Prehra oboch strán? Kompromis môže byť výhrou v práci i živote

interview, rozhovor, práca, jobinterview, rozhovor, práca, job

Všetci sme denne vystavení mnohým rozhodnutiam, ktoré musíme zvažovať a urobiť. Niekedy sa jedná o menej závažné záležitosti, inokedy o životne dôležité veci. Veľakrát sa však nemôžeme s našimi partnermi dohodnúť. Takéto stavy môžu končiť hádkou, alebo aby sme sa konfliktu sami vyhli, radšej ustúpime. Niekedy však váš oponent, alebo aj vy môžete považovať porážku za neprípustnú. V tom prípade sa uchyľujete ku kompromisu. Ten môže byť výhodný, avšak nie vždy je šťastnou voľbou. V našom článku sa dozviete, kedy vám kompromis v práci môže prospieť a naopak.

Čo je to kompromis?

Radi by ste urobili vhodnú ponuku aj pre svoj náprotivok, alebo naopak nechcete pristúpiť na variant, že by ste boli vy ten, ktorý ustúpi? Preto premýšľate o obojstranne výhodných riešeniach. Za tie je považovaný práve kompromis. Než začneme s radami, poďme si najprv vysvetliť, čo to kompromis je. Kompromis je jeden zo spôsobov riešenia rozhodovanie, alebo sporov. Označujeme za neho taký výsledok, na ktorý sú ochotné pristúpiť obe strany a každej z nich prinesie aspoň nejaký úžitok. Na druhej strane, kompromis znamená nenaplnenie očakávaní žiadnej z dvoch strán

Kompromis, alebo konsenzus?

Niekto môže tieto dve slová mať za jedno. Vnímať ich ako synonymá je však veľká chyba. Už samotné slovo kompromis vo vás môže evokovať miernu skepsu. Pri dosiahnutí kompromisu museli totiž obe strany na niečom zľaviť, niečoho sa vzdať, a naopak prijať variantu druhej strany. Tá sa jej nemusí páčiť, ale aby svoje ciele strana presadila aspoň čiastočne, musí ustúpiť a tolerovať ju.

Oproti tomu konsenzus označuje najlepšie možné riešenie. Obe strany z neho väčšinou vychádzajú spokojné a pozitívne naladené. Pokiaľ dôjde ku konsenzu, je jasné, že dané riešenie je výhodné pre obe strany. Je to výsledok typu win - win. Dosiahnutie konsenzu však nie jednoduché. Veľakrát je to zložitejšie ako vymyslieť kompromis. Tí, ktorí v debate dospejú iba ku kompromisu, sa možno unáhlili a na lepšiu variantu už ani nemysleli. Dosiahnutie kompromisu je totiž o poznanie ľahšie.

Kedy sa kompromisu radšej vyhnúť?

Niektoré kompromisy sú jednoduché. Napríklad čo uvariť na večeru, či ísť večer do kina, alebo do divadla. V niektorých sférach života však prichádzajú závažnejšie rozhodnutia. Možno ste postavení pred rozhodnutie kedy a koľko detí si zaobstaráte, či si kúpite dom, vezmete hypotéku, alebo akú pôžičku zvolíte. V takýchto prípadoch je rozhodovanie o samotnej veci veľmi ťažké. Mali by ste však tiež zvážiť, či je kompromis zrovna tým, čo chcete dosiahnuť.

V prípade vyššie uvedených problémov, debát, rozhodovaní, je možno lepšie nájsť konštruktívnejšie riešenie, než je kompromis. Kompromisom v závažných životných rozhodnutiach by ste si mohli skôr uškodiť.

Kompromisy v živote

Pri závažnejších rozhodovaniach môžu niekedy hádky zájsť až do bodu, kedy vás ovládajú skôr emócie než rozum. Je na vás vytváraný tlak, bojujete sami so sebou, ale nemáte v úmysle ublížiť vášmu náprotivku. Pokiaľ v konflikte ustúpite, často tým nevyjdete v ústrety len druhým, ale aj sebe. Prospejete tak vzťahom s vašimi blízkymi.

Premýšľajte o tom, ako a prečo je pre vás výsledok dôležitý. Uvedomte si, že nemusí byť vždy po vašom. A to ani vtedy, keď máte pocit, že na takýto spôsob riešenia máte plné právo. Nemyslite pri riešení len na seba, ale aj na ostatných. Skúste sa do nich vcítiť a pokúste sa uvedomiť si, prečo je určitý výsledok dôležitý pre nich. Myslite tiež na to, do akej miery môžete v kompromise ustúpiť. Tento spôsob riešenia by mal byť aspoň v niečom výhodný pre obe strany. Hľadajte spôsob, ktorý bude vyhovovať obom. Preto sa tiež ku kompromisom uchyľujeme.

Ako môže kompromis škodiť?

Najväčšou nevýhodou kompromisu je fakt, že môžu byť zabijakmi tolerancie. Kompromisy totiž čiastočne kradnú vašu slobodu. A to je asi najväčšia daň, ktorú za ne zaplatíte. Mali by ste si uvedomiť, že ustupovať vždy nemusí len jeden z dvojice.

Hľadanie a uskutočňovanie kompromisov však môže byť tiež kľúčom k šťastnému vzťahu. Záleží tiež na tom, ako často kompromisy vo vzťahu robíte. Hľadanie kompromisov môže byť tiež kľúčom k šťastnému vzťahu. Občas nejaký ten kompromis nie je na škodu. Ale rozhodne by nemali byť na dennom poriadku. Akonáhle sa z ústupkov stane rutina, vzťahu to skôr uškodí, ako prospeje.

Kompromisy v práci

Náročné rozhodnutia vás nečakajú iba v osobnom živote, ale aj v práci. Možno vykonávate zamestnanie, v ktorom musíte niekomu oponovať denne, alebo je to dokonca súčasť vašej práce. Kompromis možno využiť aj v profesionálnom živote. Aj v tomto prípade platí však treba byť opatrný.

Výhra vo vzťahu môže znamenať aj to, že obaja partneri sú šťastní, a to môžu byť aj preto, že našli kompromis, ktorý im obom vyhovuje. V profesionálnom živote je často kompromis vnímaný ako prehra. Pokiaľ je ale vidieť ochotu dohodu splniť, môže sa nakoniec kompromis ukázať ako výhodné riešenie.

Výhra, alebo prehra?

Na tému kompromisy bolo napísané veľa publikácií. Odporúčajú je niektorí psychológovia či sociológovia, ale len v určitých prípadoch. Niektorí kompromisy dokonca zavrhujú úplne. Po prečítaní tohto článku budete mať možno ucelenejší pohľad na to, či by ste v určitom rozhodovaní tolerovali možnosť kompromisu, alebo nie. Než sa však k nejakému kompromisu uchýlite, dobre si pred tým rozmyslite, či je to naozaj to, čo chcete. Zvážte, aké bude mať kompromis dôsledky. A to nielen pre vás, ale aj pre druhú stranu. Potom to pre vás nemusí dopadnúť úplne zle, ale naopak môžete z celej nepríjemnej situácie vyjsť ako víťaz.

Viac o téme: Peniaze Práca Kariéra Život Úspech Povolanie Kompromis
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, ouspechu

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy