Niekoľko tipov ako si privyrobiť v dôchodku: Peniaze navyše sa zídu vždy

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Po desiatkach rokov v zamestnaní sa veľa ľudí teší, až si v dôchodku odpočinie. Existujú však aj takí, ktorí sú stále vitálni a po odchode zo zamestnania zrazu nevedia, čo si počať s voľným časom. Veľa osôb po odchode zo zamestnania navyše trpí nedostatkom sociálneho kontaktu, čo sa negatívne podpisuje na psychike. Pokiaľ patríte aj vy medzi aktívnych dôchodcov, ktorí by si radi k dôchodku privyrobil nejakú korunu a boli opäť medzi ľuďmi, môžete skúsiť niektorý z našich tipov na privyrobenie.

Zarábajte si svojimi koníčkami

Možno ste si už predtým predstavovali, aké by to bolo opustiť zamestnanie a vrhnúť sa do toho, čo vás naozaj baví. Často túto cestu za splneným snom skríži strach z toho, že vás koníček nedokáže dostatočne finančne zabezpečiť. Teraz však môžu ísť obavy stranou. Vďaka poberanie dôchodku máte svoj stály príjem zaistený a peniaze z vášho koníčka budú v podstate len bonus navyše.

Ak ste doteraz koníček nemali, nezúfajte, aj na staré kolená sa môžete pustiť do najrôznejších kreatívnych a remeselných činností. Pre väčšinu z týchto činností stačí vybavenie voľnej živnosti. Za každú voľnú živnosť zaplatí dôchodca pri osobnom ohlásení poplatok vo výške 5 € a za každú remeselnú alebo viazanú činnosť poplatok vo výške 15 €. Takto môžete napríklad šiť oblečenie, vytvárať rôzne výrobky z dreva, papiera či skla, opravovať motorové vozidlá, fotografovať či maľovať.

Skúste sa opýtať u svojich predchádzajúcich zamestnávateľov

V čase, keď je núdza o zamestnancov, je veľmi pravdepodobné, že aj vaši bývalí zamestnávatelia momentálne hľadajú posily do svojich radov. Skúste ich kontaktovať s ponukou spolupráce. Ak ste sa so svojím zamestnávateľom rozlúčili v dobrom, pravdepodobne vás vďaka vašim skúsenostiam s firmou uprednostní pred úplne neznámymi kandidátmi. Nebojte sa osloviť zamestnávateľa ani v prípade, že žiadnu ponuku momentálne neinzerujú - na skrátený úväzok sa takmer vždy nejaká spoľahlivá pomocná ruka hodí.

Pracovné pozície vhodné pre dôchodcov

Momentálna situácia na trhu práce podporuje zamestnávanie dôchodcov na brigády aj plný pracovný pomer. Typickou prácou ponúkanou seniorom je pozícia strážcu, vrátnika alebo vodiča, často je predmetom reklamy aj roznos letákov a novín, výpomoc v predajniach pri inventúrach, práca v call centrách, pomoc do kuchyne či na stavbu alebo upratovačky. Veľmi užitočná a pritom nenáročná činnosť je stráženie prechodov pre chodcov v ranných hodinách, kedy chodia do školy malé deti.

Prácu alebo brigádu môžete hľadať na internete, jednoducho pomocou pracovného portálu Kariéra.sk. S výberom vhodnej pozície vám môže pomôcť aj miestny pracovný úrad, ktorý tiež eviduje ponuky vhodné pre seniorov alebo osoby so zdravotným obmedzením.

Ponúknite pomoc svojmu okoliu

Ak vašej motiváciou nie sú len peniaze, ale hlavne aktívne a zmysluplne strávený čas, môžete sa ponúknuť vašim známym či susedom. Veľa z nich iste uvíta pomoc v domácnosti alebo na záhrade. V obľube začína byť tiež stráženie detí a ich vyzdvihovanie zo školy či krúžkov, nakupovanie alebo venčenie domácich miláčikov. Pravdepodobne si nezarobíte toľko ako u klasického zamestnávateľa, ale budete sa cítiť užitočný pre svoje okolie.

Viac o téme: Peniaze Tipy Práca Zárobok Dochodok Privyrobiť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: e-penize, Foto:Reddit

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy