Prečo sa neoplatí tipovať? Matematik prezrádza, aké sú šance, že vyhráte v športke

Lotéria je pre mnohých veľmi lákavá záležitosť. Stačí si len kúpiť žreb za pár eur a pár dní neskôr sa môžu splniť všetky vaše sny. Tento spôsob myslenia núti tisíce ľudí utrácať viac peňazí za lotériové lístky ako za knihy, filmy, videohry, športové udalosti a hudbu dohromady. Prakticky pre každého, kto hrá, sa však tento sen nikdy nestane skutočnosťou a pre malú menšinu, ktorá prekoná šance, sa tento sen až príliš často stáva nočnou morou.

Porozumieť ako astronomicky malé sú šance na výhru v lotérií môže byť pomerne náročné. Čísla ako šanca 13 miliónov ku jednej, napríklad pri hre LOTO (v skutočnosti sú šance 1:13 983 816) sú pre bežného človeka iba veľmi ťažko predstaviteľné. Pozrime sa na tento problém inak. Tu je jeden z ľahších spôsobov, ako si túto problematiku predstaviť.

Ak by ste si každý deň zakúpili 50 tiketov LOTO, mali by ste vyhrať Jackpot približne raz za každých 5000 rokov. Ak ste si teda kúpili svoj prvý tiket v čase, keď Egypťania stavali pyramídy, čoskoro by ste mali získať tú vysnívanú veľkú výhru. Konkrétne v priebehu nasledujúcich 100 rokov.

Preto by vám pokladníci mali vždy pri predávaní žrebov popriať veľa šťastia. Budete ho potrebovať. Na druhej strane, ak sa do hry nikdy nezapojíte, nemôžete vyhrať. Pravdepodobne však nevyhráte aj tak.

Hazard spôsobuje nenásytnosť

Čím viac stavíte, tým viac vyhráte. Alebo prehráte. Chamtivosť je dôvod, prečo sa hráči neustále vracajú k hazardným hrám bez ohľadu na to, koľkokrát povedia „už s tým prestanem“.

Keď niekto vyhrá v kasíne 1 000 eur, bude pravdepodobne pokračovať v hazardných hrách, pretože môže vyhrať ešte viac. Prečo aj nie, keď sa im darí a cítia potrebu získať späť všetky peniaze, ktoré sa vyparili pri predchádzajúcich príležitostiach.

Adrenalín a vzrušenie majú tendenciu narušiť schopnosť racionálne myslieť a konať. Hazard je začarovaný kruh, z ktorého je ťažké vystúpiť, keď ste závislí.

Môžete robiť neuveriteľne hlúpe veci

Nikdy nie je dobrý nápad bezdôvodne míňať, a to dokonca ešte skôr, ako vôbec uvidíte peniaze z výhry. Napríklad ako v prípade jednej ženy z Francúzka, ktorá išla na veľké nákupy po tom, čo si myslela, že vyhrala v lotérii.

Ukázalo sa, že jej „víťaznému“ žrebu EuroMillions chýbala jedna číslica. Teraz musí splácať svoj dlh, približne 4000 eur. Nepomohol jej ani fakt, že spálila svoju drahú kabelku, aby ju mohla nahlásiť ako ukradnutú.

Čo robiť, keď chcete viac peňazí

Vždy je rozumnejšie si peniaze odkladať alebo ich investovať. Míňať peniaze na hazardné hry alebo lotériu sa takmer nikdy nevypláca. Ak chcete vo svojom živote viac peňazí, zvážte zmenu zamestnania. Nová práca a lepší plat sú dobrá alternatíva. Pokúšať každý deň šťastie v novinových stánkoch je z dlhodobého hľadiska zlá stratégia. 

Ak si chcete zarobiť peniaze navyše, nové zamestnanie je jedným z najlepších riešení. Nájdite si ho pomocou Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky brigád podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás

Viac o téme: Peniaze Práca Výhra Hazard Tipos Lotto Zárobok Matematik
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: quora, Getty
 
Staršie správy
Staršie správy