Na toto by ste mali minúť vaše peniaze, ak chcete byť šťastný človek

Tvrdo pracujete každý jeden deň? Nezostáva vám však po zaplatení všetkých účtov a výdavkov dostatok peňazí, ktoré by ste si mohli užiť? Poriadne zvažujete, na čo minúť tú trochu peňazí, ktorá vám zostane? Vedci tvrdia, že by ste ich mali použiť správne - na to, čo vás urobí šťastnými. Viete, aké veci to sú?

 

 

Na toto svoje peniaze nemíňajte

Dvadsaťročná štúdia vedená Thomasom Gilovichom, psychológom na Cornellovej univerzite, priniesla prekvapujúce výsledky, ktoré by ste pravdepodobne nečakali. Tvrdí totiž, že peniaze by ste rozhodne nemali míňať na hmotné veci. Dôvod? Radosť z nich veľmi rýchlo vyprchá. Prečo je to tak?

  1. Nové veci rýchlo omrzia
    Stačí pár dní a už si ani neuvedomíte, čo ste si vlastne kúpili: dennodenným používaním sa tieto veci stanú bežnými a teda z nich už nemáte takú radosť.
  2. Máte vysoké očakávania
    Viete totiž, že si môžete kúpiť opäť niečo nové a preto si už ani neužívate to, čo máte, ale tešíte sa na to, čo si kúpite nabudúce.
  3. Vždy sa nájde niečo lepšie než to, čo máte
    Môžete si kúpiť nové auto, nvš sused si však môže kúpiť lepšie, výkonnejšie, s lepšou výbavou – a vaša radosť z nového auta sa rozplynie lusknutím prsta.

Je zaujímavé, že ľudia si kupujú veci preto, aby ich potešili. Problémom je, že radosť z nich trvá iba chvíľku. Nové veci sú zo začiatku fascinujúce, potom si však už na ne zvyknete. Možno sa aj vám zdá, že vám spraví veľkú radosť, ak si môžete kúpiť to, čo práve vidíte, čoho sa dotýkate a čo sa vám páči. Možno si myslíte, že daná vec má pre vás veľkú hodnotu. Toto všetko je však veľký omyl.

Investícia, ktorá vám prinesie skutočné šťastie

Gilovich so svojím výskumným tímom zistili, čo človeku naozaj prináša šťastie: zážitky. Práve zážitky sa zdajú človeku prchavé, pravdou však je, že pocit šťastia z nich trvá oveľa dlhšie, než kúpa hmotnej veci. Ako je to možné?

  1. Zážitky sa stanú súčasťou vašej osobnosti
    Naša osobnosť sa neskladá z toho, čo vlastníme, ale z toho, čo sme videli, z vecí, ktoré sme vykonali, z miest, na ktorých sme boli. Ak si kúpite luxusné hodinky, nezmení sa to, kým ste, ale ak podniknete púť do Santiago de Compostela, vrátite sa ako iný človek.
  2. Porovnávanie nehrá rolu
    Asi len ťažko budete porovnávať zážitky tak, ako porovnávate hmotné veci.
  3. Radosť zo zážitkov nepominie
    Situácie, ktoré ste zažili, ľudia, s ktorými ste ich prežili: toto všetko je niečo, z čoho sa tešíte nielen v danom momente, ale aj roky po tom. Radosť vám prináša už len samotné plánovanie či blížiaci sa termín udalosti. A to je nesporná výhoda oproti fyzickým veciam, ktorých radosť pominie takmer okamžite.
  4. Na to nepríjemné väčšinou zabudnete
    To však neplatí v prípade kúpy hmotnej veci. Určite ste si aj vy kúpili niečo, čomu dodnes nerozumiete. Nevhodný alebo škaredý kúsok oblečenia sa vám bude pripomínať tak často, ako budete otvárať skriňu. Tie negatívne drobnosti z toho, čo ste na nejakej ceste zažili, však časom vyblednú.
Viac o téme: Peniaze Šťastie Plat
  • Autor: © Zoznam/Forbes, E.S.
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy