Na Slovensku chýbajú pekári, farmári, kuchári... Čo nám pomôže?

Kariéra.sk na Pláži, prázdninový projekt, jediný svojho druhu na Slovensku, prichádza po troch týždňoch s novinkou. Medzi partnerov projektu pribudol jeden z tých významných, ktorý má čo ponúknuť mladým ľuďom alebo dokonca ich rodičom.

Situácia na Slovensku sa v oblasti ľudských zdrojov mení. Znižuje sa nezamestnanosť a čoraz viac spoločností hľadá kvalifikovaných pracovníkov, ktorí chýbajú v rôznych odboroch.




Radovan Maxin z Asociácie poskytovateľov služieb zamestnanosti SR hovorí: „Zamestnávatelia v dnešnej dobe hľadajú pracovníkov kvalifikovaných pre dané pracovné miesto. V rámci ich podnikania nie je pre nich výhodné si najskôr pracovníkov rekvalifikovať alebo preškoľovať, aby mohli vykonávať danú pozíciu“.

Na otázku, ako zamestnávatelia vidia kvalifikovaného zamestnanca, Radovan Maxin dodáva: “Je to človek, ktorý skončí školu v danom odbore a v ňom sa aj zamestná. Vhodné je, ak už počas školy získava pracovné skúsenosti z reálnej praxe, v prípade stredných odborných škôl je výhodou absolvovanie časti praktickej výučby práve u zamestnávateľa v rámci systému duálneho vzdelávania.“

Na Slovensku chýbajú pekári, Galéria fotiek (4)

Do projektu Kariéra.sk na Pláži vstupuje Štátny inštitút odborného vzdelávania , ktorý aj prostredníctvom svojich aktivít na Magio Pláži zameraných na duálne vzdelávanie (prednášky, workshopy, diskusie, personálne poradenstvo a pod.) chce pomôcť mladým ľuďom nájsť svoje kariérne uplatnenie na Slovensku.

Letná kampaň s hashtagom  #MojaPracaMaZmysel postupne na svojich stránkach a sociálnych sieťach predstaví 8 úspešných ľudí, ktorí skončili strednú odbornú školu a cez ich príbehy 8 profesií, ktoré sú v súčasnosti na Slovensku doslova ohrozené a doslova nedostatkové na trhu práce. 

Na Slovensku chýbajú pekári, Galéria fotiek (4)

Kariéra.sk na Pláži a Štátny inštitút odborného vzdelávania budú spolupracovať na aktivitách spojených s týmto pre Slovensko významným projektom, ktorý si dal za cieľ pomôcť mladým ľuďom pri výbere správnej školy, pri hľadaní si zamestnania, ako i pri hľadaní kariérneho uplatnenia mladých ľudí na Slovensku.

Pár faktov z reálneho stavu kvalifikovaných pracovníkov na Slovensku:

  • Železnice Slovenskej republiky ohlásili, že v najbližších 11 rokoch budú potrebovať 1.856 pracovníkov
  • v súčasnosti je 130 voľných pracovných miest na pozíciu pekár; no mladých, ktorí študujú odbor pekár je sotva 50
  • reštaurácie potrebujú kuchárov, na Slovensku je ich nedostatok; aj v gastronómii sa dá vybudovať úspešná kariéra

Na Slovensku chýbajú pekári, Galéria fotiek (4)

Veríme, že mladým ľuďom, ktorí majú záujem nájsť si zamestnanie, vstupom nového partnera Štátneho inštitútu odborného vzdelávania do projektu Kariéra.sk na Pláži pomôžeme zorientovať na slovenskom trhu voľných pracovných miest, odborov a profesií, ktorých je nedostatok a možno mladých budeme inšpirovať k správnemu výberu školy alebo výberu vhodného zamestnania s uplatnením na Slovensku. 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Kariera.sk; Magio pláž; Foto: Magio pláž
Staršie správy
Staršie správy