Najlepšie platené povolania v Európe: Trúfli by ste si na ne?

Medzi ľudí, ktorí si vďaka svojmu povolaniu vedia celkom slušne zarobiť u nás dlhodobo patria napríklad programátori, generálni riaditelia alebo tiež chirurgovia. Tí sa radia medzi šťastné osoby, ktoré sa môžu pochváliť najlepšie platenými profesiami aj v rámci celej Európy. Ktoré ďalšie povolania k nim môžeme priradiť a koľko si približne zarobia?

Riadiaci letovej prevádzky

O tom, že sa jedná o jednu z najlepšie platených profesii a zároveň o jedno z psychicky najnáročnejších povolaní na Slovensku, ale aj vo svete už možno viete. Letoví dispečeri, teda osoby starajúce sa o bezproblémovú prevádzku vo vzdušnom priestore, si u nás zarobia okolo 2000 eur mesačne. O jedno z najlepšie platených povolaní sa jedná aj z hľadiska Európy. Napríklad v Nórsku je ich plat v priemere aj o 7 tisíc eur vyšší ako u nás.

Pilot

Kolegovia riadiacich letovej prevádzky sa tiež radia k najlepšie plateným povolaniam v Európe. V Holandsku je ich priemerná mzda 7000 eur, v škandinávskych krajinách sa pohybuje okolo 9 tisíc eur. U nás je ich plat okolo 4000 eur za mesiac.

Generálny riaditeľ

V tejto oblasti panuje veľké platové rozpätie, spravidla je však pozícia generálneho riaditeľa spoločnosti ohodnotená veľmi štedro. V rámci Slovenska je priemerný plat generálnych riaditeľov 2200 eur. V Rakúsku je to až 9 tisíc eur, vo Švédsku 11 tisíc eur a v Luxembursku dokonca 16 tisíc eur mesačne.

Programátor

Súčasná digitálna doba praje povolaniam, ktoré sa v nej vyznajú. Niet teda divu, že programátori sú jednými z najlepšie platených osôb nielen v Európe, ale aj v rámci celého sveta. Vo Švajčiarsku si mesačne prídu na 5 až 6 tisíc eur, v Dánsku alebo Nórsku potom priemerne na 4 až 5 tisíc eur. Veľkou výhodou tohto povolania je aj možnosť práce z domu.

Chirurg

Chirurgovia môžu mať mnohé špecializácie, avšak každé z odvetví, od neurochirurgie až po estetickú chirurgiu, je veľmi vysoko ohodnotené a patrí tak k najlepšie plateným zamestnaniam. Vo Francúzsku napríklad priemerne zarábajú vyše 17 tisíc eur mesačne, v Holandsku 18 tisíc eur. V Taliansku, krajine preslávenej záľubou v estetickej chirurgii, si zarobí chirurg s touto špecializáciou aj 19 tisíc eur.

Anestéziológ

Ďalším lekárskym odborom, ktorý v rámci Európy zaručuje značne nadpriemerný plat, je anestéziológia. Pravdepodobne najvyššie platy poberajú títo špecialisti vo Švajčiarsku - tu ich priemerný plat dosahuje neuveriteľných 26 tisíc eur mesačne. Napríklad vo Fínsku si zarobia asi 20 tisíc eur.

Viac o téme: Peniaze Platy Európa Povolania
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, finexpert

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy