Ako správne napísať životopis

trhtrh

Skúsenému personalistovi denne prejdú rukami desiatky životopisov. Na prečítanie a zhodnotenie vášho životopisu mu stačí 30 sekúnd a vie presne, či vás pozve na pohovor. Ako si zabezpečiť pozvanie?

Vieme, že životopis je vašou priepustkou na osobný pohovor s potenciálnym zamestnávateľom a preto by mal obsahovať informácie o:

 

  • vašej praxi, vzdelaní, schopnostiach
  • vašich dosiahnutých úspechoch v oblasti vzdelania a zamestnania
  • vašich prioritách a profesijných cieľoch
  • vašich organizačných schopnostiach a schopnosti prezentovať sa


Správny životopis by mal byť zameraný na konkrétnu pracovnú ponuku.

A práve tu sa uchádzači o zamestnanie dopúšťajú obrovskej chyby. Myslia si, že životopis by mal byť objektívny a mal by zahŕňať všetky informácie o ich aktivitách. Preto zasielajú rovnaké životopisy do rôznych firiem či personálnych agentúr bez zohľadnenia konkrétnej pracovnej ponuky. Ak sa chcete tejto chybe vyhnúť a zvýšiť svoje šance na úspech pamätajte na to, že životopis musí zodpovedať pracovnej ponuke, o ktorú sa uchádzate.

Životopis je porovnávaný s popisom aktuálnej pracovnej ponuky. Popis pracovnej ponuky sa obvykle skladá z troch častí:

1. Súhrn denných úloh pracovníka
2. Kvalifikácia zahŕňajúca dosiahnuté vzdelanie a prax, skúsenosti v oblasti IT, cudzie jazyky, vodičský preukaz atď.
3. Finančné ohodnotenie

Na základe presného popisu pracovnej ponuky hľadajú personálne agentúry, alebo personálne oddelenia firiem vhodného kandidáta na obsadenie danej pozície. Najväčšiu šancu, že si uchádzača vyberú majú tí, ktorých životopis bude najviac spĺňať ich požiadavky. V opačnom prípade bude životopis odložený s poznámkou, že nevyhovuje daným požiadavkám.

Pokiaľ nechcete aby sa to stalo aj vám a boli by ste tak odsúdený k nekonečnému čakaniu na oslovenie pri obsadzovaní ďalšej pozície, vezmite opraty do svojich rúk. Ak pri písaní životopisu zohľadnite konkrétne pracovné pozície a prispôsobíte im svoj životopis, váš úspech bude zaručený.

Zaregistruj sa a vytvor si životopis

Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy