Hľadáte zamestnanie s budúcnosťou? Táto práca vás uživí

Partner originálneho letného kariérneho projektu Kariéra.sk na Pláži, Štátny inštitút odborného vzdelávania, v rámci letného projektu #MojaPracaMaZmysel predstavuje cez príbehy úspešných ľudí, ktorí skončili strednú odbornú školu profesie, ktoré sú v súčasnosti na Slovensku doslova ohrozené a doslova nedostatkové na trhu práce. Vedeli ste, že medzi ne patrí aj profesia KUCHÁRA?

 

 

O tom, že profesia KUCHÁRA patrí v súčasnosti na Slovensku doslova k ohrozeným profesiám, ale aj o tom, ako sa dá vybudovať kariéra v gastronómii na Slovensku, sa bude s Braňom Križanom rozprávať v moderovanej diskusii Josephine M. Swift, odborný garant projektu Kariéra.sk na Pláži v stredu, 16. 8. od 16:30 h. na Magio Pláži. Ľudia si môžu prísť vypočuť osobný príbeh „slovenskej gastronomickej celebrity“ - Braňa Križana, jeho názory na aktuálny stav kvalifikovaných kuchárov na Slovensku a na vyhliadky s uplatniteľnosťou tejto profesie v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti na Slovensku.

Braňo Križan je príkladom toho, že aj na Slovensku sa dá vybudovať úspešná kariéra v gastronómii. Patrí medzi top šéfkuchárov, Slováci ho poznajú aj prostredníctvom televízie. V súčasnosti patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej gastronómie.

Pár zaujímavých faktov zo života Braňa Križana:

Hľadáte zamestnanie s budúcnosťou? Galéria fotiek (1)

 

Od ukončenia vzdelania na Hotelovej akadémii na Mikovíniho ul. v Bratislave v roku 1997 ako kuchár aktívne pôsobí v oblasti gastronómie už 19 rokov. 

Svoje kuchárske poslanie začal napĺňať v bratislavskom hoteli FORUM, kde sa aj vyučil.  

Neskôr začali jeho „profesijné potulky“ v zahraničí. S jeho kuchárskym umením sa mohli zoznámiť hostia v Grécku, Chorvátsku, Taliansku a na luxusných lodiach, ale aj slovenská futbalová reprezentácia  počas Majstrovstiev sveta vo futbale v Južnej Afrike v roku 2010. Významné kuchárske skúsenosti získal počas stáže v sieti reštaurácií Y. Thuries vo Francúzsku. Podnikateľský chlebíček ochutnal pri prevádzkovaní vlastnej reštaurácie „U Vendelína“ v Zohori.

Ako mladý šéfkuchár s vybraným citom pre detail a kreáciu v roku 2008 vyhral 1. ročník súťaže slovenských kuchárov „HORECA varí s profesionálmi“.
Ako kapitán Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov sa výrazne podpísal pod úspechy dosiahnuté Slovenským národným tímom pri súťažiach na najprestížnejších svetových súťažiach organizovaných Svetovou organizáciou kuchárskych a cukrárskych asociácií – WACS po roku 2010.
Na Slovensko doniesol strieborné a bronzové medaile z  Cullinary World CUP - „Expogast Luxemburg 2010 a 2014“ a  Olympiády kuchárov a cukrárov „IKA Erfurt 2012“.

Je absolventom Francúzskej kulinárskej akadémie Yves Thuriés Academy Slovakia, kde dnes ako školiteľ  odovzdáva svoje profesionálne skúsenosti.

Od roku 2005 Braňo pracuje v Hoteli Matyšák v Bratislave, kde je dnes šéfkuchárom. V jedle má rád originalitu, osobitosť a estetickosť - dokáže ho nielen chutne pripraviť, ale aj dokonale naaranžovať.

Jeho kuchárske zásluhy korunovalo zvolenie za prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov v roku 2013.

Braňa na Slovensku preslávilo účinkovanie v porote súťaže Master Chef. Odvtedy je známy svojou obľubou v divokých kombináciách surovín a chutí.

Patrí medzi našu kuchársku elitu a v rebríčku Gurmán Awards 2016 sa umiestnil na treťom mieste.

Viac o téme: Pracovný Pláž Magio Práca Kariéra Pohovor Príprava Kuchár Kariera.sk Pripraviť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: www.gurmannaslovensku.sk; www.startitup.sk
Staršie správy
Staršie správy