Okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca

trhtrh

Kedy môže zamestnanec okamžite ukončiť pracovný pomer? Výklad Zákonníka práce aj jeho vysvetlenie nájdete tu ...

(1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.

(2) Mladistvý zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer aj vtedy, ak nemôže vykonávať prácu bez ohrozenia svojej morálky.

(3) Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.

(4) Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Vysvetlivky

Lehota na okamžité skončenie pracovného pomeru zo strany zamestnanca je jeden mesiac, teda ešte menej, ako má v tomto prípade zamestnávateľ. To znamená, že ak sa dozviete o dôvode, pre ktorý môžete okamžite skončiť pracovný pomer, a ten dôvod je relevantný a na súde dokázateľný, musíte skončiť pracovný pomer najneskôr jeden mesiac od vzniku dôvodu.
Aj vy ako zamestnanec môžete okamžite skončiť pracovný pomer len z dôvodov uvedených v § 69 ZP, t.j. len vo výnimočných prípadoch, na rozdiel od výpovede.

Ak chcete skončiť pracovný pomer okamžite z dôvodu Vášho nepreradenia na inú prácu v prípade, že vykonávaním pôvodnej práce ohrozujete svoje zdravie, musíte mať lekársky posudok (POZOR, nie lekársku správu alebo lekárske odporúčanie), ktorý musíte čo najskôr predložiť Vášmu zamestnávateľovi. Dôvod na okamžité skončenie nastane vtedy, ak Vás Váš zamestnávateľ nepreradí na inú prácu do 15 dní od predloženia lekárskeho posudku. Môžete urobiť ešte jednu vec, a to nevykonávať prácu, ktorá ohrozuje Vaše zdravie v prípade, že Vás zamestnávateľ okamžite po predložení lekárskeho posudku nepreradil na inú prácu. Neporušujete tým pracovnú disciplínu a za obdobie nepridelenia na inú prácu Vám patrí mzda vo výške Vášho priemerného zárobku. Ak plánujete okamžite skončiť pracovný pomer, pozor na uplynutie doby 1 mesiaca a dodržania 15 dňovej lehoty, ktorú nedodrží zamestnávateľ.

Nevyplatenie mzdy alebo jej časti:
Termín výplaty Vašej mzdy by mal byť zakotvený vo Vašej pracovnej zmluve, prípadne v kolektívnej zmluve, napr. 12-ty alebo 15-ty deň v mesiaci nasledujúcom po mesiaci, kedy bola vykonávaná práca. Podľa § 129 ZP, ak nie je termín výplaty mzdy dohodnutý v jednej z týchto zmlúv, mzda je splatná za mesačné obdobie najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca.
Napr.: Ak ste prácu vykonávali v mesiaci február, mzdu za tento mesiac je zamestnávateľ povinný vyplatiť Vám najneskôr do konca marca. Dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru Vám vzniká vtedy, ak Vám zamestavateľ nevyplatil mzdu do 15 dní od dňa určeného na výplatu mzdy.
Príklad č.1:
Termín splatnosti vašej mzdy je 12-ty deň v mesiaci nasledujúcom po mesiaci vykonávanej práce. Ak ste prácu vykonávali v mesiaci február, zamestnávateľ je povinný vyplatiť Vám mzdu najneskôr 12-teho marca. Dôvod okamžitého skončenia pracovného pomeru zamestnancovi vzniká vtedy, akVám zamestnávateľ nevyplatí mzdu do 27.marca, t.j. po uplynutí 15-tich dní.
Príklad č.2:
Ak ste v pracovnej zmluve nemali dohodnutú splatnosť Vašej mzdy, automaticky platí, že Vaša mzdy je splatná do konca nasledujúceho mesiaca. T.j. ak ste pracovali v mesiaci február, mztda Vám musí byť vyplatená najneskôr do konca marca. Ak sa tak nestane, 15 dní začne plynúť prvým dňom nasledujúcim po splatnosti mzdy, t.j. 1.apríla nasledujúcom po problematickom marci. Po uplynuti 15-teho apríla môžete podať okamžitú výpoveď.

§ 69 ZP ukladá zamestnávateľovi povinnosť vyplatiť Vám, po okamžitom ukončení pracovného pomeru, náhradu mzdy, ktorá Vám patrí vo výške priemerného mesačného zárobku za obdobie dva mesiace, aj keď výpovedná doba v tomto prípade neplatí. Pozor, v prípade, že ten, kto dáva okamžitú, hodinovú výpoveď druhej strane, je zamestnávateľ, nepatrí Vám žiadna finančná satisfakcia.



Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Trh
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy