Personalista Pavol Zuffa bol online: Potrebujete sa odlíšiť od ostatných!

Pavol Zuffa, AuJobPavol Zuffa, AuJob Zdroj: AuJob

Ak patríte medzi kandidátov, ktorí si už dlhší čas hľadajú prácu, nezúfajte. Pokiaľ sa zameriate na svoje prekážky, tak neuspejete. Vyzdvihnite svoje kvality a predchádzajúce skúsenosti. Potrebujete sa odlíšiť od ostatných ľudí, ktorí sa hlásia na rovnakú pozíciu ako vy. Prispôsobte svoj životopis na konkrétnu pozíciu, radí Pavol Zuffa, obchodný riaditeľ personálnej agentúry AuJob.

 

 

Pracovná agentúra AuJob sa zameriava na vyhľadávanie a headhunting najvhodnejších kandidátov pre vyššie pracovné pozície, medzi ktoré sa radia manažérske pozície, špecializované pozície na IT, logistiku, marketing, cudzí jazyk, účtovníctvo. Pavol Zuffa má na starosti vedenie tímu personalistov, ktorí vyhľadávajú najvhodnejších kandidátov pre otvorené pozície klientov.

Z kapacitných dôvodov nebolo možné odpoveď na všetky otázky. Veríme však, že odpoveď na vašu otázku nájdete v jednej z doleuvedených odpovedí.

 

Online rozhovor

2013-06-17 10:02:10 - otázka od Jozef Šedivý
Príjemný dobrý deň prajem. Som študent, ktorý práve skončil II. stupeň VŠ (elektrotechnika). Počas školy som 3 roky zároveň pracoval na odborných pozíciach. Čo by ste mi poradili, akým spôsobom sa mám prezentovať, aby ma nebrali ako obyčajného absolventa a neponúkali mi aj mzdu ako absolventovi? Prípadne akým spôsobom mám postupovať pri vyjednávaní o plate? Ďakujem za odpoveď.
Pozdravujem Jozef. Vynikajúce je, že ste získali prax počas školy. Na nej postavte celú svoju prezentáciu, vytiahnite činnosti, ktorým ste sa venovali a ktoré korešpondujú s požadovanými skúsenosťami na pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Hovorte o projektoch, ktorým ste sa počas svojej praxe venoval. Vy nie ste absolvent, Vy ste človek s trojročnými skúsenosťami, ktorý popritom študoval..
2013-06-17 10:08:38 - otázka od Muro
Ovplyvnujú zamestnanie aj študijné výsledky?Može sa trojkár uplatniť lepšie ako jednotkár?
Pri zamestnaní do firmy študijné výsledky hovoria o určitých schopnostiach človeka (vytrvalosť, schopnosť memorovať, ...). Dobrý personalista však vie, že vynikajúce výsledky na bežnej škole nehovoria hneď aj o šikovnosti. O šikovnosti hovoria výsledky aktivít, projektov, myslenie človeka. Takže áno, trojkár sa môže uplatniť oveľa lepšie, než jednotkár. Väčšina veľmi úspešných ľudí (slovenských aj zahraničných) sa škole veľmi nevenovali. Pretože boli príliš aktívni v iných oblastiach. Vysokú školu si dokončili/urobili až keď boli kariérne už ďaleko.
2013-06-17 10:09:21 - otázka od Jana
Prečo personálne agentúry vedome diskriminujú vekovú kategóriu nad 50 rokov? Som skúsená personalistka v rokoch a nemám žiadnu šancu uplatnenia sa na pracovnom trhu pre vekovú diskrimináciu a to ani v profesiách typu upratovačka, skladníčka, pomocná sila. V inzerátoch sa dnes napriek tomu, že to zákony nedovoľujú bežne stretávam s vekovým a rodovým obmedzovaním, resp. diskrimináciou. O zneužívaní postavenia inštitútu "agentúra dočasného zamestnávania" sa už rozpisovať ani veľmi nejdem, pretože situácia na trhu začína byť na hranici, v nejednom prípade aj za hranicou únosnosti. Stretla som sa vo viacerých prípadoch s tým, že záujemcom o prácu ponúka agentúra menej, než je zákonom stanovená minimálna mzda.
Veľakrát sme zamestnali človeka aj nad 50 rokov. Práve pre ich excelentné skúsenosti. Tie sú obrovskou výhodou ľudí vo Vašom veku, Jana, a na tom môžete postaviť celý svoj postoj pri hľadaní práce.
2013-06-17 10:09:49 - otázka od Jana
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, akým spôsobom si mám nájsť prácu v Rakúsku. Okrem posielania životopisov a reakcií na ponuky som bola niekoľkokrát aj osobne v Kittsee, Hainburgu, Parndorfe, na cestovné lístky a okopírovanie môjho CV v nemčine som minula aj 80 euro a stále nič - hľadám už od marca. Vodičský preukaz nemám, tak si môžem hľadať prácu len tam, kde je dostupnosť vlakom alebo autobusom. A nechystám sa ani na vodičský kurz, mám fóbiu a nezvládnem to, poznám sa. Ale v rakúskych obchodoch takisto chcú prax, alebo to ide po známosti. Ja mám prax hlavne v školstve a v telemarketingu. Nemčina je u mňa na výbornej úrovni. lenže zistila som, že prácu v Rakúsku získajú aj ľudia, ktorí vedia maximálne tri vety povedať, aj tie gramaticky nesprávne. Kde robím chybu? Ďakujem
Skúste využiť aj personálnu agentúru, ktorá sa zameriava na zahraničie. Jana, mať dobré jazykové schopnosti je vynikajúca vec a to už máte polovicu úspechu za sebou. Potrebujete ešte ukázať aj na svoje skúsenosti. Telemarketing = práca s klientom. Veľmi podobné s predajom. Že práve Vy ste pre prácu najlepšia. Lepšia, než rakušanka bez skúseností. Vytiahnite konkrétne riešenie náročnej situácie, ktorú ste zvládla, ako príklad svojich skúseností. 80 eur a tri mesiace hľadania je ešte úplne v poriadku...
2013-06-17 10:10:58 - otázka od Simonka UK
Ahoj Pavol. Prečo pracovné agentúry neudávajú vo svojich inzerátoch názov firmy, pre ktorú hľadajú kandidátov? Ako sa má potom aplikant pripraviť na pohovor, na ktorý bol pozvaný, keď mu agentúra neprezradí názov firmy? Na otázku, čo viem o ich firme odpoviem, že nič? Prečo je táto otázka tabu?
Ahoj Simonka. Personálna agentúra Vás chce získať najskôr na osobné stretnutie. Tam Vám povedia, o akú spoločnosť sa jedná (ak nechcú, je otázna ich profesionalita). Nerobia to hneď aj preto, aby kandidáti neposielali svoje CV priamo do spoločnosti, ale im. Pretože personálna agentúra urobí marketing danej pozícii, osloví kandidáta a chce ho preto aj pre seba získať. Zároveň viaceré spoločnosti si najímajú personálne agentúry, pretože sa chcú odľahčiť od práce reagovania všetkým kandidátom. Preto si dajú ako podmienku nezverejňovať svoje meno.
2013-06-17 10:11:17 - otázka od Mária
Má vôbec v dnešnej dobe šancu sa zamestnať 56 ročná žena? Aj keď pošlem životopis, s tým že spĺňam ich požiadavky, že mám v prax v tej oblasti, ani ma len nezavolajú na pohovor, kde by sa presvedčili, že vek je len číslo. Tri roky posielam životopisy, žiadosti, už ma to nebaví, načo sa predlžuje vek do dôchodku, keď nikto nám prácu nedá a ani veľa na výber nie je?
Mária, pozrite na moju odpoveď Ľubici. K tomu dodávam – ak si hľadáte prácu tri roky, tak je potrebné si prehodnotiť – zameriavam sa na správnu oblasť? Naučila som sa počas tých troch rokov niečo nové, angličtinu a pod.? Mám dobre napísaný životopis?
2013-06-17 10:11:34 - otázka od Marcela
Ako si nájsť prácu v oblasti, v ktorej som už pracovala (personalistika, administratíva a pod.) keď žijem v lokalite (Orava-Trstená), kde je práce veľmi málo a ak nejaká je, všetko je o rodinkárstve a známostiach (hlavne štátna správa). Takže výberové konania sú všade len "pro forma". Ďakujem za odpoveď.
Aj na Orave sú pracovné miesta a možnosti, Marcela. Je pravda, že čím je menšie mesto, tým viac je to o kontaktoch. Tak to využite a hovorte všetkým, že si hľadáte prácu. A povedzte im aj presne čo chcete. Všetkým, ktorých poznáte. Výberových konaní „pro forma“ sa zúčastníte takmer iba v štátnej správe, do firiem si Vás pro forma nezavolajú. Tam ak Vás zavolajú, tak využite možnosť prezentácie seba naplno- povedzte o svojich doterajších skúsenostiach a naviažte ich na vyžadované skúsenosti na pozíciu. Ukážte im, že Vy ste ten správny človek.
2013-06-17 10:12:07 - otázka od karin
Zdravím, zaujímalo by ma,ako si má nájsť prácu žena vo veku 42 rokov, ktorá sa snaží držať krok s dobou ako o dušu, no 15 rokov poberala opatrovateľský príspevok na dieťa, ktoré je ZŤP a teraz dostáva odpovede od zamestnávateľov- miesto je vytvorené pre absolventov do 29 rokov, kt. sú na údare práce( ja sa im nečudujem, dostať príspevok od štátu na jeho mzdu - neváham a zamestnám takisto len ľudí do 29 rokov), ale kde si nájdu prácu tí ostatní??
Pozrite si odpoveď pre Karin a tam nájdete aj pre seba..
2013-06-17 10:12:24 - otázka od Ľubica
Som žena v stredných rokoch, dlhodobý uchádzač o prácu a stále sa stretávam s názorom, že sú do zamestnaní prijímaní uchádzači vo veku do 35 rokov s minimálnou praxou 10 rokov. Pýtam sa: "a čo my skôr narodení,máme umrieť od hladu?!"
Ľubica, od hladu nezomriete. Skúste svoju otázku otočiť skôr iným smerom – kto zamestná mňa, s viacročnou praxou v tejto konkrétnej oblasti, s oveľa väčšou zárukou lojality a stability, než sú mladšie ročníky? Kto Vás chce odbiť, nájde si argument. Keby ste boli práve po škole, tak Vás zamietnu s tým, že nemáte žiadnu prax. Zamerajte sa na svoje kvality a tie posúvajte.
2013-06-17 10:12:35 - otázka od Lubos Sabo
Dobrý deň, vyštudoval som na vysokej škole cestovný ruch, ale s mojím vzdelaním si neviem nájsť adektátnu prácu na Slovensku s priemraným platom. Prečo v CR ponúkajú 600, max. 700 eur plat? Od skončenia VŠ som pracoval na rôznych pozíciách v zahraničí, takisto som pracoval na výletnej lodi, kde som vykonával aj manuálne práce. Ovládam veľmi dobre francúzsky jazyk, keďže som tam pracoval skoro 5 rokov. Okrem Franúzska som pracoval aj v Írsku, Holadsku na robotníckych pozíciách. Keďže by som sa už rád usadil na Slovensku, prosím o pradu, v akej pozícii by som sa mohol uplatniť s mojou školou. Kde by som mal lepší príjem?
Ľuboš, Vy ak máte dobrú francúzštinu a angličtinu, prácu si nájdete pomerne jednoducho. Aj v cestovnom ruchu, aj vo firme, kde si takúto kombináciu jazykov vyžadujú. Skúste sa však najskôr zamerať na získanie skúsenosti v inej oblasti, ako je manuálna práca – pri nej sa zvyčajne na Slovensku jazyky nevyžadujú a práve preto sú pozície aj nižšie platené. Skúsenosti získajte aj napriek krátkodobo nižšiemu platu, tým sa dostanete z bludného kruhu – pokiaľ nemáte skúsenosti v danej oblasti, nezamestnajú Vás, pokiaľ nie ste nezamestnaný, nezískate skúsenosti.
2013-06-17 10:13:19 - otázka od Jozef Lenárt
Dobrý deň, tento rok som úspešne skončil strednú školu v odbore pracovník marketingu v cestovnom ruchu. Chcel som vycestovať do zahraničia cez personálnu agentúru, ale nevyšlo to podľa mojich predstáv a teraz sa neviem pohnúť ďalej a nájsť si prácu. Najradšej by som odcestoval do zahraničia a tam skúsiť šťastie, ale mám z toho aj obavy. A tak sa Vás pýtam, čo by ste my odporúčali, kde a ako začať aby som nemusel byť závislí od rodičov. Ďakujem
Dobry den, pan Lenart, kombinacia studium cestovneho ruchu ( marketingu) a skusenost zo zahranicia by bola idealna. Hlavne v oblasti hotelierstva a cestovneho ruchu. Vidiet ako funguju napriklad velke hotelove retazce by Vas mohlo velmi obohatit vo Vasej praxi. Do zahranicia mozete ist prostrednictvom personalnej agentury, ale aj sam. Zalezi na tom do akej krajiny sa rozhodnete ist. Personalne agentury poskytuju rozne programi od toho, ze Vam vybavia iba pracovne povolenie az po komplexnu sluzbu, s ubytovanim, a aj najdenim zamestnavatela (Ja mam dobru skusenost so CC USA. Ak nemate skusenosti s pracou v zahranici, idealne by bolo ak by ste sa spojili s ludmi, ktori takuto skusenost maju, najlepsie by bolo ak by aj oni chceli ist pracovat a vy by ste sa napriklad pripojili. Takto by ste mali sprievodcu tym pociatocnym stadiom. Praca v zahranici, je pre absolventa vyborny start po stranke praxe a aj nadobudnutia dobrych jazykovych znalosti, nehovoriac o tom, ze v sucasnej dobe funguje podobne ako ked sa mladi chlapci posielali na vojnu. Ziskali by ste pocit samostatnosti aj financny start. Moznosti okrem zahranicia su aj vyletne lode, alebo aj praca tu na Slovensku pre medzinarodne hotelove retazce. V cestovnom ruchu mate niekolko smerov – hotelierstvo – tam sa zacina na nizsich poziciach a postupne sa vypracujete. Je to odvetvie, kde sa da najrychlejsie karierne rast, ale „oficialna“ (bez sprepitneho) mzda je velmi nizka. Z pozicii casnika, alebo recepcneho. Napriek tomu, ze mate vystudovany odpbor marketing v CR to tak chodi. Potom je tu moznost gastronomia – rozne eventy, prilezitostne akcie, to je skor docasne riesenie a potom statna sprava a organizacie spojene s rozvojom cestovneho ruchu – SACR a mensie – tieto organizacie su zlozene s malo clenov a skor na dobrovolnej cinnosti.
2013-06-17 10:13:37 - otázka od Miro
Chcel by som si nájsť prácu v Rakúsku. Niečo, ako je napr. roznášanie letákov, prípadne niečo podobné. Skrátka nejakú na začiatok nenáročnú prácu v Rakúsku. Základy nemčiny mám. Len na začiatok potrebujem niečo menej náročné na jazyk. Údajte sa v Rakúsku pracuje na na živnosť. Kde a koho by som mohol kontaktovať? Mám 33 rokov a fyzická práca mi nerobí problém. Ďakujem a s pozdravom Miro
Pozrite si, Miro, cez Google pracovné agentúry, ktoré sa zameriavajú aj pre Rakúsky trh. Nemusí to byť agentúra iba vo Vašom regióne, za pohovorom aj vycestujte. Určite sa intenzívne venujte nemčine, to bude prvá oblasť, z ktorej si Vás preveria.
2013-06-17 10:13:51 - otázka od Alena
Dobry den, chcela by som sa Vas opytat aku sumu platu je lepsie hovorit na pohovore, nizsiu alebo vyssiu? Pri nizkej hrozi ze v pripade prijatia mi daju taku, pri vyssej zase ze ma kvoli tomu neprijmu. Dakujem.
Dobrý deň Alena. Otázka platu môže byť aj jednoduchá časť pohovoru. Povedzte naozaj výšku platu, o ktorý máte záujem. Zároveň hneď dodajte, že ste otvorená o plate ešte ďalej diskutovať a upraviť ho, ak sú tam aj ďalšie benefity (vzdelávanie, pracovný čas a pod...)
2013-06-17 10:14:13 - otázka od Zuzana
Som čerstvo vyštudovaná Bc. na humanitných vedách v odbore Mediamatika. Je to oblasť médií a práce s informáciami. Rada by som pokračovala v externom štúdiu, avšak je pre mňa obrovský problém si vôbec nájsť nejakú prácu v okrese Nového Mesta nad Váhom. Peniaze na cestovanie do miest, ktoré sú ďalej nemám. Ako sa zachovať? Vyhľadávať firmy a obvolávať ich, či niekoho nepotrebujú? Sústreďovať sa len na portály, ktoré zverejňujú ponuky práce? Alebo skúšať oslovovať potenciálnych zamestnávateľov s prosbou aspoň o nejakú prax zdarma?
Zuzka, v Novom Meste nad Váhom je viacero aj veľkých spoločností. Z toho dôvodu je tam pracovná situácia oveľa lepšia, než v niektorých iných častiach Slovenska. Možnosti sú- či ich ale správne využívate... Na zamestnávateľov je veľký nápor, denne dostanú desiatky životopisov. Vy sa potrebujete odlíšiť. Ak reagujete na konkrétnu pozíciu (silno odporúčam – na konkrétnu, nie všeobecne), tak si svoje CV prispôsobte na ňu. Tým, že v ňom ukážete na zručnosti, ktoré sa vyžadujú. Môžete ich ešte podporiť aj nejakými skúsenosťami. Na portáloch môže byť tak polovica otvorených pozícií. Hovorte o svojej predstave hľadanej práce všetkým okolo, známym, spolužiakom, rodine. Potrebuje to vedieť každý, kto Vás pozná. Osobná skúsenosť s Vami je najsilnejšia referencia pre potenciálneho zamestnávateľa.
2013-06-17 10:14:29 - otázka od Daniel
Dobrý deň, zaujímam sa o pracovné pozície v oblasti ICT a hlavne o programovanie. Zdá sa mi, že situácia na trhu práce je taká, že na voľné pracovné miesto sa často hlási aj viac ako 50 záujemcov a firmy si teda majú z čoho vyberať. Poraďte mi, ako odlíšiť svoje CV od ostatných a zvýšiť svoje šance na trhu práce. Mám ročné odborné pracovné skúsenosti. Ďakujem za odpoveď.
Daniel, nie je potrebné dopredu si klásť polená pod nohy. Je možné, že na „Vaše“ pozície je aj niekoľko desiatok záujemcov. Ale pokiaľ sa na prekážky zameriate, tak neuspejete – vopred sa sám diskvalifikujete. Na asistentské pozície reaguje aj 400 záujemcov. Vyhrá ten najlepší. Podobne aj vo Vašom prípade. 50 záujemcov nie je veľa, pretože značná časť sú nerelevantné CV. Pokiaľ ste dobrý, tak uspejete. Vo svojom životopise ukážte na projekty, ktoré ste realizovali, aj ročné skúsenosti sú už skúsenosti. Pre firmy je niekedy lepšie zobrať práve človeka ako Vy – už so skúsenosťami, ale ešte nezaťaženého zlými pracovnými návykmi.
2013-06-17 10:14:42 - otázka od Peter MASÁR
Mám 58 rokov, SO vzdelanie a ovládam nemecký jazyk. Všade ma slušne odbíjajú a dávajú mi najavo, že vekom a vzdelaním nemám pre ich firmu zaradenie, alebo plat je pod 400€. Ďakujem za radu.
Pre ľudí s dobrou nemčinou je stále množstvo otvorených pozícií. Otázka je, aké máte na prácu nároky Vy. V call centrách alebo pri rôznych telefonických pozíciách vôbec nezáleží na veku. Podstatné sú jazykové zručnosti, schopnosť riešiť náročnejšie situácie a ochota sa učiť. S týmto sa aj vo firmách prezentujte.
2013-06-17 10:14:55 - otázka od Lipovská
Skončila som vysokú školu poľnohospodársku externe. Pracovala som v potravinárskom podniku 27 rokov. Ako si mám nájsť prácu? Chcela by som pracovať v inom odvetví ako v potravinárskom.
Nájdite si pozíciu, ktorá Vás zaujíma. Pozrite sa na skúsenosti, ktoré sa vyžadujú. Nájdite zo svojej praxe situácie a zodpovednosti, pri ktorých ste tieto skúsenosti využívali. Potrebujete sa odlíšiť od absolventov bez skúseností. Vy ich máte. Komunikačné zručnosti, práca s časom, delegovanie a pod... – to sú všetko zručnosti, ktoré sa učia oveľa ťažšie, než odborné znalosti. Odbornosť sa pri novej pozícií (novom odbore) naučíte, predajte sa však ako zamestnanec, ktorý má už za sebou skúsenosti s vedením tímu, s komunikáciou s klientom a pod. Zároveň si urobte certifikát z oblasti, na ktorú sa chcete zamerať. Jazykový? Alebo pre PC zručnosti? To už je na Vás...
2013-06-17 10:31:29 - otázka od Tomi
Dobrý deň, mám 44 rokov, mám za sebou prac. anabázy v Anglicku /teamleader/ a v Čechách, kde pre spol. Microsoft som sa tiež vypracoval na vedenie skupiny pracovníkov. Ovládam zákl. programy, ale nie som vyštudovaný IT a zrejme aj vek je prekážkou nájsť si prácu na Slovensku. Pri tom by som rád využil svoje skúsenosti nadobudnuté v zahraničí viesť prac, kolektív v určitej oblasti, alebo pracovať v marketingu. Možete mi pomocť, alebo poradiť?
Tomi, Váš vek nie je žiadnou prekážkou, to hovorím zo skúsenosti a vidím aj dopyt našich klientov. Skúste na krátko začať aj trocha nižšie, než aké očakávania máte, získate tým sčasti aj prax na slovenskom trhu, ale hlavne sa začleníte do oblasti IT a tam je to pomerne úzky okruh ľudí. Cez nich sa dostanete vyššie.
2013-06-17 10:31:55 - otázka od monika
Dobrý deň, rada by som sa opýtala ako na pracovnom pohovore zaujať niečím novým. Veľmi ťažko sa mi odpovedá na otázku: " Čo nové by ste našej spoločnosti priniesla, resp. čím nám môžete byť užitočná..?" Pracujem v oblasti školstva....Ďakujem.
A nemáte nič nové, čo by ste v oblasti školstva priniesla? Monika, naše školstvo je ešte pole neorané (v porovnaní so zahraničím). Pozrite si množstvo projektov, ktoré sa realizujú na iných slovenský školách, a tiež v zahraničí. Inšpirujte sa. Sformulujte si aj doterajšie svoje skúsenosti s projektmi, ktoré mali konkrétny prínos. Ten môžete potenciálnemu zamestnávateľovi ponúknuť.
2013-06-17 10:32:27 - otázka od Mariana
Dobry den, pozdravujem. Pochadzam z maleho mestecka na vychodnom Slovensku. Ako sa vravi, mestecko male ako dlan, kde kazdy kazdeho pozna. Do pracovneho procesu som sa zaradila hned po skonceni strednej skoly, mam ekonomicke vzdelanie. Praca v administrative ma bavi. resp. bavila, kedze som uz 2 roky bez prace. Po 14 rokoch firma, v ktorej som pracovala skoncila svoju cinnost. Prepustili nas vsetkych. Bolo nas 30. Kazdy sa ocitol na Urade prace. Absolvovala som vela pohovorov, no ale v nasom mestecku je vela pohovorov len naoko, kde je vopred vybrany kandidat (sud,mestky urad,policia, atd.). Zacala som sa uz uchadzat o pracu nielen v administrative, ale aj ako predavacka. No, neuspela som, nakolko nemam prax predavacky. Este napisem moju skusenost co sa tyka otazok na pohovoroch vo firmach, dotaznik typu preco nepodnikate? co ste ochotna urobit pre karieru? Nevadi Vam, ze Vam pracu bude pridelovat mladsia kolegyna? Nevadi Vam, ze po instituciach budete roznasat pesi tlaciva? V akej oblasti by ste chceli podnikat? Mate priatela? nechystate sa vydavat? Ake ste znamenie zverokruhu? Atd atd... Aky mate pan personalista nazor na danu vec? Ako si najst teda pracu? Dakujem vopred za odpoved. S pozdravom Mariana.
Mariana, klobúk dole, že po množstve aj negatívnych skúseností stále hľadáte riešenia. Na niektoré otázky, ktoré ste spomenula, sa personalista nesmie pýtať. Ak sa však opýta, môže tak zisťovať aj Vašu reakciu, nie tak konkrétnu odpoveď. Preto sa tým jednoducho nenechajte vyviesť z miery... Skúste poprosiť niekoľkých známych, aby si pozreli Vaše CV. Či ste sa tam dobre odprezentovala, či tam máte všetky skúsenosti dobre vystihnuté. Všetci okolo Vás musia vedieť, že si hľadáte prácu, v malom meste to je veľmi dôležité – to vidíte aj Vy. A keď už ste na pohovore, hovorte o svojich skúsenostiach. O zručnostiach. Aká ste dobrá v tom a v tom. Vaša šikovnosť a vytrvalosť Vás zamestná.
2013-06-17 10:32:42 - otázka od Miriam
Dobry den, uz niekolko mesiacov hladam pracu, odpovedam na inzeraty, ale doteraz bezuspesne. Prekvapuje ma jedna vec - aj ked odpovedam na inzerat, pri ktorom splnam naozaj vsetky kriteria, prichadzaju mi zamietave odpovede typu: "Vybrali sme kandidata ktory viac splna nami stanovene kriteria". Nechapem takuto odpoved - ako moze viac splnat stanovene kriteria, ak ja som v zivotopise uviedla vsetky svoje vedomosti, profesne aj osobnostne zrucnosti, prax atd presne podla zadanych poziadaviek. Ak mi prichadzaju zamietave odpovede pri ponukach, ktore 100% splnam, potom sanca ziskat zamestnanie pri ponukach, ktorym nevyhovujem vo vsetkych kriteriach, ale mala by som zaujem vyskusat pracu aj v inom sektore ako som doteraz pracovala, je uplne nulova. Pravdepodobne v niecom v zivotopise ale sprievodnom texte robim chybu, ale skutocne netusim v com. Vedeli by ste mi prosim poradit? Dakujem a prajem prijemny den, Miriam
Miriam, odpoveď „ vybrali sme si kandidáta, ktorý viac spĺňal kritéria...“ môže znamenať, že takéhoto kandidáta naozaj našli, alebo že majú človeka (možno aj interne), ktorý im aj osobnostne úplne sadol do profilu. To, že spĺňate úplne všetko, si myslíte Vy. Personalista často zadá pozíciu, opíše ju, ale ešte nevie presne, aký typ zamestnanca hľadá. Až na osobnom stretnutí vidí, že toto je človek do ich tímu... a toto nie je, hoci spĺňa všetky požiadavky. Preto odporúčam – ak máte pocit, že máte všetko, napíšte v dvoch vetách do mailu a skúsenosť, ktorú už v danej oblasti vyžadovanej pre pozíciu máte. Keď sa už dostanete na pohovor, pôsobte pozitívne, pýtajte sa, buďte max. pripravená. Pohovor je veľmi o osobných sympatiách, nielen o skúsenostiach.
2013-06-17 10:33:09 - otázka od Alena
Dobrý deň.Mám dlhoročnú prax učiteľky v MŠ.Som na ČID a nemôžem si nájsť prácu vhodnú pre mňa,pretože mám určité obmedzenia.Rada by som pracovala v MŚ avšak požadujú CJ,ktoré neovládam.Absolvovala som opatrovateľský kurz,mám kurz SBS(avšak nemôžem pracovať v noci).Týmto Vás chcem poprosiť mi poradiť ako si nájsť zamestnanie.Za odpoveď ďakujem a prajem pekný deň
Alena, skúste sa stretnúť s ľuďmi v MŠ aj osobne. Niekedy majú kompetentní predsudok/obavu, že ako náročné by to pre Vás bolo. Osobnými sympatiami si ich môžete získať.
2013-06-17 10:33:24 - otázka od Janka
Pekný deň. Mám 25 rokov pracovala som, ale už 2roky si nemôžem nájsť žiadnu prácu. Rozmýšľala som či nerobím nejakú chybu na pohovoroch. Veľmi sa tým trápim, neviem ako si mám nájsť prácu vhodnú pre mňa. Mamina je tiež nezamestnaná (nie vlastnou vinou) a tak by som aj jej chcela veľmi pomôcť. Veľmi pekne Vás prosím o radu a prajem pekný dník.
Jani, ak si hľadáte prácu dva roky, tak niekde robíte chybu. Z toho mála čo o Vás viem, odporúčam: prejdite si svoj životopis s viacerými známymi, ktorí Vás poznajú. Zrealizujte si pohovor s kamarátkou a nech Vám dá spätnú väzbu, ako Vás vníma. Pošlite si svoje CV do personálnej agentúry a pri pohovore si na jeho konci opýtajte na seba spätnú väzbu na seba. Nájdite minimálne 10 oblastí, v ktorých ste dobrá. Nájdite spojitosť s pozíciou, na ktorú sa hlásite a prezentujte sa ako najvhodnejší kandidát...
2013-06-17 10:33:37 - otázka od Peter
Dobrý deň, rád by som sa Vás chcel opýtať. Mám okolo 40 rokov a mám problem si najsť prácu v Bratislave. Ukončil som VŠ odbore politologia a naposledy som pracoval v štátnej správe. Bol som aj v Kanade, zdokonalil som sa v angličtine a skúšal som sa zamestnať aj v Lidl, Kauflande a Bile na začiatok, ale spätnú väzbu som nedostal. Ďakujem za odpoveď.
Skúste inú oblasť, Peter. V týchto reťazcoch Vás môžu pokladať ako prekvalifikovaného, tzn. obávajú sa, že im po krátkom čase odídete. Pošlite svoje CV aj do personálnej agentúry, posielajte CV na relevantné pozície personalistom do firiem. Vy ani neskúšajte Lidl, choďte vyššie.
2013-06-17 10:33:50 - otázka od Miro
Dobrý den, mám skusenost z Rakuska, kde mali asi hodinu pracovnú ponuku čerstvo zavesenú na stránke. Okamžite som reagoval,dotyčná pani mi volala a ked som sa opýtal, kedy je možný nástup, odpovedala že žiadna práca nie je. Mám len ja taký pocit, že si robia agentúry len databázu uchádzačou? Nestalo sa to po prvý krát...ostal som v evidencii...dakujem
V takomto prípade sa jednalo pravdepodobne o neférové jednanie personálnej agentúry, alebo zlé vysvetlenie situácie. Ak Vám však volali, chceli vedieť viac, než je vo Vašom životopise. Tzn. že tam niečo potrebujete doplniť. Byť v databáze je tiež lepšie, než by o Vás nikto nevedel.
2013-06-17 10:34:35 - otázka od Jana
Pán Zuffa, pre ktoré pozície je absolvent EU v BA, s absolvovaným semestrom v zahraničí najatraktívnejší? Alebo ako môže takýto absolvent zaujať životopisom,ak nemal šťastie počas štúdia na zaujímavé riadky v časti "pracovné skúsenosti"? Chuť učiť sa je veľká, aj šikovnosť, len ako to dokázať, keď sa nenaskytne ani možnosť ísť na pohovor? Ďakujem.
Jana, ak ste absolvovala semester v zahraničí, znamená, že máte aj jazykové zručnosti. Tie sú v BA dopytované. Do pracovných skúseností si dajte akékoľvek skúsenosti s projektmi, ktoré ste realizovali aj v rámci školy. Čokoľvek, čo ste robili naviac, je konkurenčnou výhodou oproti iným absolventom.
2013-06-17 10:35:07 - otázka od Monika
Dobrý deň, ukončila som momentálne fakultu manažmentu odbor marketing. Možem do svojho životopisu zahrnuť aj oblasti, ktoré má zaujímajú ohľadom marketingu, ak teda nemám prax, ale zaujímam sa o ne? Ktorá verzia životopisu je najlepšia? Ďakujem pekne Monika
Pokiaľ sa uchádzate do spoločnosti (nie do štátnej sféry), vo väčšine prípadoch môžete použiť akýkoľvek životopis. Podstatné sú informácie, ktoré tam dáte. Všetky pracovné skúsenosti, akékoľvek. CV musí byť zároveň prehľadný, personalista sa jednému CV venuje často iba niekoľko sekúnd – zaujme/nezaujme. Ak Vás niečo zaujíma, tak si k tomu pravdepodobne aj študujete veci okolo. Aj to Vás môže predať, spomeňte to vo svojom CV.
2013-06-17 10:42:33 - otázka od Lubica Vajsova
Dobry den, chcem sa spytat, kde vidite uplatnenie absolventov regionalneho rozvoja na Slovensku, ked kazda firma zamerana na projekty vyzaduje 2-5 rocnu prax v projektovom manazmente? Vacsinou sa firmy skladaju z par zamestnancov a nie su ochotni zamestnat studenta na neplatenu prax. Dakujem
Ľubica, skúste začať aj v trochu inej oblasti, možno aj ako asistentka. Potrebné získať skúsenosti, po krátkom čase budete môcť takmer každú Vašu skúsenosť prezentovať ako menší projekt. Potom popíšete svoju rolu v ňom, zodpovednosti, náročné situácie a ich prekonanie. Ak takéto skúsenosti už máte, napíšte si ich do CV. Akákoľvek krátka skúsenosť Vás posunie pred konkurenčného kandidáta o rovnakú pozíciu.
2013-06-17 10:42:48 - otázka od Stefan
Dobry den, studentka bez praxe ma sancu najst pracu? Dakujem
Ano, má šance, o čom hovoria stovky iných študentov bez praxe. Podstatné, aby mala vo svojom CV spomenuté akékoľvek skúsenosti, pri ktorých sa naučila to, čo sa na súčasnej pozícii vyžaduje.
2013-06-17 10:43:01 - otázka od Zdenka
Čo robiť ak zamestnávateľ vyžaduje od kandidátov prax na danej pozícií a napr. ja ju ešte nemám nakoľko som len krátky čas po ukončení štúdia ? Ako ho presvedčiť, že aj keď nemám požadovanú prax, danú pracovnú pozíciu by som zvládla vykonávať.
Zdenka, pozrite odpoveď, ktorú som poslal Stefanovi. Svoju prezentáciu postavte na svojej osobnosti, na svojich skúsenostiach, ktoré Vás naučili schopnostiam...
2013-06-17 10:43:43 - otázka od vierka
Dobrý deň. Hľadám si prácu už dlhší čas, ale nejak sa mi nedarí. Vo voľnom čase spracovávam daňové priznania pre pracujúcich v zahraničí, popritom študujem na vysokej škole 2. rok a mám 3-ročnú dcerku. Mohol by ste mi prosím poradiť, ako zaujať u budúceho zamestnávateľa?
Vy stíhate, Vierka, toho veľa. Popri škole a dcérke riešite daňové priznania. Aj týmto zaujmete budúceho zamestnávateľa. Určite hovorte o hľadaní práce všetkým ľuďom okolo seba. Toto si potrebujete udržať aj napriek pracovnej vyťaženosti, aktivita sa Vám vráti späť.
2013-06-17 10:48:14 - otázka od ditta
Dobrý deň prajem. Rada by som od Vás dostala profesionálnu radu. Pracujem na strednej škole ako asistentka riaditela, ale zaroven robim aj personalnu agendu. Zámerne uvádzam personálnu agendu a nie čisto personalistu, nakolko riaditel si vyberove konania robil sam, kedže sme súkromna škola. Stahujeme sa a potrebujem si najst novu pracu v Bratislave. Chcela by som informaciu v akej pracovnej pozicii by som si mala hladať skor svoje uplatnenie, alebo čo by som skor mala vo svojom profesnom životopise uviesť ako pozitívum. dakujem. ditta
Ditta, môžete uviesť pozície aj ako Asistentka riaditeľa, alebo personálna asistentka. Podstatné je, aby ste tam uviedli všetky zodpovednosti, ktoré ste mala. Všetky zručnosti, ktoré sa pri pozícii vyžadovali.
2013-06-17 10:50:36 - otázka od vlasta
Dobrý deň prosím Vás podľa čoho vyberajú na pohovoroch kanditátov na prácu načo si dávať pozor!!!! a čo by som mala a nemala robiť dakujem
Vlasta, na toto nájdete oveľa výstižnejšie odpovede, než keď Vám odpoviem takto krátko. Zadajte si do google - zásady pohovoru, niekoľko som písal aj ja. Odporúčam hlavne, aby ste sa pripravila, mala všetky info k spoločnosti, bola pozitívne nastavená s vedomím, že Vy ste ta správna. Aby ste si to vedela aj odargumentovať, prečo si Vy správna... Hovorte o svojich skúsenostiach. Pýtajte sa.
2013-06-17 10:53:57 - otázka od Peter
Dobry den, vzdy ma zaujimalo, do akej miery su rady typu "ako sa odlisit", alebo "ako zaujat" relevantne. Skuseny personalista predsa musi vediet odlisit, kedy ludia predstieraju a kedy su naozaj najvhodnejsi kandidati na danu poziciu. Ako casto sa stretavate s absolutne nevhodnymi kandidatmi na pracovnu poziciu? Dakujem. Peter
Pri pohovore je to zväčša o tom, ako sa odprezentujete, ako predáte seba. Svoje skúsenosti. To sa dá robiť nudne a aj zaujímavo. Preto sú aj takéto rady potrebné. Priemerne sa pri obsadzovanej pozícii stretávame 70% nerelevantnými CV ľudí, ktorí reagujú na pozíciu.
2013-06-17 10:55:35 - otázka od Dominika
Dobry den. Ako sa da v zahranici najst dobra pracovna pozicia? Da sa to aj priamo zo Slovenska?
Dominka, práca sa najlepšie a najľahšie hľadá priamo na mieste. Zo Slovenska to je možné, ale náročnejšie. Aj pre potenciálneho zamestnávateľa pôsobí lepšie, keď môžete prísť na pohovor hneď na druhý deň, keď tam už žijete, tzn. aspoň predpoklad jazykových zručností a pod.
2013-06-17 10:57:15 - otázka od Slávka
Dobrý deň, zaujíma ma, aké podmienky musí spĺňať kanditát uchádzajúci sa o prácu vo Vašej agentúre?
Slávka, pošlite svoje CV a určite Vám odpovieme. Dôležité je, ak máte rada prácu a chcete sa v nej rozvíjať.. :-)
2013-06-17 11:00:17 - otázka od schwarz
Ako postupovať pri hladaní si zamestnania vo vyššom veku /54/ kde je aj často odpoveď zo strany firiem dnes že ste už prekvalifikovaný... Často tu cítiť aj vekovú diskrimináciu...
Dobrý deň pán Schwarz. Pozrite na niektoré predchádzajúce odpovede, už som na podobnú otázku reagoval. Odporúčam Vám len postaviť svoju prezentáciu na Vašich skúsenostiach. Skúsenosti sú Vašou konkurenčnou výhodou oproti mladším kandidátom, tými potrebujete potlačiť iné nevýhody.
2013-06-17 11:02:33 - otázka od Daniela
Dobry den, chcela by som sa opytat, v Nemecku som absolvovala Medzin.fin. manazment a na Slovensku Obchodný manažment. Po absolvovaní viacerych pohovorov mi bola vždy ponuknutá praca telefonneho operatora, s tym, ze musim prejst vsetkymi poziciami danej firmy. Skutocne musim 2 roky telefonovat, aby som mohla robit pracu primeranu mojmu vzdelanie? dakujem za odpoved.
Daniela, nemusíte prechádzať dvojročnými skúsenosťami tel. operátorky. Na takéto pohovory Vás pozývajú, na pohovory pre pozíciu Vám zaujímavú sa potrebujete dostať Vašou aktivitou. Posielajte svoje CV, hovorte a hovorte svojim známym...
2013-06-17 11:04:33 - otázka od Slávka
Dobrý deň chcem sa opýtať, či je potrebné mať na manažérske pozície ukončenú vysokú školu alebo potenciálnych zamestnávateľov presvedčia aj pracovné skúsenosti? Za odpoveď ďakujem a prajem pekný deň.
Slávka, pre mng pozíciu sú potrebné hlavne skúsenosti s prácou s ľudmi.
2013-06-17 11:07:05 - otázka od Jennifer
Dobry den. Rada by som sa spytala hladam si pracu v oblasti administrativa (office manager, office ordinator, client service manager...) a vzdy mi prve a druhe kolo vyjde, ale bohuzial sa do toho tretieho nedostanem. Viete mi povedat na co by som si mala davat viac pozor pri pohovore, ale v com moze byt problem? Dakujem.
Jennifer, odporúčam si pýtať spätnú väzbu na pohovoroch, ktorých sa zúčastňujete. Nič tým nestratíte, iba môžete získať. Ak sa dostanete do druhého kola znamená, že máte veľmi dobré kvality. druhé kolo je už hlavne o osobnom prejave, sympatiách. Skúste si urobiť prezentáciu aj pred kamarátkami, nech sa cítite istejšia.
2013-06-17 11:10:26 - otázka od Lenka
Dobry den, od byvaleho zamestnavatela som odisla z dovodu nadmerneho psychickeho zatazenia, pracovala som na oddeleni sales-u. Dovod odchodu boli hlavne urazky a vulgarizmi, teraz som na nezamestnaneckom, buducemu zamestnavatelovi, co mam povedat ako dovod odchodu , ked ho nechcem "ohovarat " ? Dakujem velmi pekne
Lenka, skúste najskôr povedať pozitíva tej práce. Potom pomenujte aj situáciu, ale bez zbytočných emócií a nadsázky. Môžete ukončiť tým, že- ja znesiem veľa, len táto situácia bola už na úkor tímovej práce a výkonu. Preto hľadám prostredie, kde viac uplatním svoje pozitívne nastavenie...
2013-06-17 11:11:40 - otázka od Pan Timan
Dobry den, pan Zuffa. Mam otazku z opacnej strany. Minuly rok nam odisiel jeden sikovny obchodnik a stale mame problem najst za neho adekvatnu nahradu. Je podla Vas na trhu dost sikovnych obchodnikov? Kde ich mame hladat?
Pan Timan, na trhu je málo dobrých obchodníkov. Odporúčam si neustále udržiavať kontakt so svojimi, aj bývalými šikovnými ľuďmi, každá aktivita sa Vám raz vráti
2013-06-17 11:12:57 - otázka od Evka
Dobry den pan Pavol, pracujem v zahranici uz par rokov, v tej istej spolocnosti. Spravila som si 3 rocne vecerne studium manazmentu kvality, vdaka comu som sa dostala 'z vyrobnej haly do kancelarie', aj ked len fyzicky. Moja pracovna zmluva zostala ta ista, zmenilo sa len miesto vykonania prace. Moja otazka je, ked budem chciet zmenit zamestnanie, mozem si moje ziskane skusenosti uviest ako prax, aj ked papierovo som stale len operator? Tu je skoro nemozne ziskat referencie, taktiez by som nechcela vyzerat ako klamar v ociach novej spolocnosti. Dakujem.
Evka, uveďte si všetky skúsenosti. Tie Vás predajú. Referencie sa na Slovensku zatiaľ nevyžadujú tak, ako v zahraničí, o ne sa nebojte.
2013-06-17 11:13:57 - otázka od Viera Zuffova
Dobrý deň, pred rokom a pol som zmenila prácu, ide o pozíciu, v ktorej som bola aj v predchádzajúcom zamestnaní. V predchádzajúcom zamestnaní som dosahovala výborné výsledky.V súčasnej práci to nejde, vzhľadom na podmieky, za ktoré produkt ponúkame. Napriek vynikajúcim pracovným benefitom som demotivovaná, pretože nedosahujem úspech. Teší ma, že vidím menovca. Prajem príjemný deň
Ďakujem a držím palce. Rovnako teší aj mňa.. :-)
2013-06-17 11:15:06 - otázka od Zuzana
Dobrý deň, mám VŠ vzdelanie ekonomického zamerania, pracujem, ale chcem prácu zmeni't. Je lepšie hľadať prácu na "vlastnú päsť" alebo sa obrátiť na pracovnú agentúru? Ďakujem
Skúste využívať úplne všetky zdroje. Aj známosti, aj personálne agentúry, aj "vlastnú päsť"..
2013-06-17 11:17:35 - otázka od Drevo
Dobrý deň, je pravda, že si personálne agentúry uchádzačov overujú aj cez facebook? Do akej miery môže byť pri zvažovaní určujúci?
áno, personalisti (nielen personálne agentúry) si overujú kandidátov akýmkoľvek spôsobom. Aj facebook, aj žive referencie... Preto odporúčam byť dobrým človekom všade, aj vo virtuálnom svete.. :-)
Viac o téme: Rozhovor Pavol Online Hľadanie Práce Nájsť Ako Si Prácu Zuffa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy