12 spôsobov, ktorými sabotujete vlastnú kariéru: S týmto treba okamžite prestať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Všetci máme zlé návyky. Niekedy si ich však neuvedomujeme ako ani negatívny dopad, ktorý majú na naše životy a kariéru.

„V skutočnosti  mnohí z nás majú návyky, ktoré sabotujú  naše vzťahy, prácu, produktivitu a celkovo nás život. Môžu nám takisto prekaziť vyhliadky na skvelú budúcnosť,“ hovorí Sylvia Heplerová, špecialistka na profesionálny rozvoj. Aké zlozvyky vám dokážu pokaziť kariéru?

  1. Kritizovanie šéfa
    Ohováranie za chrbtom, prílišná priama kritika, či náznaky, že váš šéf je zlý, úbohý, alebo neschopný, vás stavajú do nebezpečnej pozície. Pokiaľ sa budú podobné záležitosti opakovať, nečakajte, že si prácu udržíte.
  2. Vševedomosť
    Ak sa budete tváriť, že viete všetko, budú vás ostatní vnímať ako arogantného, navyše vám podobný postoj zabráni v ďalšom raste a rozvoji.
  3. Obviňovanie ostatných
    Ukazovaním prsta dookola, len preto, že vám chýbajú potrebné skúsenosti a zručnosti, dosiahnete iba zášť ostatných a nepríjemní ľudia len zriedka postupujú.
  4. Prílišné prejavy emócií
    Prehnané prejavy hnevu, frustrácie a dramatické slzy sú zvyčajne pre vášho šéfa znakom, že nezvládate svoje emócie.
  5. Opakovanie si, že niečo nedokážete
    Podobný spôsob premýšľania je metaforickou strelou do vlastnej nohy. Presviedčanie samého seba, že niečo nedokážete, zaručuje zlyhanie.
  6. Sťažovanie sa
    Chronickí sťažovatelia sa vo všeobecnosti zameriavajú radšej na problémy ako na možné riešenia. Namiesto sťažností radšej prijmite, čo sa nedá nijakým spôsobom ovplyvniť alebo sa snažte o zmenu.
  7. Čakanie na správny moment
    Prokrastinátori jednoducho nerobia to, čo treba, vtedy keď treba. Ak neustále čakáte na správnu chvíľu, pripravte sa, že vás budú vnímať ako neschopného človeka.
  8. Postoj podriadeného
    Nedostatok sebadôvery je receptom na stagnáciu kariéry a nespokojnosť s ňou. Váhanie, plachosť a pasivita sú pre zamestnávateľa nepríťažlivé.
  9. Nenávisť k súčasnej práci
    Cynické pocity ohľadom práce vám bránia vykonávať ju na úrovni, za akú ste platení. Nebuďte negatívne naladení a zamerajte sa na prijateľné aspekty vašej práce.
  10. Presvedčenie, že lepšiu prácu nenájdete
    Vedeli ste, že vaše presvedčenia poháňajú vaše konanie? Začnite veriť, že niekde potrebujú človeka práve s vašimi zručnosťami a skúsenosťami.
  11. Rozhodnutie mlčať
    Vždy keď si nechávate nové nápady pre seba, neopýtate sa otázku či pasívne akceptujete nesprávnu firemnú politiku svetu naznačujete, že ste rohožka alebo nemáte záujem.
  12. Prežívanie
    Pokiaľ len tak prežívate a čakáte na dôchodok, nemyslite si, že po sebe zanecháte nejaký odkaz. Nikoho nezaujíma malý úspech spred pätnástich rokov.

„Pre väčšinu z nás je ťažké uvedomiť si naše sebazničujúce profesionálne správanie. Všetci sme len ľudia a všetky ľudské bytosti, bez ohľadu  na ich postavenie, pozíciu či plat, majú klapky na očiach,“ tvrdí Heplerová.

Najlepší spôsob ako svoje zlozvyky odhaliť je poprosiť ľudí, ktorým dôverujeme o úprimný názor. Nech je váš negatívny návyk akýkoľvek, uvedomte si, že spôsobuje odpor, vyhýbanie sa  a nedôveru voči vašej osobe, a teda vás pripravuje o príležitosti.

Viac o téme: Zlozvyk Sabotáž Návyk Kaziť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy