Vláda odpustí firmám odvody za apríl: Chystá sa aj ďalšia pomoc pre živnostníkov

HegerHeger

Firmy, ktoré boli zatvorené pre nový koronavírus, majú mať odpustené odvody za apríl tohto roka. Informoval o tom v stredu na tlačovej konferencii minister financií Eduard Heger s tým, že vláda pripravuje aj ďalšie opatrenia na pomoc podnikom. Napríklad dostať ju majú aj živnostníci, ktorí dlhodobo neplatili odvody. Zmiernili sa aj niektoré podmienky pomoci zameranej na preplácanie časti mzdových. Toto opatrenie sa má vzťahovať už na všetkých zamestnávateľov, teda aj na tých veľkých.

Odpustenie platenia odvodov za apríl sa má týkať tých zamestnávateľov, ktorých prevádzky museli byť zatvorené na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR. "Povedali sme, že s opatreniami nekončíme. Prichádzame na pomoc všetkým firmám, ktoré boli zatvorené. Pre ne prinášame odpustenie odvodov pre zamestnávateľa. Toto sú firmy, ktoré sú najviac zasiahnuté a nemajú prostriedky na to, aby mohli túto čiastku zaplatiť. Vychádzame týmto v ústrety," vysvetlil nové opatrenie Heger. Podľa neho je tento krok ďalším dôkazom toho, že vláde záleží na tom, aby robila zodpovedné rozhodnutia. "Všetky opatrenia, ktoré pripravujeme a prinášame, jasne ukazujú, že sme vláda pomoci," vyhlásil Heger.

Minister práce Milan Krajniak vysvetlil, že táto nová pomoc nadväzuje na opatrenie týkajúce sa prvej sociálnej pomoci, v rámci ktorého štát prepláca zamestnávateľom až 80 % hrubej mzdy zamestnancov. "Chceme im v mesiaci apríl pomôcť aj tým, že to, čo ešte museli platiť, sú odvody za zamestnávateľa. Týmto rozhodnutím im budú odpustené. Ďalej rozširujeme pomoc aj pre tých, ktorí nevedeli zaplatiť kvôli koronakríze februárové odvody, ktoré boli splatné v mesiaci marec. Čiže tí, ktorí nevedeli zaplatiť februárové odvody v mesiaci marec, budú napriek tomu môcť žiadať o túto pomoc na udržanie pracovných miest," uviedol Krajniak.

Podľa jeho slov sa rozšírila možnosť pre viacerých zamestnávateľov podať žiadosť o pomoc štátu na preplatenie mzdových nákladov pri poklese tržieb. "Odkladáme podávanie žiadostí samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ktorí nemajú zamestnancov, v stredu z 12. hodiny na 16. hodinu práve kvôli tomu, aby sme vedeli softvér pripraviť a vedel prijímať aj žiadosti od tých, ktorí doteraz tie podmienky nespĺňali," vysvetlil Krajniak.

Výška pomoci sa odvíja od toho, o koľko podniku klesli tržby s tým, že maximálna celková výška príspevku pre jedného oprávneného žiadateľa doteraz bola 200.000 eur mesačne. "Padajú obmedzenia, ktoré doteraz boli iba do tých 200.000 eur mesačne, čo bolo približne 250 zamestnancov. Ideme integrovať aj väčších zamestnávateľov do tohto systému. Kvôli rozšíreniu pomoci tí zamestnávatelia, bez ohľadu na to, či sú právnické osoby alebo fyzické osoby, ktoré mali pokles tržieb, budú podávať žiadosti až od budúceho týždňa," upozornil Krajniak.

Minister práce vyčíslil, že do stredy si stiahlo žiadosť o poskytnutie tejto pomoci spomedzi tých firiem, ktoré boli zatvorené zo zákona 36.000 ľudí. Obaja ministri avizovali, že ešte pripravujú pomoc pre samosprávy. S nimi budú rokovať v stredu popoludní. Okrem toho sa pripravuje aj pomoc pre živnostníkov, ktorí dlhodobo neplatili odvody.

Viac o téme: Peniaze Pomoc Vláda Firmy Odvody Živnostníci
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TASR, Foto: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy