Kam po strednej škole

svet personalistikysvet personalistiky

Mnohí študenti zistia už počas štúdia na strednej škole, akému povolaniu by sa chceli venovať v budúcnosti. Niektorí sú na základe rodinnej tradície alebo záujmov presvedčení, že chcú byť lekármi, stavebnými technikmi alebo právnikmi. Iní sú už počas detstva rodičmi vedení k rozvíjaniu talentov, akými sú napríklad šport, hudba alebo cudzie jazyky. Pokiaľ je študent presvedčený, že chce študovať konkrétnu vysokú školu alebo odbor, rodičia a pedagógovia by ho v tejto snahe mali podporiť.

Väčšina stredoškolákov však nemá predstavu o budúcom uplatnení a chýbajú im aj informácie o možnostiach vysokoškolského vzdelania. V tejto situácií pomáhajú nielen informácie od súčasných vysokoškolákov a rodinných príslušníkov, ale najmä odborníci v centrách pedagogicko-psychologických služieb. Psychológ mapuje oblasti záujmu nerozhodnutého študenta najčastejšie formou dotazníka, ktorý slúži ako podklad pre následný rozhovor. Ďalej tak konkretizujú predstavy študenta o budúcom povolaní. Takýto dotazník sa obyčajne dopĺňa testami, ktoré predikujú, či dotyčný študent má aj reálne predpoklady na zvládnutie danej školy, resp. psychológ odporučí aj konkrétna škola (aj školy majú svoje špecifiká a požiadavky na študentov na rozličných úrovniach). Aj pri voľbe povolania je potrebné zvážiť pomer medzi motiváciou a reálnymi schopnostmi cieľ dosiahnuť. Je ideálne, ak je medzi nimi rovnováha. Aj napriek nedostatkom v schopnostiach však vďaka silnej motivácii môže dosiahnuť svoj vytýčený cieľ v rámci štúdia aj uplatnenia na trhu práce. Rozhovor s psychológom alebo kariérnym poradcom naučí študentov klásť si relevantné otázky a na základe odpovedí sa samostatne rozhodnúť o svojej budúcnosti.

Konečné rozhodnutie iba na študentovi. Je na ňom, aby sa zamyslel aké predmety na strednej škole ho bavili a nebavili, aké aktivity rád a nerád robí vo voľnom čase a aká je jeho vízia vlastnej budúcnosti. Okrem zamerania štúdia je potrebné zvážiť aj konkrétne odbory, formu štúdia, uplatnenie, miesto štúdia a školné.
Ing. Ivana Kováčiková, Kariérny kouč http://www.exact-recruitment.sk/

Prehľad vysokých škôl v SR nájdete tu.
Viac o téme: Svet personalistiky
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy