Problém zamestnávania žien po štyridsiatke – fenomén Slovenska?

trhtrh

Táto pracovná skupina ponúka stabilitu, zodpovedný prístup k práci a lojalitu, schopnosť dlhšie vydržať na pracovnej pozícii ako ich mladší kolegovia. S ohľadom na vek majú aj jasnejšiu predstavu o budúcej práci. Vie slovenský zamestnávateľ oceniť tieto výhody?

Ide najmä o skupinu žien, ktoré už majú splnené materské povinnostia zároveň majú dostatočné praktické skúsenosti, ktoré sú pripravené uplatňovať v novej práci. Nutnosť zladiť súkromný život a pracovné povinnosti ich naučil efektívne organizovať a plánovať, pričom tieto schopnosti sú pripravené ponúknuť budúcemu zamestnávateľovi. Z uvedených dôvodov sú veľmi vhodné na vedúce či riadiace pozície.

Zároveň je to generácia so širokými pracovnými skúsenosťami a zažitými znalosťami. Okrem iného môže táto pracovná skupina ponúknuť stabilitu, zodpovedný prístup k práci a lojalitu, resp. schopnosť dlhšie vydržať na pracovnej pozícii dlhšie ako mladší zamestnanci. S ohľadom na vek, majú jasnejšiu predstavu o budúcej práci. Na druhej strane potrebujú častokráť sami sebe dokázať, že majú dostatočné skúsenosti na získanie tej ktorej pozície, čoho dôsledkom je vysoké pracovné nasadenie a pozitívny životný elán.

Handicapom môžu byť nedostatočné jazykové schopnosti či počítačové znalosti, ktoré je potrebné dopĺňať prostredníctvom odborných kurzov či školení. Pri tejto generácii žien je možné postrehnúť niekedy nižšie sebavedomie či asertivitu, čo sa môže prejaviť v strachu a nedôvere voči ďalšiemu vzdelávaniu či odvahe skúsiť nové pracovné možnosti alebo konkrétne pracovné pozície.

Predsudky typu „ušiel mi vlak“ nie sú v tejto otázke na mieste, práve naopak, ich profesné skúsenosti a pracovné nasadenie môžu aplikovať do vlastného podnikania prípadne do zmeny karierného smerovania.

Zamestnávatelia na zahraničných pracovných trhoch poskytujú ženám po štyridsiatke viac priestoru na sebarealizáciu v pracovnej sfére, pretože si uvedomujú potrebu vyplniť priestor v nedostatkových profesiách a zároveň si uvedomujú pozitíva vyplývajúce ich zamestnaním. S ohľadom na nedostatok pracovných síl na Slovensku v niektorých profesiách ako je napríklad mzdárka, účtovníčka či finančná kontrolórka, budú sa musieť aj slovenskí zamestnávatelia prispôsobiť zahraničným pracovným trhom.
Príspevok napísala senior konzultantka personálnej spoločnosti SYNERGIE Slovakia, Petra Kováčová

Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy