Ako získať prácu snov a byť v práci úspešný? Zamerajte sa na týchto 6 vecí

Uspieť na pracovnom trhu je v súčasnosti o čosi náročnejšie, pretože konkurencia je pomerne veľká. Ak chcete dosiahnuť väčšie úspechy vo svojej súčasnej práci, prípadne premýšľate nad niečím novým, začnite sa riadiť nasledovnými 6 odporúčaniami. Berte ich ako také predsavzatia, ktoré by ste mali dodržiavať, ak chcete mať lepší život a úspešnú kariéru.

Vzdelávajte sa

To, čo ste sa naučili v škole rozhodne nestačí. Ak chcete byť vo svojej práci naozaj úspešný, je potrebné zvyšovať svoje vedomosti a zručnosti. Začnite čítať viac odborných kníh, počúvajte podcasty alebo navštevujte rôzne kurzy, prednášky a workshopy. Keď zvýšite svoju kvalifikáciu, môžete požiadať o zvýšenie platu, ale taktiež budete mať výhodu oproti iným zamestnancom či uchádzačom o prácu. 

Pracujte na osobnostnom rozvoji

Okrem vzdelávania v pracovnej oblasti by ste nemali zabúdať ani na seba ako na osobnosť. Pracujte na zvyšovaní svojho sebavedomia a snažte sa vytvoriť najlepšiu verziu samého seba. Keď sa zlepšíte a zmeníte v osobnostnej rovine, bude to mať pozitívny vplyv aj na ďalšie oblasti vášho života, takže aj na kariéru. 

Zlepšite svoju komunikáciu

Komunikačné zručnosti sú veľmi dôležité a mnohí ich pritom podceňujú. Komunikovať predsa musíte so zákazníkmi, kolegami či s nadriadenými. Naučte sa lepšie vyjadrovať, ale rovnako aj počúvať druhú stranu, keď hovorí. Stavte na úprimnosť a otvorenosť a naopak, zabudnite na faloš, urážky a ohováranie. 

Neprokrastinujte

Naučte sa spravovať svoj čas. Správny time management je kľúčom k úspechu v práci, ale aj celkovo v živote. Určujte si priority a snažte sa všetky úlohy dokončiť čo najskôr. Neprokrastinujte a neodkladajte si povinnosti na neskôr. Snažte sa pracovať efektívne a využívajte svoj čas na maximum. 

Vyskúšajte niečo nové

Nebojte sa skúšať nové veci. Aj keď celý život pracujete v jednom odvetví, neznamená to, že nemôžete pracovať aj niekde inde. Pokiaľ sa budete vzdelávať a zdokonaľovať svoje schopnosti, záleží už len od vašej ambicióznosti a šikovnosti, či sa uplatníte aj v inom odbore. Možno to na prvý pokus nevyjde a sklamete sa, ale nenechajte sa odradiť a skúšajte to. Skôr či neskôr možno objavíte presne to, čo budete chcieť robiť po zvyšok svojho života a čo vás bude skutočne napĺňať. 

Udržujte si zdravé pracovné návyky

Nepracujte zbytočne nadčasy a nenoste si prácu domov. Naučte sa rozlišovať medzi osobným a pracovným životom a nastavte si určitú rovnováhu. Snažte sa dosiahnuť work-life balance, pretože tak vaša motivácia a šťastie vydržia oveľa dlhšie. Nezabúdajte na pravidelný a kvalitný spánok, dostatočný pohyb a zdravšie stravovanie. To všetko môže prispieť k vašej celkovej pohode a úspechu. 

 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Pohovor Povolanie
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy