Chcete pri nákupe ušetriť? Nabudúce urobte toto

Podobná situácia sa stala už každému. Idete do obchodu, chcete kúpiť iba nejaké pečivo a mlieko. Domov sa vrátite o 50 eur ľahší s plnou nákupnou taškou. Nie, nie je to vaša chyba. Obchodné reťazce tento proces vylepšujú už desaťročia. Sú stavané tak, aby ste v nich pri každom nákupe minuli čo najviac. Mozog našich predkov nebol stavaný na džungle, v ktorých sa len tak povaľuje toľko dobrôt čakajúcich na to, aby sme ich dvihli a odniesli do bezpečia našej chladničky. Vďaka týmto tipom sa nabudúce budete môcť bez obáv prejsť po potravinách a nakúpiť iba presne to, po čo ste si prišli.

  1. Napíšte si nákupný zoznam
    Tento krok je veľmi dôležitý, ak nechcete minút viac ako ste plánovali. Nákup, pri ktorom ušetríte si teda vyžaduje aj menšiu prípravu. Pozrite sa, čo vám doma chýba a napíšte si tieto položky na papier. Pri vstupe do potravín tento zoznam držte pevne v ruke a nespúšťajte ho z očí, ani keď uvidíte maxibalenie Nutelly.
  2. Nenakupujte impulzívne
    Druhý tip súvisí s tým prvým. Neoddávajte sa impulzom. Aby ste sa vyhli impulzívnemu nákupu tých rukavíc na pečenie s mačacím vzorom, buďte silným dospelým a naozaj nakúpte iba to, čo potrebujete. Pokiaľ sa budete držať zoznamu, všetkým týmto lahodným pokušeniam by sa malo ľahšie odolávať. Ak sa budete držať iba položiek na zozname, určite ušetríte.
  3. Nakupujte v správnom čase
    Práve ste zabehli maratón, a po ceste domov sa ešte chcete zastaviť po malý nákup? Možno to nie je úplne najlepší nápad. Ak chcete ušetriť viac peňazí a zažiť čo najefektívnejší nákup, je nevyhnutné, aby ste nakupovali v správny čas. Najlepšie by bolo prísť po tom čo ste sa najedli a v časoch, keď sú naše telá a mozgy ostražitejšie. Ranný nákup je skvelý nápad, vaše telo nebude tak intenzívne túžiť po tukoch a váš mozog vás môže viesť cez uličky, a kontrolovať položky zo zoznamu v rekordnom čase. Čím menej času strávite v obchode s potravinami, tým lepšie.
  4. Nakupujete príliš často
    Ak nakupujete 4 krát do týždňa, asi je to priveľa. Nielenže doma vyhodíte alebo zanedbáte dokonale dobré jedlo, ale otvoríte dvere aj ďalším impulzívnym nákupom. Plánovanie jedálnička a potravín na týždeň vopred je skvelé pre vašu peňaženku a telo, a umožní vám to variť si zdravé jedlá, ktoré nezahŕňajú Pizzu s extra kukuricou z lokálnej pizzerie.
  5. Nakupujete v rôznych reťazcoch
    Každá mamina aj babka má svoju vernostnú kartičku vždy po ruke. Ak ju nemáte, ale nakupujete v tom istom obchode už od roku 2012, je na čase si ju vybaviť. Vernostný program je takmer vždy bezplatný a sú v ňom rôzne výhody pre členov. Ak chcete šetriť, kartička je vašim pomocníkom.
  6. Počúvate pomalé skladby
    Áno, presne tak. V obchodoch s potravinami nehrá pomalá hudba len tak pre nič za nič. Je vedecky dokázané, že zákazníci trávia viac času v obchode, ktorý hrá hudbu s pomalším tempom. Ako proti tomu bojovať? Pustite si vlastnú hudbu. Pustite si energetickú, rýchlu hudbu. Pustite si dubstep. Pustite si Horkýže Slíže. Okrem lepšej nálady tak zabezpečíte, že z obchodu vytancujete oveľa skôr.
Viac o téme: Potraviny Nákup Šetrenie Peniaze Obchod Kúpa
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, liveabout

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy