Odborník vybral 10 zvykov rodičov, ktorí vychovávajú úspešné deti

Zdroj: thinkstockphotos.com

Vychovávať deti nie je vôbec jednoduché. Tieto malé zázraky neprichádzajú s návodom a kým zistíte, ako robiť veci správne, vyrastú a odídu z domu. Našťastie poradcovia zistili, čo rodičia učia svoje deti, aby z nich vyrástli úspešný a prosperujúci dospeláci. Dokonalí rodičia neexistujú, sú len takí, ktorí sa zo všetkých síl snažia vychovať dobré deti. Niektoré sú komplikované a niektoré zas menej náročné. Ak potrebujete trochu pomôcť, tu je desať spôsobov ako sebe aj svojim deťom pomôcť.

 

  1. Budujú ich sebavedomie
    Úspešné deti sú takmer vždy výsledkom tvrdej práce. Majú za sebou rodičov, ktorí im pomohli vybudovať ich sebaúctu. Je ľahké byť tak frustrovaný životom, dokonca aj v mladom veku. Deti čelia tlakom, ktoré dospelí často označujú ako podradné, ale  ich svete sú tieto udalosti traumatické.
    Ak chcete, aby vaše dieťa bolo úspešné vo všetkých aspektoch života, musíte si vybudovať sebaúctu. Aj keď narazia na ťažké situácie, dáte im zručnosti a tipy, ktoré potrebujú na prekonanie. Akonáhle sa naučia, že ak sa niečo raz podarí, dokážu to znova, budú mať pocit hrdosti.
  2. Nenechávajú ich vzdať sa
    Deti sú známe tým, že niečo začnú a potom to nikdy nedokončia. Možno sa budú chcieť zapojiť do športu alebo hrať na nástroja, ale po krátkom čase zmenia názor. Rodičia nesmú dovoliť deťom, aby prestali, pretože sú unavení alebo stratili záujem.
    Ak sa na začiatku života naučia, že môžu skončiť, keď sú veci náročné alebo jednoducho niečo nechcú robiť, budú pokračovať v tomto zlom vzorci po celý život. Výchova úspešných detí vždy začína motiváciou a odhodlaním pokračovať ďalej, aj keď máte pocit, že sa vám nechce. Keď vstúpia do sveta práce, bude sa im to hodiť.
  3. Učia ich rešpektu
    Úcta sa vyučuje už v ranom veku. Ak chcete prinútiť vaše deti, aby vás rešpektovali, musia existovať pevné pravidlá, od ktorých sa očakáva, že ich budú dodržiavať. Dajte im vedieť, čo budete a nebudete tolerovať. Ak sa dieťa v troch rokoch naučí, že odvrávať nie je dovolené, dospeje s touto mentalitou. Takéto zásady výučby sú najlepším spôsobom, ako vychovať úspešné deti. Ak chcete, aby vás rešpektovali, musíte ich tiež rešpektovať. Ak budete ľudí pred deťmi zhadzovať, naučia sa to od vás.
  4. Komunikujú otvorene
    Prvou voľbou rodiča je kričať, trestať alebo sa hnevať, keď dieťa nerobí to, čo mu bolo povedané. Musíte však ustúpiť a pozrieť sa na situáciu ich očami. Vaše dieťa je vystavené výkyvom nálady, zlým dňom a cíti sa rovnako ako vy.
    Najlepším spôsobom, ako reagovať, keď vaše dieťa vyvýdza, je hovoriť s nimi. Musíte im preukázať, že môžu ľahko hovoriť o svojich pocitoch a nájsť riešenie. Komunikačné zručnosti ich budú následovať po celý život a sú nevyhnutné pre prácu a dobré vzťahy.
  5. Trávia s nimi čas
    Vaše deti vás potrebujú. Nechcú ťa vidieť, ako ste celý deň na telefóne alebo počítači. Každý deň si vyhraďte konkrétny čas, ktorý je pre nich určený. Môžu si vybrať ako spoločný čas strávite.
    Možno budú chcieť hrať hry, farbiť si, jazdiť na bicykloch alebo pozerať film. Ak si vybrali konkrétnu hodinu, napríklad 18 - 19:00, uistite sa, že vedia, že sú dostatočne dôležité na to, aby sa stali súčasťou vášho dňa.
    Nechcete, aby vyrastali s nedostatkami, pretože boli osamelé alebo ste na ne nemali čas. Úspešné deti mali rodičov, ktorí si na nich urobili čas bez ohľadu na to, ako sú zaneprázdnení ich životom.
  6. Majú povinnosti
    Zodpovednosť neznamená, že dieťa musí vyčistiť celý dom; znamená to len, že musia pomôcť. Domáce práce sú nevyhnutné pre výchovu úspešných detí.
    Chcete, aby vaše dieťa vyrástlo a myslelo si, že nemusí robiť nič, a z neba mu budú padať pečené holuby? Pravdepodobne nie. Chcete, aby vaše dieťa poznalo hodnotu tvrdej práce a prečo je nevyhnutné urobiť dobrú prácu pri najmenších úlohách.
  7. Rozumejú hodnote peňazí
    Niektoré deti si od prírody sporia, zatiaľ čo iné deti míňajú svoje peniaze v okamihu, keď ich dostanú. Vždy je vhodné poskytnúť dieťaťu vreckové a poučiť ho o sporiacich účtoch a odkladaní. Mali by vedieť, aké to je šetriť a čakať na kúpu jednej veci, ktorú vždy chceli.
    Ak všetko dieťaťu len odovzdáte, nikdy nespozná hodnotu peňazí. Mnohí rodičia zistia, že keď musí dieťa pracovať na niečo, po čom túžia, majú tendenciu to rešpektovať trochu viac. Na malom vreckovom a využívaní nástrojov, ktoré im pomôžu naučiť sa šetriť, nie je nič zlé.
  8. Majú disciplínu a smerovanie
    Preč sú dni telesných trestov, ale musíte svoje deti disciplinovať spôsobmi, ktoré sú efektívne pri výučbe. Disciplína je šanca presmerovať dieťa z nesprávneho správania tým, že mu preukáže, čo má robiť. Naučte ich, že za každý skutok je aj dôsledok.
    Mali by vedieť, že ak si neupracú posteľ a nevynesú odpadky, budú potrestaní. Disciplína by sa mala vždy robiť s láskou a nikdy v hneve. Pamätajte, že sú to malí ľudia a robia tiež chyby. Potrebujú iba jemné postrčenie, aby zistili, že život nie je vždy ľahký, a vy si musíte odrobiť svoju časť.
  9. Učia svoje deti rozoznávať pocity
    Vaše deti by mali vedieť, že je v poriadku, aby sa vyjadrili. Teraz budete možno musieť svojim deťom ukázať vhodné spôsoby vyjadrenia, pretože hnev je najprirodzenejšou emóciou, ktorá sa prejavuje. Ak však vychovávate dieťa, ktoré si myslí, že nie je v poriadku plakať, potom vo vnútri dusí a rozhorčenie. Ak deťom umožníme, aby si uvedomili svoje pocity a vyjadrili svoje obavy, môžu im pomôcť pripraviť sa na skutočný stres.
  10. Ukazujú im hodnotu vzdelávania
    Dajte im vedieť, že bez ohľadu na to, na čo sa deje, škola je na prvom mieste. Úspešné deti majú takmer vždy za sebou rodiča, ktorý ich tlačí, aby boli všetkým, čím môžu byť. Naučte svoje deti, že vysoká škola nie je možnosťou, ale skôr požiadavkou na dobrý život. Akonáhle budú mať tieto veci zakorenené v mozgu, potom sa naučia, že škola je povinnosťou, s ktorou sa musia popasovať.

 

Viac o téme: Rodina Deti Rodičia Vzdelanie Úspech Škola
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, successnow

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy