina

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Spomínate si akí nadšení ste boli, keď ste začínali v novej práci? Možno ste sa hneď na prvom stretnutí prihlásili o projekt navyše, či ste začali pracovať na zmene neefektívneho systému, ktorý do praxe zaviedli ešte pred rokmi, alebo ste vymysleli spoločnú aktivitu a tým posilnili tím. Práve tento druh smelosti dokáže posúvať vašu kariéru, pretože ňou dáte najavo, že chcete veci zmeniť, zaujímate sa o efektívnosť i výkonnosť vo firme a ste oddaní myšlienke priviesť ju k úspechu.

Časom však zápal môže oslabnúť. Na svojej pozícii spohodlniete a zrazu sa nechávate niesť prúdom spolu s ostatnými kolegami, čo vo svojej podstate nie je zlé, ale určite vám to nepomôže vyniknúť. Stratili ste elán a chuť uspieť? Nie ste si istí, či ste uviazli v rutine?


Mohlo by vás zaujímať: Nepremárnite si mladosť: 10 vecí, ktoré budete v 30-tke ľutovať​


5 príznakov, že vás v práci ničí rutina:

  1. Prestali ste sa deliť o nápady
    Keď ste v práci začínali a videli ste neefektívny postup, okamžite ste prišli s nápadom ako ho vylepšiť a podelili ste sa oň s tímom i svojim šéfom. Dnes sa len nechávate unášať prúdom a zmenu považujete za zbytočnú záťaž. Hoci ste kompetentným pracovníkom, nechádvate vyhrať svoju lenivosť.
  2. Neozvete sa, keď nesúhlasíte
    Pokiaľ túžite uspieť, musí vás byť počuť ak niekto navrhne postup, o ktorom si myslíte, že nemôže fungovať. Keď však nikto nechce počúvať, či sa nenájde ani jeden človek, ktorý by s vami súhlasil, dokáže to poriadne demoralizovať. Niet sa čomu čudovať , že ste postupne rezignovali a kolegov nechávate radšej sa učiť z vlastných chýb.
  3. Už nemáte chuť sa ďalej vzdelávať
    Hoci sa väčšina vašich spolupracovníkov snaží naučiť najnovšie techniky a s vervou sa vrhajú napríklad do programovania, vás už ďalšie vzdelávanie vôbec neláka. Zrazu si vystačíte s Wordom a školeniam sa snažíte vyhnúť ako sa len dá. Ak ste dosiahli isté postavenie, nie je ťažké skĺznuť k arogancii. Nenechajte sa ňou ale zmámiť a oklamať.
  4. Nepreberáte už iniciatívu
    Kým na začiatku ste svoje úlohy plnili dávno pred termínom, dobrovoľne ste pomáhali kolegom a od šéfa ste žiadali dokonca prácu navyše. Dnes je všetko inak. Prácu si nechávate na poslednú chvíľu a túžba pomáhať sladko spí.
  5. Chýba vám motivácia postúpiť v kariére
    Určite ste zažili momenty, keď ste vás ovládol pocit, že profesionálny úspech je na dosah. Vtedy ste využili každú príležitosť na postup. Potom ste ale spohodlneli a zrazu sa vám zdalo, že zodpovednosť navyše je pre vás len zbytočnou príťažou.

Ak ste sa spoznali vo viacerých spomínaných príznakoch, nastal čas zamyslieť sa. Rutina nie je vždy na škodu, no stáť na jednom mieste sa nedá dlhodobo, pretože skôr či neskôr vás to zvnútra zožerie. Spravte si na chvíľu voľno, sadnite si a premýšľajte, kam by ste chceli nasmerovať svoj život. Nikto nepozná odpoveď na túto otázku lepšie ako vy.

Viac o téme: Pomoc Práca Zmena Rutina Príznak
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy