5 trikov, vďaka ktorým rýchlo ušetríte veľa peňazí

Väčšina z nás by chcela vedieť ušetriť viac peňazí - s cieľom vybudovať si väčšie hniezdo, odložiť si viac na odchod do dôchodku, zaplatiť výdavky za vzdelanie alebo so len užiť fantastickú dovolenku. Ušetriť si dostatočne veľký obnos však môže byť pomerne náročná úloha, hlavne v dobe, keď na to aby sme míňali peniaze nemusíme ani len vychádzať z domu. Veľká časť dospelých navyše nemá dostatok peňazí na pokrytie nečakaných udalosti. Preto sme v tomto článku zhrnuli 5 jednoduchých tipov, ako ušetriť viac peňazí, a to aj pri nízkom príjme.

 

  1. Prvý tip: Nemíňajte peniaze, resp. nemíňajte ich v hneď ako uvidíte niečo, čo sa vám páči. Namiesto toho si dajte jeden deň na premyslenie. Takto obmedzíte impulzívne nákupy, ktoré by ste uskutočnili bez toho aby ste sa najprv nad kúpou zamysleli. Mnoho štúdií preukázalo, že nakupovanie uvoľňuje do mozgu dopamín, čo potom vyvoláva pocit pohody a šťastia. Štúdie tiež dokázali, že dopamín sa nevylučuje pri samotnom nákupe ale z očakávania nákupu. Z toho môžeme vyvodiť záver, že samotný nákup vám nemusí nevyhnutne priniesť to vzrušenie, ktoré hľadáte. Môžete získať rovnaké potešenie z nakupovania aj keď si v skutočnosti nič nekúpite. Namiesto toho sa môžete poobzerať po obchode a peniaze si odložiť. Ak si chcete o tejto štúdii prečítať viac nájdete ju na tomto odkaze.
  2. Druhý tip: Za predpokladu, že ste počkali deň a stále uvažujete o kúpe - povedzte si: „Ak by mi niekto ponúkol za túto vec plnú sumu - predal by som ju?“ Niekedy si neuvedomujeme koľko veci skutočne stoja, pretože sme zameraní na to ako veľmi po nich túžime. Ale ak začneme premýšľať nad vecou skôr z iného uhla: Keby som mal na výber medzi touto položkou alebo vyplatením rovnakej sumy v hotovosti, čo by som si vybral? Ak sa rozhodnete niečo si nekúpiť, a odložíte si ušetrené peniaze, je to skoro ako keby ste dostali zaplatené, za to že ste to vydržali.
  3. Tretí tip ako ušetriť viac peňazí, je pomyslieť si: „Koľko hodín práce ma to bude stáť?“. Na tejto planéte máme iba obmedzené množstvo času a je dôležité, aby sme náš čas využili čo najlepšie nielen z finančného, ale aj z osobného hľadiska. Vzhľadom na to, že je nevyhnutné, aby sme peniaze míňali na veci, ktoré sú pre nás skutočne dôležité - a keďže náš čas je veľmi obmedzeným zdrojom, nemali by sme tráviť čas prácou kvôli veciam, ktoré nám neprinášajú dlhodobú hodnotu.
  4. Štvrtý tip: Toto zábavné cvičenie si môžete vyskúšať vždy, keď ušetríte peniaze tým, že si niečo nekúpite, alebo miniete menej ako ste predpokladali, rozdiel si pošlite prevodom na iný účet. Je to skvelý spôsob ako nielen zabezpečiť, že peniaze skutočne ušetríte, ale zároveň tak začnete okamžite vidieť výsledky. Akonáhle uvidíte výsledky, a overíte si na vlastnej koži, že tento fígeľ skutočne funguje, pravdepodobne budete motivovaný sa ho aj naďalej držať.
  5. Piaty tip: Tento tip je pravdepodobne najdôležitejší. Premýšľajte nad tým, akú budú mať vaše peniaze hodnotu v budúcnosti. Keď ušetríte a investujete svoje peniaze, časom bude ich hodnota rásť. Keď ich míňate, je to ako keby ste zastavili ich rast, takže by mohlo stáť za to, ich pred takýmto osudom zachrániť. Ak by ste si dnes odpustili nákup trička za 20 eur, a investovali ich, o 40 rokov by aj pri priemernom náraste mali hodnotu 300 eur.

A na záver, ak sa držíte všetkých krokov uvedených vyššie a stále si neviete odložiť dosť, musíte začať zarábať viac peňazí. Každý sa dostane do bodu, keď si už nebude môcť viac odkladať a práve vtedy je na čase začať presúvať svoju energiu od šetrenia k hľadaniu spôsobov ako zvýšiť svoj príjem. Jedným z nich môže byť zeman zamestnania. V takom prípade vám pomôže Agent na Kariéra. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Peniaze Triky Šetrenie Tipy Šetriť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, moneysuccess

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy