Obľúbený pojem v pracovnom svete: Čo si predstaviť pod slovom flexibilita?

Flexibilita je v dnešnej dobe už niečo ako zaklínadlo. Využívajú ho všetky spoločnosti, keď ide o obsadzovanie voľných pracovných pozícií. Jednak sa od zamestnancov žiada, aby boli časovo flexibilný a na oplátku sa onou povestnou flexibilitou honosia aj samotné firmy. Čo musíte urobiť preto, aby ste boli dostatočne flexibilný a ako taká flexibilita funguje v praxi? Odpoveď na tieto otázky sa dozviete v tomto článku.

 

 

Čo znamená flexibilita v HR? Význam slova "flexibilný"

V problematike takzvanej "flexibility" nejde o nič iné ako o dohodu medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Konkrétne je to kĺzavé stanovenie podmienok, kedy, kde a ako bude zamestnanec vykonávať svoju prácu, aby sa lepšie napĺňali jeho potreby a zároveň ciele firmy. Flexibilita je teda prospešná pre obe strany a dá sa vďaka nej vo firme dosahovať nadštandardné výsledky.

Všeobecne sa flexibilita delí na oficiálnu a neoficiálnu. Oficiálne sú pravidlá, ktoré sú schválené vysokým manažmentom a platia pre všetkých zamestnancov. Neoficiálne sú zásady alebo zvyklosti, ktoré nie sú spísané a dané, ale pre niektorých zamestnancov stále dostupné, záleží len na uvážení ich priameho nadriadeného, ​​prípadne na ich vlastnom uvážení.

Časová flexibilita, ktorú žiadajú firmy od uchádzačov v inzerátoch naopak väčšinou znamená, že máte byť kedykoľvek dostupní a po ruke. Ak firma požaduje časovú flexibilitu, majte sa na pozore. Vo výsledku to pravdepodobne bude znamenať, že budete vybavovať pracovné e-maily a telefóny vo voľnom čase a bude sa od vás očakávať, že keď vznikne kríza, pokojne sa vzdáte voľného víkendu, aby ste ju prišli uhasiť. Je ťažké získavať energiu do zamestnania, keď pracujete takmer nepretržite.

Flexibilita - vlastnosť, ktorú nemá každý

Miera flexibility v kontexte soft skills je u každého človeka v rôznych oblastiach inak rozvinutá. To ako veľmi ste flexibilné - a nielen časovo - záleží na mnohých faktoroch. V pracovnom prostredí sa flexibilitou označuje predovšetkým schopnosť prispôsobiť sa a vyjsť s rôznymi skupinami osôb, pružne reagovať na nové požiadavky a zmeny. Podľa štúdií sa miera psychologické flexibility zamestnancov pozitívne odráža na jeho duševnom zdraví a pracovnom výkone.

Flexibilita v práci: prax

V dnešnej dobe, keď všetci chceme cestovať, neviazať sa a túžime po tom, aby nás práca bavila, je flexibilita veľkou devízou v očiach uchádzačov o prácu. Takmer všetci, mladí ľudia predovšetkým, hľadajú preto v inzerátoch nasledujúce:

  • flexibilná pracovná doba
  • možná práca z domu
  • sick days
  • skráteného pracovného úväzky, práca na živnostenský list
  • systém odovzdávania úloh

Flexibilná pracovná doba znamená, že môžete prísť do práce a odísť z nej, kedy chcete. Samozrejme len v rámci medzí, na ktorých ste sa dohodli s nadriadenými. Bežná prax býva napríklad príchod medzi 8 a 11 a odchod medzi 4 a 7. Záleží potom len na vás, či si radšej privstanete a odídete skôr, alebo si pospíte a zostanete v práci až do večera. A keď sa necítite na prostredie kancelárie, môžete svoju prácu vykonávať z domova, kaviarne alebo napríklad pláže. Tento trend je najviditeľnejší v oblasti IT, analytikov, alebo pri tzv. kreatívcov.

Sick days sú svojím spôsobom tiež flexibilným benefitom. Veľa zamestnávateľov totiž vie, že aby ste mali "deň pod psa", nemusíte hneď byť chorí. Všetci máme osobné životy, v ktorých sa nám občas deje niečo, čo je so sústredením a kvalitne odvedenou prácou nezlučiteľné. Tí najlepší zamestnávatelia sú si toho vedomí, a tak vám radšej dajú deň voľna, než aby ste boli v kancelárii a tak nič kloudného neurobili.

A ak ste radi svojím pánom, môžete sa s nadriadenými dohovoriť na úlohovom systému. Skrátka to musíte mať hotové do piatku a je len na vás, kedy sa vám hodí na tom pracovať.

Časová flexibilita a voľnosť: aké majú výhody?

Ak vám zamestnávateľ dôveruje a ponúka vám flexibilnú pracovnú dobu s možným Home Office, má to hneď niekoľko výhod pre obe strany. Jednou z nich je rozvrhnutie práce podľa vášho gusta. Musíte síce pracovať 8 hodín, ale je na vás, kedy začnete. Niekto vstáva o piatej a celé popoludnie má voľné, niekomu sa najlepšie pracuje v noci, keď celý dom utíchne a dni trávi s rodinou. Vďaka flexibilite môže každý dosiahnuť naplnenie svojho pracovného potenciálu. Tip: ešte predtým, ako sa vrhnete po prvej možnosti práce z domu, tak sa najskôr uistite, že na ňu budete mať vhodný priestor a príslušenstvo. Nevyhnutným je pracovné miesto na sedenie, kde vás nikto nebude rušiť, kvalitný internet a zväčša aj tlačiareň. Ďalším, čo by ste mali mať kedykoľvek po ruke, sú písacie potreby, náhradné náplne do tlačiarne alebo slúchadlá s mikrofónom pre prípad pracovných hovorov.

Akonáhle si vytvoríte systém, ktorý vám vyhovuje, bude pre vás oveľa jednoduchšie skombinovať prácu a osobný život. Work-life ballance je v dnešnej dobe veľkou témou a tou najlepšou prevenciou pred syndrómom vyhorenia. Vďaka flexibilite nemusíte riadiť svoj osobný život podľa práce, ale naopak. A to je oslobodzujúce.

V neposlednom rade flexibilita zlepšuje vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Prípadová štúdia JP Morgan Chase (jedna z najstarších firiem na svete poskytujúca finančné služby) prišla so zaujímavými poznatkami. 95% zamestnancov pracujúcich v prostredí, v ktorom má manažér pochopenie k ich osobnému životu (vrátane potrieb flexibility), sa cíti motivovaných, aby napĺňali jeho očakávania. Naproti tomu u zamestnancov, ktorí pracujú pod človekom, ktorému pochopenie chýba, je toto číslo iba 80%.

Flexibilný pracovný úväzok

Ako sa po prečítaní článku k flexibilnej práci staviate? Ak máte pocit, že je to presne to, čo hľadáte, máme pre vás dobrú správu. Či už túžite po voľnomyšlienkárskej kancelárii alebo práci z domova, máte veľkú šancu svoje vysnívané zamestnanie získať. Pozrite sa na nové pracovné ponuky, stačí si len vybrať na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Viac o téme: Čas Práca Povolanie Flexibilita HR
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, jobs

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy