Čo urobiť, ak nedokážete splácať úver? Pozrite sa, aké možnosti existujú

peniaze, stôl, dôchodok, splátkapeniaze, stôl, dôchodok, splátka

U mnohých ľudí môže karanténa spoločnosti spôsobiť náročnú finančnú situáciu. Ak klientom chýbajú peniaze na splácanie úveru, majú okrem odkladu splátok na výber aj iné možnosti. Jednou z nich je podľa úverovej analytičky Fincentra Zuzany Šimonovej predĺženie lehoty splatnosti úveru. To znamená, že si predĺžite celkové splatenie úveru o také časové obdobie, aby sa vám mesačná splátka znížila na sumu, ktorú budete schopný splácať. Samozrejme, tým pádom aj viac preplatíte

 

Pokiaľ boli klientove príjmy v čase podania žiadosti o úver postačujúce a využil kratšiu lehotu splatnosti úveru, môže teraz, keď sa jeho príjem znížil pre OČR či PN, prípadne z dôvodu straty zamestnania, požiadať podľa Šimonovej o predĺženie splatnosti úveru a tak znížiť splátku. Stačí prostredníctvom žiadosti o zmenu zmluvných podmienok požiadať o zmenu lehoty splatnosti úveru. Ak banka klientovu žiadosť schváli, podpíše dodatok k úverovej zmluve a banka mu splatnosť úveru predĺži. Následne bude klienta informovať o zmene splátkového kalendára.

Ďalšou možnosťou riešenia problému je refinancovanie. Podľa riaditeľky pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Evy Šablovej najčastejším dôvodom refinancovania hypotéky je úspora mesačnej splátky a to, že klient ušetrí aj na celkovom preplatení úveru. "Cieľom refinancovania je v tomto prípade nahradiť úver lacnejším, pričom ide doslova o tisícky eur," hovorí Šablová. Pri súčasných nízkych úrokových sadzbách je ďalším zaujímavým efektom aj možnosť zafixovať si na novom úvere rekordne nízky úrok na podstatne dlhší čas, ako to mal klient nastavené doteraz.

Pri refinancovaní hypotéky nová banka väčšinou podľa Šablovej nezisťuje výšku príjmu, len sa zaujíma o jeho existenciu. "Štandardne si len overí, či ste zamestnaný alebo podnikáte. Podstatná je dostatočne dlhá doba splácania pôvodnej hypotéky a to, či ste ju doposiaľ splácali riadne a včas," povedala Šablová. Overovaniu výšky príjmu sa však klient podľa nej vyhne len vtedy, ak bude refinancovať úver bez navýšenia a nová splátka bude nižšia ako pôvodná splátka.

Slovensko bojuje s koronavírusom a vláda aj naďalej odporúča zostať doma. Ak sa pre túto situáciu niekto ocitne vo finančnej tiesni, nemal by zatvárať pred touto situáciou oči, ale mal by ju začať riešiť. "Ak splácate hypotéku či spotrebný úver, odporúčam komunikovať s vašou bankou," dodáva úverová analytička Fincentra Zuzana Šimonová.

Viac o téme: Peniaze Banka Úver Zamestnanie Splátka
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: SITA, Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy