Pyramídová schéma: Zničila tisícky životov a takto ju rozpoznáte

pyramida, pyramid, schema, číslapyramida, pyramid, schema, čísla

V roku 2004, nová spoločnosť pod menom Vemma Nutrition začala ponúkať možnosť, ktorá mala ľudom zmeniť život. Celý plat za polovičný úväzok. Ponuka bola určená každému, bez ohľadu na ich predošlé skúsenosti alebo vzdelanie. Stačili dva kroky na to, aby ste sa dostali k zárobkom: kúpte balíček ich výživných produktov v hodnote 500 až 600 dolárov a presvedčte dvoch ďalších ľudí, aby urobili to isté.

 

 

Spoločnosť Vemma rýchlo rástla a stal sa z nej globálny podnik, ktorý prinášal 30 000 nových členov mesačne. Bol v tom však háčik. Zatiaľ čo Vemma v roku 2013 tvorila obrat 200 miliónov dolárov, veľká väčšina účastníkov zarobila menej, než bol ich prvotný vklad. Vemma bola nakoniec odsúdená za vedenie pyramídovej schémy, v ktorej členovia zarábajú peniaze tým, že do spoločnosti lákajú ľudí.

Nekonečný rast

Na začiatku zakladateľ hľadá početnú skupinu ľudí, ktorí sa zapoja a promujú schému. Tí sú vyzývaní aby priniesli ďalších s prísľubom zárobku za každého nového člena, zatiaľ čo zakladateľ si tiež vezme svoju časť. Tento vzorec sa opakuje pri každej novej skupine účastníkov. Ako pyramídová schéma rastie, pre nových recruiterov je stále ťažšie a ťažšie zarobiť peniaze, pretože sa počet členov zväčšuje exponenciálne.

Vezmime si napríklad spoločnosť, v ktorej každý nový člen musí naverbovať šesť nových ľudí, aby niečo skutočne zarobil. V druhom kole máme 36 nových ľudí, z ktorých každý nájde šesť členov, čo je spolu 216 recruiterov. Pri dvanástom kole už máme 2,1 miliardy členov ktorí musia zverbovať 13 miliárd nových ľudí. V takomto prípade 80% účastníkov schémy príde o svoj vklad. V skutočnom živote mnohí, ktorí sa pridali medzi ešte prvými tiež prídu o svoje peniaze.

Spozorovať ich nie je jednoduché

Pyramídové schémy sú ilegálne vo väčšine krajín, ale môže byť ťažké ich rozpoznať. Skrývajú sa pod rôznymi názvami vrátane darovacích skupín, investičných klubov a viacúrovňových marketingových spoločností tiež známych ako Multi Level Marketing (MLM). Rozdiel medzi MLM a pyramídovou schémou môže byť obzvlášť hmlistý. Teoreticky je rozdiel v tom, že členovia MLM spoločností získavajú províziu z predaja konkrétneho produktu alebo služby, zatiaľ čo pyramídová schéma platí členom za prijímanie nových predajcov. V praxi však mnoho MLM spoločností takmer znemožňuje novým členom zarobiť si peniaze iba predajom.

Zničené životy

Mnoho pyramídových schém využíva už existujúcu dôveru cirkvi alebo zabehnutých komunít. Prví členovia sú navádzaní, aby hovorili o svojej dobrej skúsenosti ešte predtým ako niečo zarobia. Ich priatelia a známi ich nasledujú a schéma sa nafúkne skôr, ako si uvedomia, že väčšina z nich nič nezarobila. Obete často mlčia, pretože sa hanbia. Pyramídové schémy lákajú ľudí sľubmi o príležitostiach a lepšom živote. Keď členovia nakoniec nezarobia žiadne peniaze, často obviňujú skôr seba ako schému, pričom si myslia, že sa dostatočne nesnažili, aby zarobili sľúbené peniaze.

Niektoré obete dokonca opakovane investujú a zakaždým prichádzajú o peniaze. Existuje však spôsob ako spozorovať, či sa jedná o pyramídovú schému. Časový tlak je varovným signálom. Majte sa na pozore ak počujete, že by ste mali konať okamžite lebo vám ujde jedinečná príležitosť. Zlým znakom sú aj prísľuby obrovských súm, ktoré zmenia váš život. Nakoniec, pri legálnom podnikaní by zamestnanci nemali platiť za to, že môžu predávať. Pyramídové schémy môžu byť veľmi deštruktívne pre jednotlivcov, komunity a dokonca celé krajiny. Bojovať s nimi môžete aj tým, že tento článok pošlete niekomu, kto to potrebuje.

Viac o téme: Peniaze Podvod Schéma Pyramída Zárobok
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: TED-ed Foto: Pixabay

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy