Dávka v nezamestnanosti bude od septembra dostupnejšia

trhtrh

Od začiatku marca tohto roka sa podľa prezidentom podpísanej novely zákona o službách zamestnanosti zavedie nový príspevok na podporu regionálnej a miestnej zamestnanosti.

Podmienky na priznanie dávky v nezamestnanosti sa od začiatku septembra tohto roka zmiernia. Na túto dávku budú mať nárok tí nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti najmenej dva roky v posledných troch rokoch. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú podpísal prezident Ivan Gašparovič. Opatrenie schválil minulý týždeň parlament v rámci vládnej novely zákona o službách zamestnanosti na návrh predsedu parlamentného sociálneho výboru Jozefa Haleckého (ĽS-HZDS).

V súčasnosti sa na priznanie dávky v nezamestnanosti vyžaduje minimálne trojročná dĺžka poistenia v posledných štyroch rokoch. "Návrh rieši situáciu vo vrchole obdobia nárastu nezamestnanosti," povedal Halecký počas rozpravy. Pripustil, že navrhované opatrenie si vyžaduje vysoké finančné prostriedky presahujúce 40 mil. eur. Malo by sa podľa neho týkať od 30 tis. do 50 tis. nezamestnaných. "Predĺženie obdobia poberania dávky v nezamestnanosti analyzujeme," povedal Halecký. Upozornil pritom, že predĺženie obdobia poberania dávky je štvornásobne finančne náročnejšie, ako zjemnenie podmienok nároku na dávku.

Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti klesol v decembri minulého roka štvrtý mesiac po sebe. Sociálna poisťovňa vyplatila posledný mesiac vlaňajška túto dávku takmer 48 400 osobám, čo je oproti novembru pokles o 1 800 ľudí. V porovnaní s decembrom 2008 však dávku v nezamestnanosti dostalo o 22 600 ľudí viac. Počet poberateľov dávky v nezamestnanosti pritom rástol až do septembra minulého roka deväť mesiacov po sebe, a to z takmer 23 400 na augustové päťročné maximum 63 500.

Od začiatku marca tohto roka sa podľa prezidentom podpísanej novely zákona o službách zamestnanosti zavedie nový príspevok na podporu regionálnej a miestnej zamestnanosti. Príspevok budú úrady práce vyplácať obciam a samosprávnym krajom, ktoré prijmú do pracovného pomeru na určitý čas znevýhodneného uchádzača o zamestnanie. Pracovný pomer pritom musí trvať najmenej deväť mesiacov v rozsahu aspoň polovice týždenného pracovného času. Príspevok sa bude poskytovať aj právnickej osobe alebo fyzickej osobe, ktorá poskytuje verejnoprospešné služby a ďalšie služby napríklad v oblasti sociálnych vecí, zdravotníctva, vzdelávania, kultúry, či športu. Príspevok bude dostávať samospráva najdlhšie počas deviatich mesiacov na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, ktorý pred prijatím do pracovného pomeru bol znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie.

Prvé tri mesiace príspevok dosiahne 90 % z celkovej ceny práce zamestnanca, najviac však 90 % z celkovej ceny práce vypočítanej ako dvojnásobok platnej sumy životného minima. Ďalšie tri mesiace sa zníži na 80 % a zvyšné tri mesiace na 70 % z celkovej ceny práce, najviac však 70 % z dvojnásobku životného minima. Dvojnásobok životného minima pritom predstavuje sumu 370,38 eura. Nový príspevok sa bude samospráve poskytovať do konca roka 2011. Na prechodné obdobie do konca tohto roka sa tiež umožní opätovné opakované vykonávanie aktivačnej činnosti formou menších obecných služieb pre obec.

Novelou zákona o inšpekcii práce, ktorá je súčasťou novely zákona o službách zamestnanosti, sa stanovuje dolná hranica pokuty za "čiernu" prácu, a to na 2 000 eur. Horná hranica pokuty sa oproti súčasnosti zvýši šesťnásobne, a to na 200 tis. eur. Opakované porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania bude podľa schválenej novely považované za osobitne závažné porušenie zákona a ako sankcia bude nasledovať zrušenie živnostenského oprávnenia.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages; ZDROJ: SITA
 
Staršie správy
Staršie správy