Najpoužívanejšie spôsoby hľadania práce

absolventabsolvent

Každý z nás pri hľadaní práce postupuje iným spôsobom. Kým niekomu vyhovuje vyhľadávanie inzerátov v novinách, iný si hľadá prácu prostredníctvom internetu, ďalší sa zverí do rúk personálnej agentúry, alebo sa uspokojí s hľadaním práce pomocou úradu práce.

Neexistuje jediný spôsob hľadanie práce a aby výsledok hľadania práce bol čo najefektívnejší je potrebné skombinovať viac informačných zdrojov. Každý má totiž svoje "pre" a "proti". Pozrime sa preto bližšie na výhody a nevýhody jednotlivých spôsobov hľadania práce.

Zverte sa známym

Táto metóda patrí podľa prieskumov k tým najúspešnejším. A pritom je veľmi jednoduchá. Stačí sa len zveriť svojim známym, že práve hľadáte prácu a bližšie im popísať svoje predstavy o novej práci. Mnohí ani len netušia na akých rôznych miestach majú vaši známy kontakty. Nikdy predsa neviete, kde všade môžete nájsť to najlepšie zamestnanie.

  • Výhody:
    Táto možnosť vás vôbec nič nestojí, stačí si len pohovoriť so známymi a priateľmi.
  • Nevýhody:
    Hľadanie práce touto metódou môže niekedy trvať veľmi dlho. Preto je potrebné rozhadzovať siete so značným časovým predstihom.


Hľadajte v tlačených inzerátoch

Tento spôsob hľadania práce je veľmi rozšírený. Je niekoľko miest kde je možné vyhľadať si inzerát. Inzeráty sú uverejňované buď v dennej tlači alebo v odborovo špecializovaných novinách a časopisoch. Je však potrebné dávať si pozor na tie inzeráty, ktoré sa nezmieňujú o konkrétnej pracovnej náplni, ponúkajú závratne vysoké zárobky a okrem čísla mobilného telefónu neuvádzajú iné kontaktné údaje.

  • Výhody:
    Veľmi nízke náklady a ľahká dostupnosť.
  • Nevýhody:
    Časová náročnosť, musíte prechádzať väčšie množstvo odborovo a regionálne neutriedených inzerátov.


Hľadajte na internete

Tento spôsob hľadania práce vám pomôže ušetriť veľa práce a času. Môžete si tu vyhľadať prácu podľa vami zadaných kritérií napr. podľa regiónu, podľa vami požadovaného odboru. Okrem iného tu nájdete aj rôzne praktické rady ako napr. ako napísať životopis, motivačný list, prípadne ako sa pripraviť na prijímací pohovor. Na personálny server si môžete uložiť svoj životopis, ktorý bude k dispozícii potenciálnym zamestnávateľom. Na väčšine jobserveroch si tiež môžete nastaviť svoj vyhľadávajúci profil, kde si zvolíte odbor, o ktorý máte záujem. O nových pozíciách ste potom informovaný emailom. Nájdete tu široké odborové spektrum, ponúkajúce pozície od robotníckych profesií až po top management pozície. Na internete nájdete minimum nejasne formulovaných inzerátov ponúkajúcich pochybné zamestnanie. Horšie sa na internete hľadajú voľné miesta z oblasti školstva, zdravotníctva či verejnej správy. V týchto prípadoch je vhodnejšie hľadať v tlači alebo v ponukách úradov práce.

  • Výhody:
    Ušetríte veľa času, ktorý môžete venovať iným činnostiam .
  • Nevýhody:
    Ak nemáte pripojenie na internet k dispozícii doma, musíte dochádzať do internetovej kaviarne, k známym či do knižnice.

 

Viac o téme: Absolvent
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy