Výhra v lotérii: Nekonečné šťastie či skôr kliatba?

Zdroj: Getty Images

Nejde iba o prípad, keď vyhráte obrovskú sumu peňazí. Problém sa týka tiež veľkého finančného dedičstva, či iného nečakaného prísunu financií. Potajomky po niečom podobnom asi väčšina z nás túži, ale podľa psychológov ide o jednu z najťažších situácií. V niektorých prípadoch dokonca ešte viac stresujúcu, ako úmrtie niekoho blízkeho. A možno práve preto 1/3 výhercov nakoniec zbankrotuje alebo sa psychicky zrúti. Na podobnú situáciu je potrebné sa náležite pripraviť, ak nechcete zle skončiť.

 

Nikomu nič nehovorte

Zlaté pravidlo. Toto dporúčanie by sme mohli tiež nazvať: Nechajte si to iba pre seba. Držte jazyk za zubami a to tak pevne, že sa so svojím veľkým tajomstvom nepodelíte ani s rodičmi, deťmi či kamarátmi. Možno máte pri sebe osobu, ktorej dôverujete, musí byť však maximálne jedna a najlepšie je, ak je to váš životný partner. Toto nové pravidlo dodržte minimálne nasledujúcich 6 mesiacov.

Vaši noví najlepší priatelia

Máte dvoch nových priateľov - svojho právnika a finančného poradcu. Ale aj tak buďte opatrný. Najlepšie je najať si právnika a poradcu s tým, že ste nedávno dostali finančnú hotovosť a potrebujete, aby vám niekto pomohol koordinovať všetky potrebné záležitosti a pomohol vám s daňami. Ochotne zaplaťte drahú ale preverenú právnu kanceláriu i finančného poradcu, je to viac než na mieste. Vaši "noví priatelia" to zvládnu. Zvládnu za vás tiež vytvoriť anonymitu a zabezpečia komunikáciu s vonkajším svetom.

Otrasný príklad z praxe                                                   

Mavis Wanczyk vyhrala v lotérii 758,7 miliónov dolárov. Bohužiaľ zlatú radu nechať si to iba pre seba nerešpektovala a o výhre povedala celému svetu. Okamžite musela zasiahnuť polícia, ktorá začala pozorne strážiť jej dom i rodinu. Kto je pre výhercov najnebezpečnejší? Najčastejšie to býva ich rodina a priatelia, ktorí ich začnú vnímať ako chodiaci bankomat. V niektorých prípadoch sa objavia aj únoscovia, ktorí požadujú výkupné. Hneď potom nastupujú podvodní manažéri, investori a mnohí  „odborníci“, ktorí vám ponúkajú zaručene najlepšiu investíciu a ďalšie zhodnotenie peňazí.

Preventívne opatrenia a "inkubačná doba"

Ak budete mať dobre nastavené preventívne opatrenia, kedykoľvek sa môžete rozhodnúť, že svoje bohatstvo odhalíte. Ale počítajte s tým, že akonáhle "vypustíte džina z fľaše", už ho tam nemôžete vrátiť. Verte našim radám a po dobu ½ roka naozaj nič nemeňte. Žiadne nové autá, výlety okolo sveta, veľký dom v historickej časti mesta.

Najlepšie je zotrvať aj v rovnakej práci. Pokiaľ ale naozaj chcete odísť, môžete si okrem živnostenského listu založiť napríklad nejakú konzultačnú firmu. A keď sa vás ľudia spýtajú na prácu, vašou mantrou bude: "Robím poradenstvo". Verte, že vám to ľudia uveria, aj keď ste doteraz pracovali ako záhradník.

Je veľmi smutné, že ak prídete k veľkým peniazom, väčšinou sa úplne zmenia aj vaši najbližší. Zrazu ide už len o majetok, všetko ostatné je zabudnuté a odsunuté na druhú koľaj. Psychológovia sa touto témou zaoberajú, takže sa nebojte s nimi poradiť, ak chcete situáciu zvládnuť.

 

Viac o téme: Peniaze Rodina Dedičstvo Stres Šťastie Výhra Lotéria Čo robiť
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy