Ako nedostať padáka

V dnešnej ekonomickej klíme zamestnávatelia čoraz viac využívajú rýchly spôsob redukovania pracovných síl - prepúšťanie zamestnancov z pracovného pomeru. Dôvody sú rôzne. Spoločnosť znižuje stav zamestnancov z dôvodov reorganizácie, presunu niektorých divízií do iných krajín, poklesu dopytu po výrobkoch.

V neposlednom rade, dôvod prepustenia zo zamestnania môže byť aj váš neuspokojivý pracovný výkon. Prepustenie zo zamestnania veľakrát nastáva bez varovania a akýchkoľvek signálov. Keď sa spoločnosť rozhodne znížiť stav zamestnancov, dôvod môže byť akýkoľvek. Môžete sa náhle a neočakávane ocitnúť bez práce.

Existujú zamestnávatelia, ktorí sa snažia nájsť alternatívne riešenia, aby sa vyhli prepusteniu zamestnancov, ale sú aj takí, ktorí prepustia bez mihnutia oka. Hľadajú najmenší dôvod, ako vás rýchlo a bez problémov prepustiť.

Ak ste zamestnaný a chcete v zamestnaní zotrvať a budovať si vašu kariéru alebo zotrvať aj počas doby, keď spoločnosť stráca stabilitu, alebo aj keď nie ste veľmi spokojný a hľadáte si novú prácu, máme tu pre vás zopár osvedčených rád, ako sa vyhnúť nechcenému prepusteniu zo zamestnania.

Váš pracovný výkon

Z mojich mnohoročných skúseností viem potvrdiť, že kvalita pracovného výkonu každého zamestnanca je kľúčom úspechu každej spoločnosti. A preto si spoločnosti hľadajú a ponechávajú tých nadpriemerných. Nakoľko náš pracovný výkon je merateľný, dá a ľahko zistiť, či ste ten správny zamestnanec, ktorého si spoločnosť chce ponechať. Na trhu je v ponuke množstvo programov na meranie pracovného výkonu. Dnes už všetky spoločnosti tieto programy využívajú na výber a meranie výkonu svojich zamestnancov.

Ako si udržať vašu vysnívanú prácu? 

Staňte sa nenahraditeľným pre vášho zamestnávateľa. Znamená to, spĺňať všetky požiadavky (náplň práce), na základe ktorých ste boli prijatý do zamestnania. Je očakávané, že váš pracovný výkon bude lepší, ako bolo zadané pri nástupe do zamestnania. Štandardne zamestnávatelia hodnotia pracovné výkony zamestnancov raz alebo dvakrát do roka.

Chcete zostať zamestnaný?

Pri hodnotení vášho výkonu musíte byť nadpriemerný. Buď si vašu pozíciu zafixujete alebo vás to dokonca posunie vyššie. Ak je váš výkon nad očakávania, určite o vašu prácu neprídete.

Neschovávajte sa

Rozprávajte sa o svojich úspechoch s vaším nadriadeným, ukážte, že ste neoddeliteľnou súčasťou spoločnosti, dokážte mu, že ste nenahraditeľný. Spoznajte ciele vašej spoločnosti a prispôsobte svoj výkon taktiež k ich úspechu. Čím silnejšie sa začleníte do spoločnosti, tým ťažšie sa bude o vašej existencii rozhodovať pri redukcii zamestnancov.

Venujte zamestnaniu viac vášho času

Prichádzajte do práce načas a neodchádzajte medzi prvými. Ukážte svojim zapájaním sa, že aj vy máte záujem na úspechu spoločnosti. Angažujte sa do projektov. Dotiahnite ich do konca úspešne a v časovom limite. Staňte sa nenahraditeľným.

Buďte flexibilný

Určite neuspejete s postojom „to nie moja práca“. Nie je vaša práca? A čo tak bez práce? Spolupracujte, buďte flexibilný, robte to, čo sa od vás očakáva a čo od vás spoločnosť vyžaduje. Takýmto prístupom k práci máte šancu pracovať v spoločnosti aj počas jej nestability na trhu. Keď sa spoločnosť znovu postaví na nohy, verte, na váš prístup k práci a oddanosť sa nezabudne. Dokonca vám môže pomôcť aj k zaslúženému povýšeniu. Flexibilita zaručene vedie k novým príležitostiam, ktoré vám pomôžu napredovať vo vašej kariére.

Josephine M. Swift

Kariéra v Central Parku

Viac o téme: Výpoveď
  • Autor: © Zoznam/Josephine M. Swift
  • Zdroj: Kariéra v Central parku

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy