Zamestnancom menších nemocníc zvýšia platy o 2,5 až 5 percent

trhtrh

Asociácia nemocníc Slovenska a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb sa v stredu dohodli na kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, pre zamestnancov 54 malých zdravotníckych zariadení to znamená zvýšenie základných zložiek miezd so spätnou platnosťou od 1. apríla. Text zmluvy musí ešte schváliť výkonný výbor odborárov, podpísaná by mala byť koncom budúceho týždňa.

Zamestnancom 54 malých zdravotníckych zariadení združených v Asociácii nemocníc Slovenska (ASN) zvýšia platy o 2,5 až päť percent. V Martine sa v stredu na tom dohodli zástupcovia asociácie a Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb. „Po niekoľkohodinových rokovaniach sme dospeli ku konsenzu, ktorý znamená, že spätne od 1. apríla dôjde vo všetkých nemocniciach, ktoré sú združené v asociácii k navyšovaniu platov. Zaviazali sme sa, že všetky finančné prostriedky, ktoré dostaneme v navýšení od zdravotných poisťovní premietneme do platov,“ uviedol pre agentúru SITA prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa, ktorá bude záväzná pre všetkých 54 malých nemocníc či zdravotníckych zariadení, by mali odborári a asociácia podpísať koncom budúceho týždňa. Podľa Petka je to už len otázka formálneho schválenia textu právnikmi obidvoch strán, na strane odborárov musí text zmluvy schváliť ešte výkonný výbor zväzu.

Zvyšovanie základných zložiek miezd je podľa predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Antona Szalaya možné vďaka navýšeniu objemov od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a poisťovne Union. „Zamestnanci dostanú informáciu od svojich riaditeľov o tom, aké finančné objemy im zvýšila hlavne všeobecná zdravotná poisťovňa, ktoré im všetky premietnu do rastu základnej zložky platu. Čiže všetkým zamestnancom porastú základné zložky platu,“ povedal Szalay. Nárast sa bude líšiť v jednotlivých nemocniciach podľa objemov, ktoré dostali od poisťovní, no v konkrétnej nemocnici bude zvyšovanie platov paušálne. „Nemôžeme dnes povedať, že to bude jednotný rast percenta vo všetkých 54 nemocniciach. Bude to podľa toho, aký podiel poistencov všeobecnej poisťovne majú a aký balík peňazí tá daná nemocnica dostala. Ale je tu garancia, že všetky peniaze, ktoré od poisťovní nemocnice dostanú, použijú na zvyšovanie platov,“ dodal Szalay. K ďalšiemu zvyšovaniu miezd zamestnancov malých nemocníc a zdravotníckych zariadení by mohlo dôjsť už v júli. „Je tu ešte predpoklad a očakávania, že od 1, júla príde k prehodnoteniu zmlúv so zdravotnou poisťovňou Dôvera, kde by sa aj toto eventuálne navýšenie malo premietnuť opäť do rastu platov zamestnancov,“ uzavrel Szalay.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy