Chyby, ktoré v emailovej komunikácii robí každý: Buďte profesionál a vyhnite sa im

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Emailová etiketa je celkom zradná. Na rozdiel od skutočnej komunikácie, svojho konverzačného partnera nevidíte, a teda nikdy nemáte istotu, či správa vyznela, tak ako mala. Neotravujete niekoho? Nepôsobí ten výkričník výhražne? Nie je v texte niečo nadbytočné? Pokiaľ chcete, aby vaše emaily pôsobili jasne a profesionálne, je načase vzdať sa niektorých slov.

Len

Pokiaľ pravidelne pridávate do svojich emailov slovo „len“ pôsobíte neisto a nesebavedomo. Skúste si pozrieť svoje predchádzajúce konverzácie a prestaňte podceňovať svoje požiadavky. Vety typu „Len sa chcem opýtať...“ či „Len by ma zaujímalo...“ navodzujú pocit, že nemáte nárok byť informovaní.

Prepáč

Slovo „prepáč“ je vo väčšine emailových konverzácii nadbytočné. Najmä preto, že v približne 99% prípadoch ospravedlnenie vôbec nie je nutné. Pokiaľ si myslíte, že ste skutočne urobili chybu radšej zoberte telefón a požiadajte o prepáčenie poriadne a zabudnite na frázy ako „Prepáč, že ťa vyrušujem...“. Ak niekomu píšete email, zrejme máte dôvod.

Vlastne

„Vlastne“ dnes nájdete takmer v každej emailovej komunikácii a hlavne tam, kde nedáva žiadny štylistický zmysel. Nezahlcujte čitateľov vašich správ slovami navyše a prejdite priamo k veci. Uvidíte, že vety dávajú väčší zmysel bez tejto barličky

Skúsim

V pracovnej oblasti neexistuje žiadne skúšanie, dôležité je iba to, či niečo dokážete, alebo nedokážete spraviť. Ak používate sloveso „skúšať“ pôsobí to, že nemáte kontrolu nad tým čo robíte. Osoba na druhej strane konverzácie si vetu „Skúsim to dokončiť do stredy.“ vysvetlí ako „Nie som schopný dokončiť to do stredy.“ Radšej poriadne prehodnoťte svoje časové možnosti a zmeňte „skúsim“ na „urobím“.

Trocha

Ak používate často slovo "trocha" pôsobí vaša správa nejasne a dvojznačne. Vyzerá to, že si nie ste úplne istí, čo robíte alebo čo sa deje. Pokiaľ je to skutočne tak, mali by ste radšej požiadať o vysvetlenie hneď na začiatku.

Viac o téme: Komunikácia Chyba Správa Email
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ľgh; Zdroj: themuse.com, businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy