Koronavírus ohrozuje zamestnanosť: Pozrite sa, koľko ľudí by mohlo prísť o prácu

peniaze, euro, penazenkapeniaze, euro, penazenka

Rázne opatrenia na zamedzenie šírenia nového typu koronavírusu spojené s radom obmedzení a zákazov ukazujú, že situácia je vážnejšia, než by si hocikto pôvodne pripúšťal. Obmedzenia boli zavedené v krajinách po celom svete a niektorých ľudí desia nielen zo zdravotného hľadiska. Vzniknutá situácia vyvoláva aj úvahy spojené s možnou existenčnou neistotou.

 

 

 

Podľa nového hodnotenia Medzinárodnej organizácie práce (ILO) môže ekonomická a pracovná kríza vyvolaná pandémiou Covid-19 zvýšiť globálnu nezamestnanosť približne o 25 miliónov.

Očakáva sa tiež, že sa vo veľkej miere zvýši aj miera nezamestnanosti, pretože hospodárske dôsledky vírusu sa premietnu do zníženia počtu odpracovaných hodín a miezd. Samostatná zárobková činnosť v rozvojových krajinách, ktorá často zmierňuje dopady zmien, tentokrát nemusí mať priveľký vplyv z dôvodu obmedzení pohybu osôb a tovaru.

Pokles zamestnanosti tiež znamená veľké straty na príjmoch pracovníkov. V štúdii sa odhaduje, že do konca roku 2020 to bude medzi 860 miliardami a 3,4 biliónmi dolárov. To sa premietne do poklesu spotreby tovaru a služieb, čo zasa ovplyvní vyhliadky pre podniky a ekonomiky.

Očakáva sa tiež, že sa bude zväčšovať aj takzvaná „pracujúca chudoba“, pretože „tlak na príjmy vyplývajúce z poklesu hospodárskej činnosti poškodí pracovníkov blízko hraníc chudoby alebo pod hranicu chudoby“. MOP odhaduje, že 8,8 až 35 miliónov ďalších ľudí bude na celom svete v chudobe v porovnaní s pôvodným odhadom na rok 2020, ktorý predpokladal celosvetový pokles o 14 miliónov.

„Toto už nie je len globálna zdravotná kríza, je to aj veľká kríza trhu práce a hospodárska kríza, ktorá má obrovský vplyv na ľudí,“ uviedol generálny riaditeľ ILO Guy Ryder. Zároveň upozorňuje upozorňuje, že určité skupiny budú neúmerne zasiahnuté krízou zamestnanosti, čo by mohlo zvýšiť nerovnosť. Patria sem ľudia na menej chránených a málo platených pracovných miestach, najmä mládež, starší pracovníci, ženy a migranti.

Viac o téme: Peniaze Práca Nezamestnanosť Koronavírus
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, economictimes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy