Chcete sa rýchlo zamestnať? Spoznajte tajomstvo tých, ktorí si vedia nájsť prácu bleskovo

Niekedy sa môže zdať, že ste pri hľadaní zamestnania urobili všetky správne kroky, ale úspech stále neprichádza. Aj keď to môže byť frustrujúca situácia, skutočnosťou je, že často v prípade dostupných pracovných miest existuje veľká konkurencia. V závislosti od mesta, v ktorom žijete a pracujete, je v niektorých prípadoch dôležité urobiť viac, ako zaslať slušný životopis. Je potrebné vyniknúť z davu. Tieto kroky môžete podniknúť, ak sa chcete rýchlo zamestnať.

Kvalita je dôležitejšia ako kvantita

Všetci poznáme niekoho, kto sa prihlásil na desiatky pracovných pozícií, no naspäť sa mu ozvalo iba zopár zamestnávateľov. Bohužiaľ to nie je nezvyčajný jav, ale riešenie je jasné: kvalita nad kvantitu. Koniec koncov, váš čas sú peniaze, takže musíte vedieť, o akú pozíciu sa uchádzate. Je v poriadku reagovať na viacero ponúk naraz, no zamerajte svoju energiu na písanie personalizovaných sprievodných listov a životopisov. Zasielajte ich ale spoločnostiam, ktoré najímajú pozície, na ktoré máte kvalifikáciu. Čím viac je ponuka šitá na vás, tým väčšie sú vaše šance na zamestnanie.

Priveďte svoj životopis a ostatné materiály k dokonalosti

Ak sa uchádzate o rôzne typy pozícií, vytvorte cielené životopisy, ktoré sa zhodujú s pozíciou a zvýraznite históriu zamestnania, ktorá je pre danú prácu najrelevantnejšia.

Rovnako dôležité je uistiť sa, že sa v sprievodnom liste a v životopise nenachádzajú gramatické chyby ani preklepy. Keď zamestnávatelia čítajú desiatky životopisov denne, preklep alebo omyl môže vašu žiadosť rýchlo presmerovať k hŕbe iných, nevhodných kandidátov.

Prispôsobte svoju online osobnosť

Čo uvidí váš potenciálny zamestnávateľ, keď si vyhľadá vaše meno? Dúfajme, že to bude váš LinkedIn, osobná webová stránka alebo online portfólio.

Predtým, ako začnete hľadať zamestnanie, vykonajte „očistu sociálnych sietí“ na Facebooku, na Instagrame alebo na iných online účtoch, ktoré by mohol ktokoľvek nájsť. Potom aktualizujte svoje online profily, napríklad LinkedIn, s najnovšími informáciami, ktoré sa týkajú vašich schopností.

Pripravujte sa na pohovory vopred

Chodiť na interview nepripravený je nielen neúctivé voči ľudom, ktorí pohovor vedú, ale je to tiež mimoriadne nevhodné pre vaše vlastné vyhliadky na nájdenie nového zamestnania. Nájdite si čas na precvičenie otázok a odpovedí na pohovor, na prieskum informácií o spoločnosti a zapamätajte si všetko, čo máte uvedené vo vašom životopise. Požiadajte pri príprave o pomoc svojho partnera, spolubývajúceho alebo priateľa.

Ak si to pozícia vyžaduje, prineste si svoje portfólio

Priemerný človek prinesie na pohovor vizitku alebo kópiu svojho životopisu; vynikajúci kandidát prinesie portfólio, ktoré obsahuje sprievodný list, životopis, odporúčania a ukážky minulých prác, ak sú relevantné. Hoci tvorba týchto materiálov trvá nejaký čas navyše, možno vás prekvapí, ako ďaleko vás takýto krok môže dostať.

Pripravte si príbehy, nie iba fakty

Keď sa pripravujete na pohovor, citujte hlavne svoje reálne skúsenosti a nezabudnite ich spomenúť vo svojom životopise. Keď budete počas pohovoru odpovedať na otázky, snažte sa byť čo najkonkrétnejší. Dokonca aj tých najprívetivejších personalistov môžete odradiť vágnymi komentármi ako napríklad „som tímový hráč“ alebo „som perfekcionista“.

Nehovorte len o tom, v čom ste dobrý/dobrá – spomeňte tiež, kde, kedy, prečo a ako ste svoje schopnosti využili. Majte pripravených niekoľko anekdot, o ktorých môžete diskutovať prirodzene as ľahkosťou. Môžete vďaka nim pôsobiť ako najlepší kandidát na túto prácu.

Využite tie najlepšie dostupné zdroje

Sledujte aktuálne ponuky a dianie na trhu práce. Na Kariéra.sk nájdete stovky voľných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej budete mať aktuálne informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Kariéra Zamestnanie Trh práce Práce Životopis Motivačný list
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy