Zamestnávatelia pre zmeny v Zákonníku práce opustili rokovanie: Za pracovnú silu si v roku 2023 budú musieť priplatiť

Zamestnávatelia opustili rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady SR, pretože chceli vyjadriť svoj nesúhlas s obchádzaním sociálneho dialógu. Tripartita je najvyššie fórum sociálnych partnerov, ktoré však v súčasnosti neplní svoj účel, uviedli v spoločnom vyhlásení Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, Republiková únia zamestnávateľov, Asociácia priemyselných zväzov a dopravy a Združenie miest a obcí Slovenska.

Zamestnávatelia žiadajú aspoň čiastočné oslobodenie od odvodov

"Poslanci parlamentu prichádzajú s návrhmi zákonov, ktoré sú často pripravované príslušnými ministerstvami, pričom okrem toho, že majú výrazný negatívny vplyv na podnikateľské prostredie, cielene obchádzajú štandardný legislatívny proces – pripomienkové konanie či odbornú diskusiu so všetkými dotknutými subjektmi," uviedli zástupcovia zamestnávateľov a samospráv.

Poslednou kvapkou bolo podľa nich nedávne schválenie novely Zákonníka práce, ktorá v čase vrcholiacej inflačnej a energetickej krízy rozmrazuje mzdové príplatky za prácu počas noci, víkendov či sviatkov, čím zamestnávateľom a samosprávam dodatočne zvýši náklady.

"V snahe nájsť kompromis v danej téme sme navrhovali, aby boli zvýšené príplatky minimálne oslobodené od odvodov na strane zamestnávateľa i zamestnanca. Dnes totiž 52 % z každého eura vyplateného zamestnávateľom zoberie štát," upozornili.

Za pracovnú silu si slovenskí zamestnávatelia budú musieť priplatiť

Zamestnávatelia zdôraznili, že rešpektujú ústavné právo poslancov na predkladanie parlamentných návrhov zákonov, no odmietajú jeho súčasné zneužívanie. Zákony so zásadným hospodárskym vplyvom podľa nich musia byť predmetom korektného sociálneho dialógu v súlade s legislatívou a základnými princípmi právneho štátu. Zamestnávatelia preto chcú túto tému prediskutovať s predsedami jednotlivých koaličných strán. 

Zástupcovia zamestnávateľov na protest proti schváleniu novely Zákonníka práce a zvýšení príplatkov v pondelok odmietli pokračovať v rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR. Rokovanie tripartity bolo preto ukončené. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

"V úvode tripartity Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení v zastúpení zástupcov zamestnávateľov vyjadrila nespokojnosť so schválením zmien v Zákonníku práce poslancami NR SR, týkajúcich sa zvýšenia mzdových zvýhodnení, tzn. príplatkov ku mzde napríklad za nočné, prácu v sobotu alebo v nedeľu," uviedol rezort práce. Predloženie opozičného poslaneckého návrhu na rokovanie parlamentu a jeho schválenie poslancami Národnej rady SR považujú zamestnávatelia za porušenie sociálneho dialógu.

Veľké znižovanie daňového zaťaženia sa nekoná

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) zdôraznil, že si váži sociálnych partnerov a rešpektuje sociálny dialóg. Návrh na zvýšenie príplatkov ku mzde zamestnancov bol podľa neho už v októbri prerokovaný na mimoriadnom stretnutí všetkých sociálnych partnerov, a to napriek tomu, že išlo o opozičný, poslanecký, a nie vládny návrh zákona. "Rovnako bol tento opozičný návrh zákona prediskutovaný aj na plenárnom zasadnutí tripartity. Predstavitelia vlády informovali zástupcov zamestnávateľov, že v predloženej podobe návrh nebude v parlamente schválený, čo aj zodpovedá realite," tvrdí Krajniak. 

Z návrhu novely bola vypustená úprava stupňov minimálnej mzdy a namiesto účinnosti od 1. januára 2023 sa posunula účinnosť zmien na 1. júna 2023. Schválený návrh zákona po zapracovaní tohto pozmeňujúceho návrhu považuje Krajniak za kompromisný, pretože oproti pôvodnému opozičnému návrhu znižuje náklady zamestnávateľov v roku 2023.

Minister dodal, že má záujem na pokračovaní sociálneho dialógu a bude preto iniciovať stretnutie zástupcov zamestnávateľov s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a ďalšími členmi vlády. Verí, že na takomto stretnutí sa vytvoria podmienky na ďalšiu spoluprácu.

Viac o téme: Platy Zamestnávatelia Slovensko
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TASR, Foto: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy