Letná brigáda alebo trvalé zamestnanie v gastronómii?

Fotka baristaFotka barista

V súčasnosti je vysoký dopyt po ľuďoch, ktorí majú záujem pracovať v gastronómii. Ak si chcete aj vy vyskúšať, či ste vhodný kandidát na prácu v gastronómii (reštaurácie, hotely) a máte schopnosti, chuť a vôľu bezvýhradne slúžiť druhým, pracovať s ľuďmi a pre ľudí, skúste letnú brigádu ako čašník/ čašníčka.

Efektívny spôsob hľadania práce čašníka?

Mnohé pracovné miesta v reštauráciách  sa obsadzujú na základe osobných odporúčaní. Opýtajte sa všetkých priateľov, ktorí už pracujú v reštauráciách, či existujú otvorené pozície a čo musíte urobiť, aby ste sa aj vy mohli u nich zamestnať. Taktiež  reagovať na inzerované otvorené pozície, ako aj priamo vkráčať do reštaurácie, kde by ste chceli pracovať ako čašník. Možnosti sú dnes bez limitu.

Pozícia čašník.

Čo by ste mali o tejto práci vedieť?

V prvom rade je to práca, ktorá je populárna hlavne medzi mladou komunitou. Otvára však dvere aj tím, ktorí sa  po týchto skúsenostiach nakoniec rozhodnú pokračovať a budovať si svoju kariéru v tomto sektore.

Byť čašníkom alebo servírkou môže byť náročná práca. Je to práca fyzicky, psychicky a emocionálne náročná. Taktiež práca, v ktorej budete tráviť hodiny na nohách.

Rovnako, ako v každej práci v odvetví služieb, je niekoľko dôležitých vlastností, ktoré musí čašník spĺňať. V prvom rade musí byť pozitívny, úslužný a dôveryhodný. Musí byť schopný otvorene komunikovať, počúvať, prijímať informácie, ako ich aj ďalej odovzdávať.

Dobrý čašník by si hlavne mal užívať slúžiť druhým. Dobrý čašník by mal byť schopný pohodlne komunikovať s rôznymi typmi ľudí vrátane tých nepríjemných. Vždy a ku všetkému pristupovať pozitívne. Mal by byť schopný počúvať sťažnosti bez toho, aby reagoval negatívne alebo defenzívne.

Čašník musí byť pozorný  poslucháč, ako aj aktívny komunikátor.
Musí byť schopný zapamätať si požiadavky hosťa a odkomunikovať tieto požiadavky ďalej (kuchyňa, bar).

Úsmev.
Úsmev na tvári  je silný nástroj komunikácie. Usmievať sa je nákazlivé.

Očný kontakt.
Ďalší silný nástroj komunikácie. Čašník by mal byť schopný vnímať aj okolie, zachytávať pohľady ďalších hostí v jeho blízkosti.

Ak si myslíte, že by ste vedeli splniť hore uvedené požiadavky, skúste toto leto brigádu v jednej z mnohých reštaurácií v našom meste.

Čo Vám takáto práca prinesie?

Stretnete veľa nových ľudí, nadviažete nové priateľstva, naučíte sa alebo sa zlepšíte v komunikácii s druhými, naučíte sa pracovať s časom, zlepšíte sa v sebadisciplíne a hlavne získate veľa nových skúseností.

Chcete vedieť viac o tom, ako sa zamestnať a čo potrebujete k tomu, aby ste túto prácu získali?

Príďte sa k nám poradiť na podujatie Kariéra v Central Parku vo štvrtok 27. júna 2019 od 15:00. Rada Vám odpoviem na vaše otázky.

Josephine M. Swift

  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy