Ako na pohovore dosiahnuť úspech

trhtrh

Skúsenému personalistovi denne prejdú rukami desiatky životopisov. Na prečítanie a zhodnotenie vášho životopisu mu stačí 30 sekúnd a vie presne, či vás pozve na pohovor. Ako si zabezpečiť pozvanie?

Prípadné dodatočné informácie si spresní ešte krátkym telefonickým rozhovorom a iba ak zaujmete aj svojim vystupovaním po telefóne, dostanete šancu predať sa na osobnom pohovore. Snažte sa v deň „D“ byť v pohode a vyhradiť si dostatok času na cestu. Druhá strana Vás bude posudzovať aj podľa vzhľadu. Môže to byť dokonca prvé vyraďovacie kritérium, preto si dopredu premyslite, aké formálne oblečenie zvolíte. Myslite aj na to, že Vaša neverbálna komunikácia je súčasťou Vášho prvého dojmu, ktorý už nenapravíte. Ak sa pohodlne usadíte, môže začať Vaša pripravená prezentácia. Tu je pár rád, ako na pohovore dosiahnuť úspech:

1. Úprimne hovorte o svojich skúsenostiach a zručnostiach. Hovorte čo „dokážete“ aj čo „nedokážete“ a hlavne, čo by ste chceli dokázať na danej pozícii v spoločnosti. Buďte objektívny, čo sa týka Vašich schopností, nepodceňujte sa, ani nepreceňujte.
2. Buďte komunikatívny, ale snažte sa menej hovoriť a viac počúvať. Držte sa kladených otázok. Nájdite súvislosti medzi Vašimi skúsenosťami a potrebami spoločnosti a poskytnite všetky relevantné informácie.
3. Prejavte záujem Vašimi pripravenými otázkami. Je to Vaša jedinečná šanca, ako získať informácie o spoločnosti. Pri otázkach týkajúcich sa platu, odmien, služobného auta, dovolenky, čakajte na možnosť sa k tomu vyjadriť až potom, keď druhá strana prejaví o Vás záujem.
4. Nebuďte negatívne nastavený, neospravedlňujte svoju nezamestnanosť, nedostatok kvalifikácie a zručností. Držte sa Vašich silných stránok a vystupujte sebavedomo.
5. Buďte pozitívny a aktívny. Ponúknite seba ako najlepšieho kandidáta. Dopredu v závislosti od pozície a spoločnosti si premyslite, akým smerom sa bude uberať Vaša prezentácia.

Poučte sa z prípadného neúspechu. Môže byť veľa dôvodov, prečo sa nerozhodli pre Vás, ale neberte to osobne. Ak ste na druhú stranu dobre zapôsobili, máte v spoločnosti otvorené dvere pre budúcnosť. Nevzdávajte sa. Ďalej aktívne rozosielajte životopisy a zúčastňujte sa pohovorov pozitívne naladený.
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy