Chcete sa učiť cudzí jazyk, no chýbajú vám peniaze a čas? Poradí vám muž, ktorý to zvládol bez nich

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Ak by ste mali hodiny voľného času a tisíce eur na lektorov či kurzy, určite by ste sa zvládli naučiť nový jazyk bez problémov. Žiaľ, len veľmi málo dospelých ľudí má podobné možnosti, a preto sa predčasne vzdajú. Operný spevák Gabriel Wyner je však dôkazom, že aj napriek nepriaznivým podmienkam dokážete plynulo rozprávať cudzím jazykom. Za pár rokov sa mu podarilo naučiť dokonca štyri – talinsky, nemecky, francúzsky i ruský – a vo svojej snahe pokračuje.

Gabriel Wyner vo svojej knihe „Fluent Forever“ (Navždy plynule) sa spevák podelil o techniky, ktoré mu pomohli na ceste k zvládnutiu cudzích jazykov. S trochou snahy ich určite zvládne aj vy.

Slová si opakujte, nie čítajte

Wyner cituje viacero výskumov, ktoré naznačujú, že najlepší spôsob ako si niečo zapamätať navždy je opakovať si to. V jednej zo štúdií dali dvom skupinám študentov zoznam 40 cudzích slov, ktoré si jedna mala prečítať päťkrát, zatiaľ čo druhá len raz, opakujúc si ich niekoľkokrát za sebou. Výsledky boli prekvapujúce. Napriek tomu, že prvá skupina bola po bezprostrednom preskúšaní lepšia, po týždni si študenti z druhej skupiny dokázali vyvolať podstatne viac ako ich kolegovia.

Pokiaľ sa teda snažíte naučiť cudzie slovíčka, mali by ste si ich prečítať iba raz a opakovať si ich namiesto opätovného čítania, ktoré zďaleka nie je také efektívne.

Pomôžte si rozloženým opakovaním

Rozložené opakovanie alebo aj SRS (Spaced Repetition System) je systém učenia založený na efektívnom obmieňaní úloh s ohľadom na výkon. V praxi to znamená, že slová, ktoré ste schopní naučiť sa rýchlejšie, odložíte a pripomeniete si ich až o niekoľko mesiacov a zatiaľ sa venujete problematickými výrazom. SRS si môžete vytvoriť sami alebo použiť jednu z online verzií.

Systém rozloženého opakovania je navrhnutý tak, aby ste sa učili efektívne. Namiesto plytvania času  na slová, ktoré si už pamätáte, dostanete sa rovno k tým zložitejším.

Učte sa počuť nepočuteľné

Vždy keď narazíte na podobne znejúce slová, v ktorých rozdiel tvorí jediná hláska, spravte z nich dvojicu. V angličtine sú to napríklad „rock“ (skala) a „lock“ (zámka). Dvojice sa učte počúvaním. Vypočujte si každé slovo a následne si ho zopakujte. Pokiaľ sa jazyk začnete učiť takto, nebude vám znieť tak cudzo. 

Viac o téme: Vzdelávanie Učenie Vzdelanie Jazyk Cudzí Učiť sa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy