Neviete ako ďalej? Tieto 4 pravidlá vám pomôžu aj s tými najťažšími rozhodnutiami

Richard BransonRichard Branson Zdroj: SITA

V lete roku 2012 britská vláda informovala Virgin Trains, že stratili práva prevádzkovať železničnú franšízu na západnom pobreží Veľkej Británie, ktorú riadili už 15 rokov a masívne ju rozšírili. Richard Branson, predseda predstavenstva materskej spoločnosti Virgin Group, bol „ohromený a zmätený“ ako píše aj vo svojej knihe. Na chvíľu sa odmlčal a stretol sa s právnikmi i poradcami, aby sa uistil, že všetko prebehlo podľa pravidiel. Každý s kým sa rozprával, mu potvrdil, že britská vláda urobila chybu vo výpočtoch a ponuka konkurenta, FirstGroup, bola nesplniteľná. Napriek tomu, že ho mnohí z poradcov varovali pred stratou času a imidžu, sa po starostlivom zvážení rozhodol záležitosť riešiť žalobou.

Týždeň predtým než došlo k súdu, Bransonovi volali z Ministerstva dopravy Spojeného kráľovstva, aby mu oznámili, že skutočne došlo k závažnej miskalkulácii a Virgin v danej situácii ozaj dal lepšiu ponuku. Predseda predstavenstva sa domnieva, že žaloba na vládu, ktorá v konečnom dôsledku zachránila jeho železničnú spoločnosť, bola jedným z  najlepších rozhodnutí , aké vo svojom živote urobil. Máte problém robiť ťažké rozhodnutia? Skúste sa inšpirovať štyrmi pravidlami tohto úspešného človeka.

Nekonajte pod vplyvom emócií

Nemusíte byť bezcitným človekom, aby ste dokázali zabrániť emociálnemu rozhodovaniu. Bransona situácia s Virgin Trains šokovala, no bol natoľko skúsený, aby vedel, že skôr než začne konať, musí si doprať čas na rozmyslenie a nedovoliť pocitom prevziať kontrolu. Keby kvôli frustrácii urobil vyhlásenie pre tlač alebo by vládu zažaloval bez dôkazov, mohla celá situácia dopadnúť inak.

Hľadajte toľko negatív, koľko môžete

Skôr než sa rozhodne, Branson dôkladne zvažuje všetko, čo by sa mohlo pokaziť. „Nič nie je dokonalé, preto pracujte tvrdo na odhaľovaní skrytých chýb, ktoré daná vec môže a tým, že ich odstránite, všetko len zlepšíte,“ tvrdí.

Richard Branson Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA

Vnímajte celok

Pred každým rozhodnutím Branson musí popremýšľať, aký bude mať vplyv na jeho ďalšie projekty v krátkodobom i dlhodobom horizonte. Príležitosť môže byť „príliš dobrá, aby ste si ju nechali ujsť“ no musíte zvážiť, jej potenciálny vplyv i riziká, ktoré so sebou prináša. Pri každom projekte, do ktorého sa tento úspešný muž pustí, je pre neho dôležité ako dokáže reprezentovať nielen značku, ale i jeho meno.

Chráňte sa

Vždy keď sa rozhodujte, uistite sa, že vás ani najhorší možný dôsledok nemôže položiť, najmä v podnikaní. Keď mal Branson len pätnásť rokov, chcel odísť zo strednej školy a začať vydávať študentský magazín. Jeho otec povedal, že mu to dovolí, ale len v tom prípade, ak predá dostatok reklamy na pokrytie nákladov, teda tlače a papiera. Risk sa občas oplatí, ale myslite na to, že sa musíte chrániť.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy