5 typov ľudí, ktorí vám škodia v živote aj v práci: Dajte im zbohom čím skôr

Hovorí sa, že každý človek je odrazom piatich osôb, s ktorými trávi najviac času. Rozmýšľate, ktorí sú vaši piati najbližší? To, akí sú oni, by sa malo čiastočne prejaviť aj na vás. Ak máte okolo seba inšpirujúcich, rozhľadených a kultúrnych ľudí, môžete byť spokojný. Ak ale máte vo svojom najbližšom okolí osoby, aké uvádzame a opisujeme nižšie, máte problém. Udržiavaním vzťahov s nimi škodíte sám sebe, preto by ste sa s nimi mali čo najskôr rozlúčiť.

  1. Človek, ktorý zbožňuje klebety
    Ohováranie a klebetenie nikdy nič dobré neprinieslo. Ubližuje sa totiž osobe, o ktorej sa šušká a zároveň aj tým, ktorým sú posúvané klebety. Sú totiž stavaní do nepríjemnej – toxickej situácie. Toxickí sú aj ľudia, ktorí klebety rozširujú, preto je najlepšie vyhýbať sa im. Jednak z dôvodu, že vám tieto „príbehy“ nič nedajú, no zároveň si môžete byť istý, že tak, ako hovorí rozširovač klebiet o iných, podobne rozpráva za vaším chrbtom aj o vás.
  2. Človek, ktorý rád manipuluje
    Máte pocit, že človek z vášho najbližšieho okolia vami manipuluje? Že sa mu vždy nejako podarí presvedčiť vás, súhlasiť aj s niečím, čo ste najprv odmietali? Robíte veci proti srsti a potom sa trápite? Zastavte to. Manipulátori sú geniálni v tom, že si ich aktivitu takmer nevšimnete. Ak máte ale to šťastie, že si uvedomíte, že robíte to, čo vám nie je príjemné, že potláčate samého seba a svoje potreby, hneď to zastavte. Ukončiť vzťah s manipulátorom ale nie je jednoduché, preto musíte nazbierať veľa odvahy aj sily.
  3. Človek, ktorý vás neustále obviňuje a vyčíta vám vaše chyby
    Tento človek nevie, ako nechať maličkosť maličkosťou. Veľmi často vám začne vyčítať veci ako „Nikdy nerobíš toto...“ alebo „Ty vždy...“. Namiesto toho, aby sa zamyslel, ako ste sa snažili vzniknutý problém vyriešiť alebo napraviť, začne vám vyhadzovať na oči, čo všetko zlé ste doteraz urobili. Všetky reči takéhoto človeka vždy skončia obviňovaním vás, že ste príčinou nepríjemností a vždy je všetko vaša chyba. Toto ale počúvať nemusíte. Ak niekto neakceptuje vaše ospravedlnenie a zároveň vás vníma ako zdroj všetkého, čo sa nepodarí, nie je vo vašom živote nijako prospešný.
  4. Človek, ktorý všetkých súdi
    Sú ľudia, ktorí majú pocit, že sú lepší než ostatní. Sú inteligentnejší, šikovnejší, viac rozhľadení, viac skúsení, lepší... Mať vo svojom okolí človeka, ktorý neustále všetkých – aj vás, posudzuje a odsudzuje, hodnotí vaše činy a kroky a robí nad nimi súdy, je neuveriteľne náročné. Šliape tým po vašom sebavedomí, no čo je zaujímavé - a taktiež aj nebezpečné, túto jeho nepeknú vlastnosť si môžete ľahko osvojiť aj vy.
  5. Človek, ktorý sa neustále sťažuje, no nekoná
    Mať pri sebe človeka, ktorý sa na všetko neprestajne sťažuje, nie je príjemné. Poznáte podrobnosti o tom, aký je v práci nespokojný, ako ho štve šéf, ako si myslí, že by si zaslúžil lepší plat, ako ho vytáča jeho partner nezmyslenými požiadavkami. Počuli ste o tom už asi tisíckrát a ďalších tisíc ešte asi aj budete. No aj napriek tomu, že daný človek vie, čo všetko je v jeho živote zlé, nič s tým nerobí? Týmto typom ľudí dajte zbohom. Inak skončíte rovnako – budete len frflať, búchať doma do stola, no k zmene nikdy nenaberiete odvahu.





     
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy