7 jednoduchých konverzačných tipov, vďaka ktorým sa ľudom zapáčite

Zdroj: priatelia, kamarátstvo, vzťah, rozhovor

Často sa môžeme ocitnúť vo chvíľach nepríjemného ticha alebo v momentoch, keď si prajeme, aby sme sa mohli s niekom len tak porozprávať. To, čo nás brzdí, môže byť neznalosť správnych otázok, ktoré treba klásť, bez toho, aby sme sa vyzerali ako otravní zvedavci alebo niekto so zlými úmyslami. V práci i v živote je dôležité byť dobrý pri rozbiehaní skvelých konverzácii v spoločnosti a zároveň sa vyhnúť akýmkoľvek nepríjemnostiam, ktoré môže spôsobiť nesprávny prístup alebo otázka.

 

Diskutujte o svojom okolí

Táto technika je užitočná v mnohých situáciách. Skôr než začnete konverzáciu, jednoducho pomocou zmyslov sledujte prostredie, v ktorom sa práve nachádzate, a všimnite si niekoľko základných vizuálnych kľúčov na danej osobe. Vezmite podnety z miesta, na ktorom sa nachádzate, alebo z niečoho, čo môže daná osoba držať - napríklad knihu alebo určitú značku kávy. Použite to na začatie rozhovoru na danú tému.

Môže to byť niečo ako: „Hej. To je skvelá kniha. Čítali ste XYZ od toho istého autora?“ alebo „Mám rád hranolčeky, ktoré podáva v tejto reštaurácii. Sú najlepšie v meste.“

Pomôžte danej osobe cítiť sa pri vás pohodlne

Vyjadrite záujem o to, odkiaľ daná je osoba. Týmto sa odpúta pozornosť od vás, keď sa snažíte nadviazať konverzáciu a sústredí sa viac na druhú osobu. Pomôže im to premýšľať o svojom rodnom meste, rodičoch, rodine a podobne. Táto otázka je dobrým spôsobom ako rozbehnúť konverzáciu.

Navyše získate extra body, ak ste z rovnakého miesta.

Nemusíte sa obávať, o meste odkiaľ sú nič netušíte. Môžete sa dozvedieť viac pomocou otázok o živote a kultúre daného miesta. Oboje sa všeobecne považujú za bezpečné a zdvorilé témy.

Spomaľte pri kladení osobných otázok

Počasie je vždy bezpečnou témou a často sa považuje za klasický „small talk“, ale aj ten môže neskôr viesť k zmysluplným rozhovorom. Okrem toho, malá diskusia je spôsob, ako začať, keď ste sa práve s niekým stretli. Čokoľvek osobnejšie sa môže zdať rušivé. Udržujte rozhovor ľahký a jednoduchý, najmä ak ide o prvú konverzáciu. Otvorenými otázkami nemáte čo pokaziť.

Venujte pozornosť malým veciam

Vo svete, v ktorom majú sociálne médiá obrovskú silu, ľudia túžia po skutočných spojeniach. Môže to byť prekvapujúce, ale sú to malé veci, na ktorých záleží, a malé veci, ktoré robia veľký rozdiel. Jedným zo spôsobov, ako to urobiť, je pýtať sa ľudí na veci, ktoré sú často prehliadané a vyvolávajú v nich dobré pocity.

Príklad otázky: Čo je to najkrajšie, čo sa vám dnes stalo?

Táto otázka vyjadruje skutočný záujem o život druhej osoby. Šíri tiež všeobecný pocit pozitívnej nálady a nastavuje tón pre príjemnú a kvalitnú konverzáciu.

Používajte humor ako nástroj

Humor je niečo, čo sa dá len zriedka ignorovať a nikto nemôže odolať dobrému vtipu. Humor spája ľudí. Ak ste požehnaný dobrým zmyslom pre humor, využite to vyslovením niečoho zábavného, možno o situácii, v ktorej sa nachádzate, alebo o druhej osobe, alebo o všeobecnej nálade. Dávajte pozor, aby ste nepovedali niečo, čo by mohlo byť nesprávne vyložené ako zlé.

Spýtajte sa na niečo, čo sa nedávno stalo virálnym, ako je pieseň, film, tanečný ťah alebo jedlo. Vyhýbajte sa politike... Väčšina ľudí sa rado rozpráva o veciach, ktoré sa odohrávajú vo svete okolo nich, ako je veľká udalosť alebo akákoľvek zaujímavá správa.

Požiadajte ich o malú láskavosť alebo o pomoc

Nie každý pozná tento jednoduchý psychologický trik, pri ktorom majú ľudia pocit dôležitosti a možnosť vykonať dobrý skutok. Keď požiadate ľudí o pomoc alebo o láskavosť, dá im to pocit, že sú v dominantnom postavení - aj keď je to len na túto sekundu a väčšina ľudí vám neodmietne pomôcť. Nezabúdajte však, že príslušná úloha by mala byť pomerne ľahká a nenáročná.

Napríklad: „Ak vám to nevadí, požičajte mi nachvíľu túto knihu.“ alebo „Môžem si na chvíľu požičať pero?

Ako udržať konverzáciu v chode?

Nie je vždy ľahké prísť s niečím inteligentným, zábavným alebo zaujímavým na začatie rozhovoru v akomkoľvek prostredí. V takom prípade buďte sami sebou a úprimný. Často podceňujeme silu čistej a jednoduchej úprimnosti. Ak ste sa niekým rozprávali a chceli by ste s nimi zostať v kontakte aj po skončení rozhovoru, spýtajte sa, či sa cítia rovnako, a potom požiadajte o číslo alebo Facebook či Instagram.

Nikdy neviete, kam môže viesť náhodné stretnutie. Často môžu mať príjemne neočakávané zvraty a neskôr sa z nich môžu stať skvelé príbehy. Tak choďte do toho, prelomte trápnosť a začnite niečo nové.

Aké otázky alebo spôsoby, vďaka ktorým sa vyhýbate nepríjemnostiam pri rozhovore s novými ľuďmi poznáte? Dajte nám vedieť v sekcii komentárov.

Viac o téme: Rozhovor Ľudia Komunikácia Úspech Sympatie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, brightside

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy