Zrušenie pracovného miesta počas rodičovskej dovolenky

trhtrh

Končí Vám rodičovská dovolenka a chystáte sa do zamestnania? Dozvedáte sa, že Vaše miesto je zrušené z organizačných dôvodov. Máte nárok na 3 mesačné odstupné alebo aj na 3 mesačnú výpovednú lehotu?

V prípade návratu zamestnankyne po rodičovskej dovolenke platí , že zamestnávateľ je povinný jej prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak objektívne zamestnávateľ takúto prácu nemá alebo zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer z tzv. organizačných dôvodov resp. nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce. V prípade skončenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov, výpoveďou alebo dohodou, má zamestnankyňa nárok na odstupné v sume najmenej dvojnásobku jej priemerného mesačného zárobku a ak pracovný pomer u zamestnávateľa trval najmenej päť rokov, má nárok na odstupné v sume najmenej trojnásobku jej priemerného mesačného zárobku. Odstupné dostáva zamestnanec vyplatené po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi výpoveď podľa § 63 ods. 1 písm. b), t.j. z dôvodu nadbytočnosti, nesmie počas troch mesiacov znovu utvoriť zrušené pracovné miesto a prijať po skončení pracovného pomeru na toto pracovné miesto iného zamestnanca.

Dohoda o skončení pracovného pomeru je dvojstranný právny úkon, pričom pracovný pomer sa skončí dňom uvedeným v pracovnej zmluve ako deň skončenia.

Výpoveď je jednostranný právny úkon. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Počas materskej aj rodičovskej dovolenky pracovný pomer stále trvá, preto v konkrétnom vyššie popísanom prípade sa uplatní trojmesačná výpovedná doba.

Jednu zo základných povinností zamestnávateľa počas trvania pracovného pomeru, t.j. aj počas výpovednej doby, je povinnosť prideľovať zamestnancovi prácu. Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu z dôvodov na strane zamestnávateľa, uvedená situácia sa označuje ako prekáža v práci na strane zamestnávateľa, počas trvania ktorej má zamestnanec nárok na náhradu mzdy.

Medzi najvýznamnejšie zmeny, ktoré priniesla posledná zmena zákona o sociálnom poistení patrí tá skutočnosť, že na účely splnenia podmienok pre vznik nároku na dávku v nezamestnanosti do obdobia poistenia v nezamestnanosti sa od 1.2.2010 započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky od 1. februára 2006 do 31. januára 2010, počas ktorého bolo prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky podľa osobitného predpisu.Podľa právnej úpravy účinnej do 31.1.2010, rodičia, ktorí mali prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti počas trvania rodičovskej dovolenky, nemali toto obdobie započítané ako obdobie na účely vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy