Ultra-spracované potraviny dnes tvoria podstatnú časť jedálnička mnohých ľudí, no odborníci na výživu varujú pred ich konzumáciou. Sú bohaté na pridané cukry, nasýtené tuky a nadmerné množstvo sodíka, čo môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú obezita, kardiovaskulárne choroby či cukrovka. Negatívny vplyv ale nemajú len na vaše zdravie, môžu ovplyvniť aj váš pracovný výkon.
Odborníčky na výživu, profesorka Jinan Banna z Havajskej univerzity a nutričná psychiatrička Dr. Uma Naidoo pre portál CNBC prezradili, ktoré tri procesované potraviny by si nikdy nekúpili a nejedli.
1. Instantné polievky
Staré známe „vifonky“ sú bežnou súčasťou jedálničkov nielen vysokoškolákov na internáte, ale aj bežnej populácie. Obsahujú však vysoké množstvo sodíka, nasýtených tukov a konzervačných látok. Okrem toho majú takmer nulový obsah vlákniny, vitamínov a minerálov.
Zdravá alternatíva: Najlepšou voľbou je vždy domáca polievka, ideálne so zeleninou alebo strukovinami. Ak už ale z nejakého dôvodu chcete siahnuť po instantnej verzii, vyberajte si polievky s minimálnym množstvom pridaných látok.
2. Sladené nápoje
Sladené nápoje sú jedným z najväčších zdrojov tzv. prázdnych kalórií – obsahujú veľké množstvo cukru, no žiadne živiny. Ich konzumácia môže viesť k výkyvom hladiny cukru v krvi, neustálej chuti na sladké a dlhodobým zdravotným komplikáciám. Ide o rôzne kolové nápoje, limonády, ale aj energeťáky.
Zdravá alternatíva: Najlepšou voľbou je voda – perlivá alebo neperlivá. Skúste tiež nesladené čaje alebo domáce limonády s citrónom, mätou a ovocím.
3. Sladké raňajkové cereálie
Už od detstva sme naučení si dopriať na raňajky cereálie s mliekom. Či už ide o čokoládové, škoricové alebo medové verzie, patria k najviac spracovaným potravinám. Obsahujú veľké množstvo cukru a jednoduchých sacharidov, ktoré spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi, no už o pár hodín vyvolávajú hlad a chuť na ďalšie sladkosti.
Zdravá alternatíva: Namiesto toho vsaďte skôr na granolu alebo ovsené vločky. Ideálne je, ak budú vaše raňajky bohaté na bielkoviny, vlákninu a tuky, aby vás zasýtili na dlhší čas a dodali vám energiu na celý deň. Môžete si dopriať napríklad praženicu so zeleninou, ovsenú kašu s tvarohom, ovocím a orieškovým maslom alebo smoothie s proteínom.
Ako ultra-spracované potraviny ovplyvňujú vašu kariéru?
Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že strava nemá priamy súvis s úspechom v práci, v skutočnosti hrá dôležitú úlohu v tom, ako sa cítite, ako premýšľate a ako efektívne pracujete.
- Takéto potraviny spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi, ktorý rýchlo aj klesne. To môže viesť k nízkej hladine energie, vyčerpaniu a poklesu produktivity. Unavení zamestnanci majú tiež tendenciu byť menej kreatívni.
- Umelé prísady, konzervačné látky a nadmerné množstvo soli môžu ovplyvniť produkciu hormónov šťastia, ako sú serotonín a dopamín. Výsledkom sú časté výkyvy nálady, vyššia úroveň stresu a podráždenosť. To môže viesť k zbytočným konfliktom alebo aj k vyhoreniu.
- Ultra-spracované potraviny sú spojené s vyšším rizikom obezity, cukrovky, vysokého krvného tlaku a iných chronických ochorení. Slabá imunita a časté zdravotné problémy môžu viesť k častým absenciám v práci a zníženej výkonnosti.
Ak chcete mať viac energie a chcete sa lepšie sústrediť, začnite so zmenou stravovacích návykov. Obmedzte spracované potraviny či fast food a zaraďte do jedálnička viac celozrnných produktov, bielkovín, zdravých tukov a čerstvej zeleniny.