Ak sú šikovní, o nedostatok práce sa nemusia báť: O akom povolaní hovoríme?

Na Slovensku je nedostatok kvalitných stolárov a rovnako tak nedostatok samostatne pracujúcich stolárov. Absolvent sa môže zamestnať vo výrobách a pracovať na jednotlivých strojných zariadeniach, alebo ako samostatne pracujúci stolár, teda vyrábať nábytok podľa určitého zadania, alebo ako operátor, ktorý vyrába jednotlivé diely. Možnosťou je ísť aj vlastnou cestou a založiť si firmu, navrhovať, vyrábať a predávať nábytok.

V školskom roku 2016/2017 sa v tomto odbore síce učilo 863 žiakov, no nízky záujem zo strany deviatakov spôsobil, že niektoré školy nemohli otvoriť prvé ročníky.

V školskom roku 2016/2017 trh práce požadoval 486 stolárov. Prognózy trhu práce predpokladajú, že v rokoch 2017/2018 bude na trhu práce potrebných 308 stolárov a o dva roky ďalších 210.

Ing. Zuzana Gaffová zo Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky rovnako hovorí o potrebe kvalifikovaných pracovníkov v odbore stolár a priamo túto myšlienku spája s rozvojom samotného drevospracujúceho priemyslu. „Pre rozvoj drevárstva i samotnej stolárskej výroby sa náš zväz snaží nielen o vychovanie si kvalifikovaných pracovníkov v rámci systému duálneho vzdelávania, ale naším záujmom je priniesť do duálu aj nové odbory zamerané na obsluhu a manipuláciu strojov a zariadení určených na spracovanie a opracovanie dreva,“ dopĺňa Gaffová.

Internetový sprievodca trhom práce uvádza pre profesiu stolár 124 voľných pracovných miest. Denne aktualizované pracovné ponuky si môžete pozrieť na uvedenom portáli www.istp.sk.

Školy a zamestnávatelia v systéme duálneho vzdelávania poskytujúci vzdelanie v odbore stolár

Čo ponúkajú školy zapojené do systému duálneho vzdelávania svojim žiakom?

Kompletný zoznam škôl, zamestnávateľov a učebných odborov v systéme duálneho vzdelávania nájdete: http://www.dualnysystem.sk/ZoznamSkol.aspx

Zoznam sa postupne dopĺňa o nové školy i zapojených zamestnávateľov. Presný zoznam na školský rok 2018/2019 bude k dispozícii vo februári 2018.

Ak sú šikovní, o Galéria fotiek (2)

Viac o téme: Na Pláž Magio Práca Kariéra Zamestnanie Aktivity Pláži
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Štátny inštitút odborného vzdelávania
Staršie správy
Staršie správy