Chcete medzi kandidátmi vyniknúť? Opýtajte sa na pohovore tieto otázky

palec hore na pohovorepalec hore na pohovore

Je dôležité si uvedomiť, že pohovory nie sú výsluch. To znamená, že aj vy môžete (a mali by ste) klásť otázky personalistom. Koniec koncov, tak ako sa o rozhoduje o tom, či vás príjmu ako zamestnanca, rozhodujete sa aj vy o tom, či ponuku prijmete. Namiesto kladenia základných otázok o mzdách, hodinách a prostredí môžete nazrieť do hĺbky veci. Tu je sedem otázok, ktoré by ste si mali položiť na konci nasledujúceho pohovoru, keď opäť začujete: Máte na nás nejaké otázky?

 

 

Za čo konkrétne budem zodpovedný?

Opýtajte sa na to ako budú skutočne vyzerať vaše každodenné povinnosti. Čo sa od vás bude očakávať každý deň? Táto otázka vám pomôže zistiť či pracovný inzerát nezavádzal. Koniec koncov, možno nebudete chcieť pracovať pre spoločnosť, v ktorej si nie sú úplne istí, čo presne od vás potrebujú.

Ako by ste opísali firemnú kultúru spoločnosti?

Mnoho spoločností zdieľa svoje hodnoty na oficiálnych webových stránkach. Je však jednoduché napísať na stránku jednoduché frázy. Preto by ste sa mali spýtať na to, aké osobné skúsenosti majú terajší zamestnanci. Bude pre vás jednoduchšie odhadnúť ako sa vo firme cítia.

Aké máte očakávania za prvý mesiac?

Opýtajte sa personalistu, čo od vás očakáva počas prvých 30, 60 alebo dokonca 90 dní práce. Pomôže vám to zistiť, či sú ich očakávania realistické, ako aj to, či sa vám práca javí ako dostatočne zaujímavá výzva. Najímajúci manažér vám môže dať odpoveď, ktorá sa zdá byť príliš jednoduchá, ktorá vám nepomôže zdokonaľovať vaše schopnosti, alebo vám môže dať odpoveď, ktorá sa vám javí nereálna.

Kde vidíte túto firmu o päť rokov?

Žiadny manažér vám pravdepodobne nepovie, že očakáva, že firma v dohľadnej dobe zlyhá. Ale v závislosti od odpovede by ste mali mať lepšiu predstavu o tom, či je spoločnosť na vzostupe, alebo sa chystáte nastúpiť na potápajúcu sa loď. Ak je to tá druhá možnosť, pravdepodobne túto ponuku nebudete chcieť prijať.

Aké mäkké zručnosti sú dôležité, pre niekoho v tejto roli?

Aj keď by váš životopis mal uvádzať všetky vaše zručnosti, ktoré na prácu potrebujete, „soft skills“ môžu byť skôr záhadou. Pochopenie komunikačných zručností, ktoré táto rola vyžaduje, vám pomôže lepšie pochopiť, či ste skutočne na danú prácu pripravený.

Čo sú najväčšie výzvy, ktorým momentálne táto spoločnosť čelí?

Poznanie problémov, ktorým spoločnosť v súčasnosti čelí, vám pomôže rozpoznať, s čím sa budete musieť popasovať. Tiež lepšie porozumiete tomu, čo sa od vás bude vyžadovať, aby ste spoločnosti pomohli dostať sa z týchto ťažkostí.

Čo sú najzaujímavejšie príležitosti, ktoré má spoločnosť pred sebou?

Je dôležité zistiť, aké príležitosti vás čakajú. Budete to chcieť vedieť vopred, aby ste boli motivovaný a inšpirovaný robiť svoju prácu čo najlepšie. Je tiež dobré vedieť, na čom si môžete v nasledujúcich rokoch vystavať kariéru.

Ak sa cítite byť pripravený na ďalší pohovor, využite Agenta na Kariéra.sk. Ten vám zašle všetky relevantné ponuky priamo do mailovej schránky.

 

Viac o téme: Peniaze Práca Pohovor Úspech Otázky Zisk
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Pixabay, careerfinder

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy