7 vecí, na ktoré by ste mali minúť svoje peniaze

míňať, peniaze, peňaženka, oheňmíňať, peniaze, peňaženka, oheň

Je dobré byť skromný. Ak ste skromný, pravdepodobne sa nikdy nedostanete do finančných problémov. Navyše, keď sú časy ťažké, väčšina ľudí si myslí, že by mali minúť čo najmenej a ušetriť čo najviac. To je dobrá rada v mnohých situáciách, ale existujú aj výnimky. Je totiž dôležité šetriť tam kde sa dá, ale je rovnako dôležité niekedy peniaze minúť. Miňte ich však na veci, ktoré vám pomôžu alebo skutočne spravia radosť. Na týchto sedem vecí sa oplatí minúť vaše ťažko zarobené peniaze.

Udržanie dobrého zdravia

Vaše zdravie je na nezaplatenie. Či už sa rozhodnete pre drahšie zdravotné poistenie, pretože má lepšie pokrytie, nákup cvičebných pomôcok alebo skutočne kvalitných produktov v obchode s potravinami, nemali by ste sa cítiť zle za utrácanie peňazí, keď ide o vaše duševné a fyzické zdravie.

Nákup vecí, ktoré vám prinášajú radosť alebo šetria váš čas

Ak si odopierate zbytočnosti, je v poriadku míňať peniaze za skúsenosti, služby a produkty, ktoré vám prinášajú radosť alebo uľahčujú život. Ak vám každodenná kávička, pravidelná starostlivosť o tvár, občasné masáže alebo výlety zlepšujú váš život bez toho, aby vás stáli celý váš majetok, odmeňte sa.

Je dôležité nájsť balans medzi potrebami a túžbami. Neustále odopieranie nie je udržateľné a zriedka vedie k úspechu.

Nákup vecí, na ktoré ste si šetrili

Ak ste si šetrili na prvú splátku za dom, veľkú letnú dovolenku alebo nové auto, je pravdepodobné, že vám to trvalo mesiace alebo dokonca roky. Môže byť ťažké rozlúčiť sa s týmito úsporami, ale tieto peniaze ste si predsa len odkladali s nejakým zámerom. Nebojte sa ich teda minúť na to, na čo boli určené.

Finančná gramotnosť

Ak ste ochromení nerozhodnosťou alebo lenivosťou, pokiaľ ide o vaše peniaze, vyplatí sa vám najať pomoc. Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorým pomohli odborníci na financie, častejšie prežívajú šťastie, dôveru a stabilitu vo svojom finančnom a osobnom živote. Dobrý finančný poradca vám pomôže identifikovať vaše najdôležitejšie ciele a naplánovať ich dosiahnutie.

Kariérny rozvoj

Väčšina ľudí utratí peniaze na získanie vzdelania, po ukončení štúdia sa ďalej nerozvíja. Ak chcete vo vašom zamestnaní získať lepšiu pozíciu a zvýšenie platu, musíte prevziať iniciatívu, aby ste vynikli. Dobrým krokom sú napríklad certifikácie súvisiace s vašou prácou, rečnícky tréning alebo jazykové kurzy. Zistite si, aké príležitosti na rozvoj kariéry sú pre vás vhodné a koľko by stáli.

Splatenie dlhov

Ak máte napríklad kreditné karty s vysokými úrokovými mierami, splaťte svoj dlh čo najskôr. Znížením svojho dlžného zostatku tiež znížite úrokovú sumu, ktorú platíte každý mesiac. To vám môže dať väčšiu finančnú slobodu, a možnosť utrácať na veci na ktorých vám prinášajú radosť.

Knihy

Knihy sú pomerne lacné a nenáročné na údržbu. Nevyžadujú, aby ste ich zapli, nabili alebo reštartovali. Navyše ich môžete odovzdať z generácie na generáciu. Vďaka knihám môžete nadobudnúť vedomosti, ktoré z vás spravia bohatšieho človeka po materiálnej aj duševnej stránke. Navyše sú skvelou oddychovou činnosťou pri ktorej efektívne šetríte peniaze. Ak chcete na knihách ušetriť ešte viac, stiahnite si niektoré kúsky online a zadarmo.

Ak si chcete zarobiť peniaze navyše, nové zamestnanie je jedným z najlepších riešení. Nájdite si ho pomocou Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky brigád podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Peniaze Šetrenie Bohatstvo Utrácanie Minúť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty Images, financialsamurai

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy