Zlozvyk, ktorý robí väčšina Slovákov: Ohrozuje aj výkon v práci, dajte si naň pozor

Zdroj: thinkstockphotos.com

Pravidelné dopĺňanie tekutín si stráži iba necelá tretina Slovákov. Väčšina ľudí pritom o vážnych rizikách dehydratácie vie. Prieskum, ktorý realizovala spoločnosť STEM/MARK na vzorke 1019 respondentov vo veku od 15 do 59 rokov, ukázal najrôznejšie zvyklosti Slovákov v súvislosti s pitným režimom. Okrem iného napríklad aj na to, že dodržiavanie pitného režimu robí väčšie problémy ženám a mladším vekovým kategóriám. Slováci vedia, čo majú piť, ale pravidelne dodržiava pitný režim iba necelá tretina z nich.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že hoci väčšina respondentov nevie presne definovať rozdiel medzi pramenitou a minerálnou vodou, pre "bežné" pitie preferujú práve vodu pramenitú (65 %) oproti tej minerálnej (15 %). Že je vhodnejšia na každodenné pitie potvrdzujú aj odborníci. 

"Pramenitá voda by mala tvoriť 90% denného pitného režimu. Obsahuje minerály v rozmedzí 150-400 mg/l a zo zákona sa do nej nesmie pridávať žiadne iné látky s výnimkou oxidu uhličitého - CO2, čím sa stáva ideálnym spoločníkom na každý deň," uviedla Ing. Beata Karvašová, zodpovedná za kontrolu kvality pramenitej vody z Rajeckej doliny.

Podľa nutričnej terapeutky Martiny Korejčkovej všeobecne platí, že dospelý človek by mal vypiť približne 20 - 40 ml tekutín na 1 kg telesnej hmotnosti za 24 hodín, čo je približne 2 - 3 l tekutín denne. Piť by sa pritom malo rovnomerne počas celej aktívnej časti dňa. Podľa nej doháňať množstvo tekutín pred spánkom nie je riešenie. Pitie vody rovnomerne v priebehu dňa tak zvyšuje jej účinnosť pre organizmus.


Prečítajte si tiež: Žena chcela ušetriť, tak prestala kupovať oblečenie: Pozrite sa, čo ju to naučilo


Odpovede respondentov ďalej ukázali, že v popoludňajších a večerných hodinách je konzumácia o niečo vyššia ako ráno a dopoludnia (39 % ráno a dopoludnia, 43 % popoludnie a večer). Optimálne je však doplniť čo najviac tekutín hneď ráno. Ideálne je po prebudení vypiť dva poháre vody, pomôžu sa tak aktivovať vnútorné orgány.

"Pravidelné pitie pramenitej vody nalačno každé ráno zároveň posilňuje zdravé chudnutie, pretože zmenšuje pocit hladu a znižuje sklon k prejedaniu," vysvetľuje gastroenterológ a odborník na výživu Peter Minárik. Nedostatok vody v tele prezrádza malátnosť, únava, bolesť hlavy, spomalenie metabolických procesov, vznikajúce poruchy sústredenia, nervozita. Zanedbávanie pitného režimu môže mať výrazný vplyv napríklad aj na pracovný výkon, preto by sa nemal podceňovať v žiadnom ročnom období, zdôrazňujú odborníci.

Viac o téme: Pracovný Výkon Práca Pitný Režim Zlozvyk Piť Dodržiavať Vodu Nedodržiavajú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy