Práca na čierno je obrovským problémom: Často za nu nakoniec platia zamestnanci

Nelegálne zamestnávanie je stále jedným z mnohých problémov súčasného trhu práce. Vidina vyššieho zisku pre zamestnancov i nižších odvodov, ktoré za nich hradí zamestnávateľ je zväčša tou najčastejšou motiváciou vykonávať prácu "na čierno". Realita je však taká, že nakoniec často zamestnanci zaplatia za túto chybu z vlastného vrecka.

Niektorí zamestnávatelia platia priamo "na ruku" a so svojimi pracovníkmi nemajú vôbec uzavretú pracovnú zmluvu - pracujú tak pre nich úplne inkognito. Iní zase zamestnancom oficiálne vyplácajú nízku mzdu a zvyšok výplaty im dávajú v hotovosti "bokom". Zamestnanec dostane dosť peňazí, ale skutočná suma nie je uvedená na výplatnej páske. Možno sa v tomto prípade radujete, že dostanete viac peňazí, než koľko by vám zamestnávateľ vyplatil oficiálnou cestou, v skutočnosti sa však sami okrádate o peniaze v budúcnosti.

Takto je vám vymeraná nižšia suma pre všetky budúce štátne dávky, ktoré sa odvíjajú od vášho oficiálneho hrubého základu. Tam patrí nemocenské poistenie, starobný dôchodok, materská, invalidný dôchodok, ošetrovné, vdovský alebo sirotský dôchodok pre príbuzných, podpora v nezamestnanosti a ďalšie. Jednoducho povedané, všetky dotácie od štátu budete poberať v nižšej hodnote, než na ktorú by ste dosiahli, keby ste peniaze priznávali.

Pokiaľ máte oficiálne vysoký plat, v budúcnosti na tom iba zarobíte. Starobný dôchodok budete poberať pravdepodobne niekoľko rokov, počas ktorých oceníte každé euro navyše. Okrem nízkeho výmeru pre štátne dávky vám tiež hrozí pokuta, a to aj za predpokladu, že nemáte podpísanú vôbec žiadnu pracovnú zmluvu.

Zamestnávateľovi, u ktorého dôjde k odhaleniu nelegálneho zamestnávania, je uložená pokuta, a to od 2 000 do 200 000 EUR, pokiaľ nelegálne zamestnáva jednu osobu, a vo výške 5 000 do 200 000 EUR, pokiaľ nelegálne zamestnáva dve a viac osôb. To je zrejme pre väčšinu podnikateľov likvidačná čiastka.

Ďalším problémom potom môže byť poskytovanie pôžičiek. V prípade, že váš oficiálny príjem je príliš nízky, je možné, že vám banka nepovolí hypotéku alebo iné pôžičky. Budete tak nútení k tomu, aby ste si úver vybavili v nebankovkách, v ktorých sú úroky bežne veľmi nevýhodné. Buďte preto obozretný a myslite na to, že vaše súčasné zárobky ovplyvňujú vašu budúcnosť.

Nepristupujte preto na možnosť vyplácania peňazí dvoma cestami - oficiálnou, a potom "na ruku ". Aj keď teraz zaplatíte čestným zárobkom vyššie dane, v budúcnosti dostanete späť podstatne viac peňazí.

Viac o téme: Tipy Práca Zmluva Peniaze
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, ip.gov

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy