Vedci potvrdili: Ak vám v živote chýba toto, šťastný nebudete

Zdroj: thinkstockphotos.com

Určiť, čo je v živote najdôležitejšie, je v dnešnom svete celkom výzva. Ľudia sa totiž v tejto otázke rozdelia do táborov, kde jeden bude tvrdiť, že najdôležitejšia je kariéra, pre iných to zas bude rodina a domov, ďalší si nájdu iné priority. Otázke, čo človek naozaj potrebuje k spokojnosti a šťastnému životu, sa venovali aj vedci z Harvardu. Ich výskum trval neuveriteľných 75 rokov. Pozrite sa, na čo prišli.

Táto dlhoročná štúdia skúmalai fyzický a emocionálny stav dvoch skupín ľudí: prvými bolo 456 chudobných ľudí vyrastajúcich v Bostone v rokoch 1939 - 2014. Druhou skúmanou skupinou bolo 268 mužských absolventov Harvardskej univerzity ročníkov 1939 - 1944. 

Ak nemáte v živote toto, naozaj šťastný nebudete

V spomínanom výskume, ktorý trval úctyhodných 75 rokov, sa vystriedalo viacero vedcov. S akým prevratným objavom prišli? Výsledok vás možno prekvapí.  Posolstvo, ktoré vyplynulo z prieskumu, bolo jednoznačné: Dobré vzťahy nás robia šťastnejšími a zdravšími.

Nezáleží na tom, koľko máte nasporené, na koľkých konferenciách ste vystupovali, koľko ľudí vás sleduje na sociálnych sieťach, pre aké spoločnosti ste pracovali... Najväčším predpokladom vášho šťastia a spokojnosti v živote je jednoducho láska.

Štúdia ukázala, že fakt, že ak má človek vedľa seba niekoho, na koho sa môže spoľahnúť, pozitívne vplýva na jeho nervový systém, pomáha mozgu zostať zdravším dlhšie, zároveň redukuje duševné, ale aj fyzické bolesti. Výsledky sú jasné aj pri tých, ktorí sa cítia osamelí: úroveň ich fyzického zdravia klesá a umierajú mladší.

Nie je to len o tom, koľko priateľov máte, nie je to ani o tom, či ste v oficiálnom zväzku – je to len o kvalite vašich vzťahov. Čo to teda znamená? Nemusíte mať obrovskú skupinu priateľov, chodiť s nimi každý víkend von, nemusíte mať dokonca ani dokonalý romantický vzťah. Ide o kvalitu vašich vzťahov – aké hlboké sú, ako si navzájom dôverujete, ako spoločne dokážete oddychovať a byť k sebe otvorení a úprimní.

Vedci potvrdili: Ak vám Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Harvadský psychiater George Vaillant, ktorý viedol výskum v rokoch 1972 až 2014, tvrdí, že dôležité sú v súvislosti s týmito zisteniami dva elementy: „Jedným je láska. Tým druhým je nájdenie spôsobu života, ktorý z neho lásku nevypudí.“ Problémom totiž je, že aj keď človek nájde lásku, časom či pod vplyvom rôznych okolností na svojom vzťahu prestane pracovať, a tak o ňu ľahko príde.

Táto štúdia pripomína, že by sme nemali brať na ľahkú váhu to, čo sa v našom živote stane. Mali by sme sa naučiť, ako zvládať stres, spracovať emócie, ako sa vyrovnať s trápením, so závislosťou, ako osobne rásť. Nemali by sme sa báť vyhľadať pomoc odborníkov.

Výsledky výskumu sú teda jasné: môžete mať všetky peniaze sveta, dokonalú kariéru a tešiť sa z perfektného zdravia, nebudete šťastní bez blízkych ľudí, ich podpory a hlbokých vzťahov.

Neukracujte sa zbytočne o šťastie 

Takže keď budete najbližšie skrolovať nástenku na Facebooku namiesto toho, aby ste sa venovali ľuďom okolo vás, keď si poviete, že zostanete v práci dlhšie, namiesto toho, aby ste si vyšli so svojím priateľom alebo keď v sobotu budete sledovať prázdny seriál v televízii namiesto toho, aby ste zorganizovali výlet so svojou rodinou, zamyslite sa nad tým, že to treba zmeniť.

Vzťahy sú komplikované a náročné, to vieme všetci. Avšak práve dobré vzťahy, na ktorých človek pracuje, sú základom dobrého života.

Viac o téme: Peniaze Láska Šťastie
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy