Prišli ste o prácu? Krok za krokom čo robiť ďalej

Po strate práce investujte čas do seba.Po strate práce investujte čas do seba. Zdroj: photl.com

Či už ste boli prepustení z práce, vyhodení, alebo ste sa sami rozhodli odísť zo zamestnania, akákoľvek strata práce je stresujúca a vy sa musíte naštartovať a uskutočniť ďalšie kroky, aby ste sa opäť zapojili do pracovného kolotoča.

V prvom rade sa môžete prihlásiť na príslušný úrad práce na adrese vášho trvalého bydliska. Ak chcete, aby za vás štát platil zdravotné poistenie musíte to stihnúť do siedmich kalendárnych dní od ukončenia práce. Do kalendárnych dní spadajú aj sviatky a víkendy. Ak sa neprihlásite, je potrebné sa nahlásiť v Zdravotnej poisťovni ako dobrovoľný platca poistenia.

Pri registrácii na úrade práce je potrebné priniesť si so sebou doklad o ukončení pracovného pomeru (výpoveď, dohoda), zápočtový list, doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní. Ak vám niektoré z týchto dokumentov budú chýbať, môžete ich na úrad priniesť pri ďalšej návšteve. Nezabudnite ani na tlačivo, ak si nárokujete na dávku v nezamestnanosti. Váš posledný zamestnávateľ vám musí potvrdiť tlačivo „Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti“.

Ak vykonáte všetky potrebné papierovačky, pustite sa do vlastného hľadania práce a nečakajte, až vás úrad práce osloví s ponukou.

10 tipov, čo robiť po „vyhodení“ z práce:

  1. Počas rozhovoru pozorne počúvajte personalistu
    Je veľký rozdiel, ak vám pracovník z oddelenia ľudských zdrojov alebo personalista oznámi, že budete prepustení pre nedostatok pracovných príležitostí v spoločnosti spolu s ďalšími zamestnancami alebo budete prepustení pre iné dôvody – pracovné, spoločenské alebo osobné. Následky prepustenia môžu byť potom veľmi odlišné.
     
  2. Nič hneď nepodpisujte!
    Nikdy nepodpisujte dokument, ktorý vám predloží zamestnávateľ, ani pod nátlakom. Máte právo si dokument preštudovať, keď opustíte pracovisko, poprípade jednotlivé body v dokumente prekonzultovať s právnikom alebo osobou, ktorá má skúsenosti v pracovno-právnej oblasti. Ak dostanete na podpis výpoveď opýtajte sa zamestnávateľa, podľa akého paragrafu vám bude daná výpoveď a čo vám z tohto paragrafu vyplýva. Aké výhody-nevýhody alebo záväzky vás čakajú.
     
  3. Nezabudnite na zdravotné poistenie
    Máte dve možnosti. Prihlásiť sa na príslušný úrad práce, kde za vás bude odvádzať zdravotné poistenie štát alebo sa prihlásite ako dobrovoľný platca zdravotného poistenia do zdravotnej poisťovne. Nie je vašou povinnosťou byť evidovaný na úrade práce.
     
  4. Aktualizujte si profil na pracovnej sociálnej sieti LinkedIn
    Bez ohľadu na to, ako dlho ste pôsobili na pracovnom mieste, vždy sa nájde niečo, čo môžete pridať na svoj profil na sociálnej sieti. Počas práce ste sa možno naučili pracovať v novom programe, ovládate rozšírené funkcie jednotlivých programoch MS Office, alebo ste pracovali na úspešnom projekte. Prezentujte sa svojimi úspechmi. Teraz máte najlepšiu šancu ich doplniť do profilu.

    Taktiež môžete požiadať o odporúčania od svojich bývalých kolegov alebo zamestnávateľa. Taktiež je na vašich známych, ktorých máte medzi kontaktmi na LinkedIn, aby vám  potvrdili vaše schopnosti v jednotlivých vypísaných oblastiach vo vašom profile.
     
  5. Prácu si hľadajte cez pracovné portály, personálne agentúry alebo priamo cez firmy
    Jednou z možností je registrácia na pracovnom portáli Kariera.sk, kde sa môžete zaregistrovať a vytvoriť si agenta na zasielanie vyhovujúcich pracovných ponúk. Ďalšou možnosťou je osloviť vytipované firmy priamo, alebo počas pracovných veľtrhov. Zoznam veľtrhov, ktoré sa konajú počas roka nájdete v katalógu slovenského vyhľadávača Zoznam.
     
  6. Oslovte firmy cez sociálne siete
    Ak ste zástancom využívania sociálnych sieti aj v pracovnej sfére, oslovte firmy na jednej zo sociálnych sieti. Ide o netradičnú formu, ktorú však môžete premeniť vo svoju výhodu, čím sa odlíšite od konkurencie. Pozor však na to, čo publikujete na sociálnych sieťach. Vieme, ako si personalisti preverujú kandidátov.
     
  7. Kontaktuje známych a informujte sa o práci
    Možno vo firme vašich kamarátov alebo známych obsadzujú pracovnú pozíciu, ktorá by bola pre vás vhodná. Nebojte sa ich osloviť a pošlite im životopis. Niekedy odporúčanie padne na úrodnú pôdu.
     
  8. Staňte sa dobrovoľníkom
    Na Slovensku nie je dobrovoľnícka forma práce veľmi bežná. V zahraničí však k nej majú ľudia odlišný postoj. Počas obdobia nezamestnanosti sa zvyknú angažovať v rôznych neziskových organizáciách, kde získajú skúsenosti aj z inej oblasti, v ktorej doteraz pracovali. Dobrovoľníctvo vám neprinesie peniaze, ale skúsenosti do ďalšej práce. Je možné, že si zvýšite pracovné skúsenosti a môžete žiadať aj o iný druh práce.

    Ak nie ste za dobrovoľnícku prácu, zoberte aj jednorazovú pracovnú príležitosť na nejakom projekte. Využite šancu a príjmite prácu na skrátený pracovný čas, prácu z domu alebo prácu na dobu určitú. Dôležité je začleniť sa do kolektívu a keď sa osvedčíte pracovne, môžete sa dočkať aj lepšej pracovnej ponuky.
     
  9. Prihláste sa na odborné kurzy
    Ak nechcete míňať našetrené peniaze na zvýšenie vašej kvalifikácie na rôznych platených workshopoch a odborných kurzoch, vyskúšajte online výučbu na prestížnych zahraničných školách, tzv. e-learningové programy. Ich súčasťou sú rôzne cvičenia a virtuálne triedy s diskusiami študentov. Jednou z nich je napríklad štúdium na Udacity, kde nájdete kurzy z rôznych oblastí. Podmienkou je však ovládanie anglického jazyka. Ak ste ochotní priplatiť si, študovať môžete aj na slovenskej City University of Seattle (Vysoká škola manažmentu). Pozrite si pripravované kurzy.
     
  10. Pustite sa do podnikania
    Ak sa registrujete na úrade práce, po troch mesiacoch evidencie môžete požiadať o nenávratný príspevok na podnikanie. O podmienkach jeho získania sa dočítate v článku na KarieraInfo.sk alebo na príslušnom úrade práce.

Rada na záver: Venujte sa veciam na ktoré ste nemali čas počas práce.

Viac o téme: Krok Za Spôsoby Práca Nezamestnaní Strata Hľadanie Práce Kroky Možnosti Krokom Hľadania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: Andrea Miklasová, Zdroj: businessinsider.com; careerealism.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy