Zvláštne otázky na pohovore? Toto sú dôvody, prečo sa ich pýtajú

Kam personalisti skutočne mieria, keď na pohovore chcú, aby ste im povedali niečo o sebe? Alebo keď požadujú, aby ste im odkryli svoje silné a slabé stránky? Prezradíme vám to.

Povedzte nám na úvod niečo o sebe

Preklad: Povedzte nám, prečo sa hodíte na túto prácu.

Zvyčajne sa na to pýtajú už na začiatku pohovoru. Zdalo by sa, že otázka slúži len pre uvoľnenie atmosféry. Takže môžete povedať napríklad to, že pochádzate z Martina a v sobotu chodíte na šach. Veď len tak konverzujete, nie?

Prečo sa na to pýtajú? Zaujíma ich vaša prax, vzdelanie a skúsenosti a ako sa toto všetko stretáva s ponúkanou pozíciou. Svoju odpoveď teda sústreďte skôr na pracovnú stránku než na osobnú. Spomenúť môžete dve alebo tri kľúčové zručnosti, o ktorých už z inzerátu viete, že sú pre firmu dôležité.

Čo by ste mali povedať?

"Posledné štyri roky som pracovala ako mzdová účtovníčka v spoločnosti XYZ. Každý mesiac sme spracovávali mzdy pre 250 zamestnancov. Okrem Excelu viem narábať aj so mzdovými programami ABC a DEF. V tíme nás bolo päť, plus vedúca, ktorú som občas zastupovala."

Aké sú vaše silné/slabé stránky?

Preklad: Dokážete sám seba objektívne zhodnotiť?

Túto otázku uchádzači väčšinou nemajú radi. Lámu si hlavu nad tým, čo povedať, aby to nevyznelo trápne. Pre niekoho môže byť ťažké hovoriť o svojich silných stránkach, pretože to berie ako samochválu, ktorú nik nemá rád. Ako teda odpovedať tak, aby ste nevyzneli ako chválenkár, ale aby ste dokonale predstavili to, čo viete?

Prečo sa na to pýtajú? Zaujíma ich, či máte sami o sebe reálnu predstavu. Teda či dokážete zhodnotiť, v čom ste dobrý a v čom to, naopak, trochu škrípe. Opäť ide o otázku týkajúcu sa pracovnej stránky. Akonáhle sa uchádzač začne ošívať a hovoriť vety typu: "To ja neviem, to by museli povedať skôr iní, aký som," personalistom sa rozsvietia varovné kontrolky.

Čo treba povedať?

Pri silných stránkach sa zamyslite nad tým, aká činnosť alebo aký typ úloh vás v práci najviac teší. Práve to je totiž tým, v čom ste prirodzene dobrý. A čo tie slabé stránky? Vyhnite sa otrepaným frázam typu "som perfekcionista" alebo "občas som netrpezlivý". Spomenúť môžete napríklad to, na čo ste narážali v minulej práci, ale snažíte sa to zmeniť. Takže skúste: "Kolegovia mi niekedy hovorili, že všetko vysvetľujem zbytočne obšírne. Asi mali pravdu. Takže sa učím, ako veci popisovať stručne a jasne."

Chcete sa na niečo spýtať vy nás?

Preklad: Naozaj vás zaujíma práca v našej firme?

Pohovor prebiehal celý čas skvele, zodpovedali ste všetky položené otázky, lenže teraz vás personalista trochu zaskočil. Chce, aby ste sa na niečo spýtali vy jeho.

Prečo sa na to pýtajú? Chcú vedieť, či o túto prácu naozaj stojíte. Overiť sa to dá napríklad tým, že vám dajú priestor sa na niečo opýtať. Ak poviete, že vám nič nenapadá, pôsobí to zvláštne.

Čo na to povedať?

Pripravte si dopredu dve alebo tri otázky, ktoré môžete položiť. Napríklad: Ako vyzerá typický pracovný deň na tejto pozícii? Alebo: Ako vyzerá zaškolenie nováčikov?

 

Viac o téme: Interview Odpovede Práca Pohovor Príprava Otázky
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bestlifeonline Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy